Politerno > Тернопільщина > “Будинок за ціною квартири” з судовою справою у подарунок 

“Будинок за ціною квартири” з судовою справою у подарунок 

  • 10 Листопада, 2022
  • 3330 Переглядів
  • 0

У редакцію Politerno звернулися співвласники земельної ділянки на вул. Броварній щодо корупції в Управлінні містобудування, архітектури і кадастру Тернопільської міської ради.

Це типова справа, яка демонструє бардак та корупцію в сфері міської та приватної забудови у Тернополі і продукує риторичні питання:

  • кому треба заплатити щоб отримати будівельний паспорт на основі сфальшованих документів?
  • як збудувати будинок не дотримуючись будівельних та протипожежних норм?
  • як можуть правоохоронні органи «закривати очі» на сфальшування документів та вчинення шахрайських дій з метою реалізації незаконної забудови?
  • як продати нерухомість, стосовно статусу законності якої ведуться цивільно-процесуальні дії у суді?

«Новий світ», затишний район в 5 хв пішки від центру Тернополя. Купити житло в цьому мальовничому куточку мріють багато тернополян, жителів області, а тепер ще й переселенців. Проте треба бути дуже обачними щоб не придбати «будинок за ціною квартири» з судовою справою у подарунок. «Як це можливо?», запитаєте Ви. А ось як:

Заходимо на сайт dom.ria.com знаходимо оголошення «Продаж 2 поверхового будинку з каміном і ділянкою на 1.9 сотки, 120кв.м, 3 кімнати на вул. Броварна», яке створене 17 жовтня (ID23921131), кількість переглядів станом на 6.11 1253. Читаємо лонг-рід опис нерухомості, який закінчується фразою: «Варіант дійсно вартий уваги». І справді варіант дійсно вартий уваги, особливо, уваги правоохоронних органів.

Будинок з оголошення  по вул. Броварна має двох власників: Касіян М. та Красновську О. Не отримавши згоду від Касіян М., Красновська О. здійснила знесення господарської будівлі, яка є спільною частковою власністю та розпочала будівництво житлового будинку в 2017 році.

Касіян М. подала скарги у відділ державного архітектурно-будівельного виконавчого контролю Тернопільської міської ради, до виконавчого комітету Тернопільської міської ради та Управління Державної архітектурно- будівельної інспекції у Тернопільській області. У відповіді зазначених органів Касіян М. було повідомлено, що Красновська О. надала всі необхідні документи, щоб розпочати будівельні роботи на підставі будівельного паспорта.

Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області теж не виявило ніяких порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Оскільки Касіян М., як зазначалося вище, не давала згоду на знесення господарської будівлі, а тим паче на подальше будівництво житлового будинку, були порушені її права вільно володіти та розпоряджатися своєю власністю. Будинок, збудований Красновською О., був збудований з порушенням будівельних та протипожежних норм.

Крім того, під час документальних перевірок, що були проведені за скаргами Касіян М. з’ясувалось, що представлені Красновською О. документи для отримання будівельного паспорту не відповідають дійсності. Красновська О. надала копію технічного паспорту житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами по вул. Броварна, в якому господарська будівля просто не існує. Фактично для отримання будівельного паспорту Красновською О. було подано сфальшовані дані щодо розташованого об’єкту на сусідній земельній ділянці, який знаходиться безпосередньо поруч біля запланованого будівництва.

Факти, викладені вище, є крайнім етапом боротьби, а починалося все з позову до Управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради. Позов розглядав Тернопільській окружний адміністративний суд, який скасував будівельний паспорт виданий Красновській О. Підставою для позову Касіян М. було сфальшування технічного паспорту, на якому господарська будівля просто не існувала, хоча тим самим Управлінням містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради Касіян М. був виданий дозвіл від 19.10.2001 року на перебудову у літню кухню.

“” Тобто вищевказане управління магічним чином втратило здатність «бачити» будівлю, на яку вони ж видавали дозвіл на перебудову.

Красновська О. подала апеляцію на це рішення до Восьмого апеляційного адміністративного суду у Львові і той скасував рішення Тернопільського окружного адміністративного суду стосовно скасування будівельного паспорту, таким чином перевівши справу з адміністративної у приватну площину. Проте всі доведені факти порушень (будівництво житлового будинку з порушенням будівельних, санітарних та пожежних норм) залишаються чинними! Тобто мова йде саме про будинок з оголошення на dom.ria.com, який виставлений на продаж. Будинок не має поштової адреси/кадастрового номеру, тобто по суті продається архітектурний об’єкт неприйнятий в експлуатацію, який був зведений з усіма будівельними порушеннями.

Багаточисленні звертання до МВС та навіть СБУ стосовно підробки документів Красновськими не мають ніякого результату.

Якщо такі кричущі порушення присутні в такій «дрібній» справі, то про що можна говорити, коли йде мова про великі будівництва? Описаний випадок є типовим і демонструє тенденцію роботи міської ради Тернополя. Різниця полягає у тому, що потерпіла сторона у цій історії бореться вже роками, а тисячі людей здаються на початкову етапі боротьби.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE