Politerno > Україна і світ > Обстріли ЗАЕС: окупанти не давали МАГАТЕ обстежити станцію, ключове обладнання ціле, але є пошкодження інших споруд

Обстріли ЗАЕС: окупанти не давали МАГАТЕ обстежити станцію, ключове обладнання ціле, але є пошкодження інших споруд

  • 22 Листопада, 2022
  • 533 Переглядів
  • 0

На вихідних Україна ледь уникла катастрофи, коли найбільшу в Європі атомну електростанцію накрило шквалом снарядів.

І хоча  спостерігачам не було зрозуміло, яка сторона несе відповідальність за щонайменше десяток вибухів на ЗАЕС, російська сторона після обстрілів раптом обмежила доступ МАГАТЕ на станцію.

Як наголошує Reuters, саме тоді, коли РФ намагається звинуватити в обстрілах Україну, окупанти і їхні поплічники не допускають експертів Міжнародного агентства з атомної енергії до перевірки руйнувань.

Так, на пропозицію  генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі провести оцінку пошкоджень на Запорізькій АЕС радник генерального директора «Росенергоатома» Ренат Карчаа в коментарі росЗМІ заявив: "Якщо вони захочуть перевірити об'єкт, який не має нічого спільного з ядерною безпекою, у доступі буде відмовлено".

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, обстріли Запорізької АЕС ввечері 19 та вранці 20 листопада стали одними із найбільш інтенсивних за останні місяці. Втім ключове обладнання атомної електростанції вціліло. Там не виникло жодних безпосередніх проблем з ядерною безпекою чи охороною.

«Обстріли майданчику Запорізької АЕС вчора ввечері та сьогодні вранці призвели до пошкодження будівель, систем та обладнання, причому деякі вибухи сталися поблизу реакторів», - наголошує Гроссі.

На станції інспекторам МАГАТЕ повідомили, що пошкоджено: будівлю для зберігання радіоактивних відходів, спринклерні системи водойми-охолоджувача, електричний кабель до одного з реакторів, резервуари для зберігання конденсату та місток між іншим реактором і адмінбудівлями.

Рівень радіації на майданчику залишався в нормі, про жертв обстрілу не повідомляється. Зовнішні лінії живлення ЗАЕС так само не постраждали.

«Нам вкотре пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не сталося. Наступного разу може не пощастити. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб переконатися, що наступного разу не буде», - заявив Гроссі.

Після отримання інформації від керівництва Запорізької АЕС напередодні, група з чотирьох експертів агентства в понеділок, 21 листопада, безпосередньо оцінила масштаби фізичної шкоди, завданої об’єкту внаслідок інтенсивних обстрілів, здійснених російськими окупантами в попередні два дні.

Зокрема, шість реакторних блоків залишаються в стабільному стані. Не пошкоджено й цілісність відпрацьованого та свіжого палива, низько-, середньо- та високорадіоактивних відходів у сховищах.

Водночас, експерти виявили масштабні руйнування на території ЗАЕС. Йдеться, зокрема, про пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, яке призвело до нерадіоактивного витоку, дороги вздовж реакторів, непрацюючої залізниці, трубопроводу з повітрям під тиском і про два ураження покрівлі спеціальної допоміжної будівлі й два – зони для охорони. Також незначної шкоди зазнав водопровід спринклерної системи для пожежогасіння.

«Це викликає серйозне занепокоєння, оскільки чітко демонструє справжню інтенсивність атак на одну з найбільших у світі атомних електростанцій», – наголосив Рафаель Гроссі, укотре не вказавши, яка саме сторона несе відповідальність за удари.

За даними МАГАТЕ, персонал Запорізької АЕС уже почав ремонт частини споруд, що зазнали обстрілів. Чотири реактори станції наразі залишаються в режимі холодної зупинки, а два – гарячої зупинки. Останні продовжують виробляти пару й гарячу воду для самого майданчика та для сусіднього Енергодара.

Експерти не зафіксували нових атак на об’єкт 21 листопада, але відзначили обстріли в районі Енергодара та його промислової зони.

Так, на тлі нових ударів по району атомної електростанції Гроссі вирішив активізувати консультації щодо створення безпекової зони навколо неї.

Нагадаємо, росіяни обстріляли Дніпровський район Херсона та Вовчанськ Харківської області, в результаті чого є поранені.  

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE