Politerno > Україна і світ > Системними союзниками “Слуги народу” у Раді стали депутати забороненої партії ОПЗЖ

Системними союзниками “Слуги народу” у Раді стали депутати забороненої партії ОПЗЖ

  • 27 Грудня, 2022
  • 516 Переглядів
  • 0

Для забезпечення ухвалення рішень у парламенті президентська фракція “Слуга народу” системно співпрацює з нардепами колишньої ОПЗЖ.

Про це йдеться у  статті “Української правди” Підсумки воєнного року: український спротив, переродження Зеленського, знищення олігархів.

Через війну і загрози ракетних ударів останні десять місяців народні депутати збираються у секретному форматі без анонсів, а про прийняті закони українців інформують виключно постфактум. 

Змінилося і ставлення Офісу президента до Верховної Ради. Раніше Зеленський хоча б робив видимість співпраці зі своєю фракцією: перед важливими голосуваннями приходив на засідання “Слуги народу”, переконував у чомусь, відповідав на запитання та навіть навідувався на їхні стратегічні сесії у Трускавці. 

Зараз же президент майже не приділяє часу роботі парламенту. За всю повномасштабну війну він жодного разу не зустрічався зі “Слугами” окремо, йдеться в статті УП. 

Про роботу ВРУ Зеленський розмовляє лише з головою Ради Русланом Стефанчуком, першим віцеспікером Олександром Корнієнком чи головою фракції “СН” Давидом Арахамією. 

Як відомо, через внутрішні чвари та прогули депутатів “Слузі” уже давно бракувало своїх 226 голосів, необхідних для прийняття будь-якого законопроєкту. Через це команда Зеленського співпрацювала з групами “За майбутнє” та “Довіра”.

За даними УП, в час повномасштабної війни ситуація у "Слуги народу" ще більше погіршилась: зараз фракція забезпечує приблизно 180 голосів. Тому потреба союзників у час війни лише загострилася. І вони знайшлися.

Наразі найбільшою опорою "Слуги народу" в парламенті є колишні члени забороненої ОПЗЖ: група "Платформа за життя та мир", яка орієнтується на Юрія Бойка й Сергія Льовочкіна, та група "Відновлення України", якою з Монако керують Вадим Столар та Ігор Абрамович.

Причому, на відміну від досить коштовних голосів групи "За майбутнє", побажання колишніх ОПЗЖистів набагато "скромніші" – щоб їх не займали силовики, йдеться в матеріалі "Української правди". 

Як переказують джерела УП у парламенті, колишні "ОПЗЖники" навіть жартують, що "нічого так швидко не може зробити з людини єврооптиміста, як два-три кримінальні провадження". 

Пряма мова одного з топів у фракції "Слуга народу": "Щоб ви розуміли, Стамбульську конвенцію ми без Бойка і Шуфрича ніколи б в житті не прийняли. Вони реально дали нам критичні голоси". 

У зазначеній статті УП також йдеться про те, що глава Офісу президента Андрій Єрмак залучений у всі можливі питання внутрішньої та зовнішньої політики України. Не залишилося жодного органу влади, на який не впливає Єрмак, пише “Українська правда”.

Раніше ми писали, що “Слуги”, “За майбутнє”, “Довіра” та екс-медведчуківці підтримали скандальний законопроєкт про реформу містобудування, яку критикували глави українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним висловив йому претензії у зв’язку з бездіяльністю російських “миротворців” у Карабаху, зауваживши, що вони вже 20 днів не контролюють критично важливий для постачання Лачинський коридор.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE