Politerno > Тернопільщина > Візуальний обман. Як у Тернополі індивідуальні будинки перетворюються на багатоквартирні

Візуальний обман. Як у Тернополі індивідуальні будинки перетворюються на багатоквартирні

  • 1 Листопада, 2022
  • 5751 Переглядів
  • 0

У Тернополі впроваджується нова будівельна схема, коли замість зазначених в документах індивідуальних житлових будинків зводяться багатоквартирні будинки, ще й з порушенням усіх можливих безпекових норм.

У 2019 році наше видання писало про «першу ластівку» такої афери – будівництво на вулиці Веселій ТОВ «Проф-Тер-Буд» багатоквартирного будинку замість задекларованого приватного помешкання.

Сьогодні ця фірма та її послідовники продовжують справу, здається, поставивши оборудку на потік. Влада ж Тернополя «сховала голову у пісок», обіцяючи жителям сусідніх будинків «усе перевірити», в той час як бетонні плити «літають» над їхніми будинками, кожного дня загрожуючи життю людей не менше за російські ракети.

«Лінія зіткнення» в мирному Тернополі

На вулиці Квітки Цісик бетонна плита, яку переносив будівельний кран, впала на подвір’я приватного будинку. Як повідомив господар будинку Сергій Юрків, який на даний час захищає Україну на фронті, забудовник заспокоював, що планує звести невеличкий приватний будинок «на дві сім’ї». Та з часом виявилось, що по сусідству розгорнулося масштабне будівництво багатоповерхівки.

За словами чоловіка, будівельники не дотримуються правил безпеки.

«Мало того, що над моїм подвір’ям та будинком постійно літають величезні кількатонні плити, то одна з таких плит впала прямо на моє подвір’я. Плита впала на відстані кількох метрів від хати. Можете уявити, що я відчував, коли почув про це, перебуваючи в сотнях кілометрів від своєї сім’ї на війні. Я не покину цієї ситуації просто так. Забудовник відповість у суді», – написав Сергій Юрків у Фейсбуці.

У паспорті об’єкта, розміщеному біля будівництва на колишній вулиці Ломоносова, вказується, що тут зводять індивідуальний житловий будинок з прибудованими приміщеннями для індивідуальної та підприємницької діяльності.

Кореспонденти «Суспільного» звернулися по коментар до КП «Місто». Архітектор цього підприємства Андрій Підвальний сказав: «Це проєкт індивідуального житлового будинку на три поверхи, плюс мансарда. В липні замовник отримав містобудівні умови і обмеження, й у кінці 2021 на початку 2022 року розпочав будівельно-монтажні роботи. На основі містобудівних умов і обмежень був розроблений робочий проєкт, який надалі пройшов експертизу і, по суті, всі технічні умови замовником теж були подані разом з технічними умовами на експертизу. Проєкт пройшов експертизу і є в єдиному державному будівельному порталі. Є повідомлення про початок будівельно-монтажних робіт і висновок експертизи».

Випадок з падінням плити він назвав «аварійним приземленням», а про порушення норм будівельних робіт змовчав.

Та навіть якщо закрити очі, вдати з себе дурня і на слово повірити, що йдеться саме про будівництво індивідуального житлового будинку з мансардою, залишається чимало запитань щодо безпеки. Експерти в один голос стверджують, що у цьому випадку не були дотримані елементарні безпекові норми. Під час проведення будівельних робіт, очевидно, виникла ситуація, яка могла би призвести до фатальних наслідків. Не відомо, чи мають будівельники проєкт організації безпосередньо будівництва, оскільки його у відкритому доступі немає. За фактом, будівельники не обгородили саме місце проведення робіт і нічого не зробили задля того, щоби люди, які проживають поруч, перебували у безпеці.

Наскільки дане будівництво відповідає містобудівній документації читачі можуть судити по фотографіям.

До речі, по сусідству вже один такий «індивідуальний» будинок звели, ще й один із співвласників той самий – вперто переконує, що все законно і поліція це підтвердила.

Не бачите індивідуального будинку? А він там є.

Елементарно не дотримується дистанція (не менше 10 метрів) між будівельним об’єктом та прилеглими будинками й на вулиці Шпитальній, де згаданий на початку замовник, сумнозвісний ТОВ «Проф-Тер-Буд», зводить схожий «приватний будинок» як мінімум у п’ять поверхів.

Як і у випадку Квітки Цісик, на Шпитальній люди вже тривалий час живуть під «літаючими» над головами плитами, з тою відмінністю, що тут, дякувати Богу, нічого на подвір’я ще не падало. Хоча паркан сусідський будівельна техніка добряче попсувала, втім, скарги людей ситуацію не змінили.

Згідно з містобудівними умовами тут будується індивідуальний житловий будинок, про що відкрито розповідає і паспорт на паркані. У той же час поруч з цією вивіскою можна побачити рекламу від ТОВ «Проф-Тер-Буд» щодо продажу квартир у майбутньому багатоквартирному ЖК «На Шпитальній».

Більш відвертого плювка в обличчя як сусідам, так і перевіряючим органам важко й вигадати.

Жодні звернення жителів будинку, на подвір’ї якого, по суті, ведеться будівництво, результатів поки що не дали. Перед початком робіт люди звернулися до начальника відділу державного архітектурно-будівельного контролю ТМР Михайла Горішного. Чоловік заспокоїв сусідів, що на стенді вони бачать «візуалізацію», насправді, жодної висотки біля них не зводитимуть.

Люди зверталися й до міського голови Сергія Надала – там теж не були почуті. Тепер очікують на результати будівельно-технічної експертизи.

У першому згаданому нами випадку, після розголосу у мережі міська рада скликала комісію, яка вже розпочала свою роботу. Експерти ДІАМ нібито мають перевірити наявність відповідних документів на будівництво та чи дійсно зведений будинок відповідає нормам. Але судячи зі всього комісії доведеться розширити поле своєї уваги та дослідити ще один об’єкт, з не менш кричущими порушеннями.

Хоча, очевидно, проблема значно масштабніша аніж просто безпекові норми двох будівництв і невідповідність документам. Не перший рік досліджуючи тему скандальних забудов у Тернополі, мусимо говорити не про локальні конфлікти, а про системні порушення при наданні дозвільних документів на будівництво багатоквартирних житлових будинків. Ситуація з хаотичною забудовою Файного міста мала дійти до абсурду, коли будівельники залізуть на голови жителям навколишніх будинків і дякувати Всевишньому, що до цього дня обійшлося без жертв. А поки що залишається надіятися, що певні чиновники у міській раді Тернополя «підкрутять» апетит, і «густо змащенні» запити на будівельну документацію будуть розглядатися принаймні з поверхневим дослідженням ситуації, а не в сліпу, як, схоже, це було зроблено в описаних випадках.  



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE