Politerno > Україна і світ > Державний енерготрейдер уже підім’яв половину енергоекспорту

Державний енерготрейдер уже підім’яв половину енергоекспорту

  • 18 Серпня, 2022
  • 562 Переглядів
  • 0

Державний енерготрейдер АТ «ЕКУ» розпочинає експорт електроенергії провідним трейдинговим компаніям Європи.

Щоб забезпечити експортні угоди, АТ “Енергетична компанія України” (АТ “ЕКУ”) взяло участь у добових аукціонах із доступу до перетину для експорту, що проводить НЕК «Укренерго».

Так 17 серпня 2022 року АТ «ЕКУ» викупило 62 МВт зі 125 МВт доступної потужності у напрямку Словаччини та 62 МВт зі 125 МВт доступної потужності у напрямку Румунії, виставлених на аукціон.

Як і писали ЗМІ, попередні заяви профільного міністерства, що трейдер «буде таким самим учасником ринку, як будь-який інший» – не витримують жодної критики. Враховуючи, що ключовим постачальником електроенергії для нього є державний НАК «Енергоатом», зрозуміло, чому вже на перших же торгах в топі переможців саме державний трейдер.

Наприкінці червня керівником АТ “ЕКУ” призначили Віталія Бутенка, який раніше займався трейдингом у Ріната Ахметова. У нього великий досвід торгівлі (імпорту) електроенергії з Білорусі.

Чому це має непокоїти? Бо дотримання конкуренції на ринку – запорука як збільшення обсягів енергоекспорту з України, так і можливості такого експорту, як такої. 

Нагадаємо, за погодніх умов, які спостерігаються 15-18 серпня, у випадку аварії на Запорізькій АЕС радіоактивне забруднення зачепило б як Україну так і сусідні держави: воно б загрожувало не лише Києву, а й окупованим територіям Донбасу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE