Politerno > Україна і світ > Шмигаль рекомендував і Кабмін призначив главою НАБУ кандидата, якого пов’язують з Єрмаком

Шмигаль рекомендував і Кабмін призначив главою НАБУ кандидата, якого пов’язують з Єрмаком

  • 6 Березня, 2023
  • 683 Переглядів
  • 0

Під час позачергового засідання Кабміну Семена Кривоноса, який займав посаду голови Державної інспекції архітектури та містобудування України, було призначено директором НАБУ.

Про це оголосили на позачерговому засіданні уряду.

6 березня Кабмін зібрався позачергово для розгляду лише одного питання – призначення директора НАБУ.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль рекомендував призначити Кривоноса – уряд підтримав.

Прем’єр закликав Кривоноса призначити заступниками 2 його конкурентів, які вийшли у фінал конкурсу, – Сергія Гупяка та Романа Осипчука.

Шмигаль назвав конкурс щодо обрання голови НАБУ “прозорим” і нагадав, що кандидатів обирала комісія, зокрема, за участі міжнародних партнерів.

“Тепер Україна виконала всі 7 рекомендацій ЄС, які були визначені при отримані статусу кандидата. Це демонструє нашу цілеспрямованість вже цього року перейти до початку перемовин про вступ”, – заявив Шмигаль.

У розслідуванні “Схем” Кривоноса – пов’язували із чинним заступником голови ОП Олексієм Кулебою.

Коли Кулеба працював у КМДА, дружина Кривоноса – працювала разом з ним.

Кривонос зазначив, що знає Кулебу 8 років, але його нічого не пов’язує з ним професійно.

Кривонос – голова Державної інспекції архітектури та містобудування України – інституції, яка, зокрема, видає ліцензії на будівництво.

У нього є історія, пов’язана з хабарем, яку розслідувала СБУ.

Так, у 2014 році голова однієї з сільрад Обухівського району Київщини, начебто вступивши у злочинну змову, в тому числі, з керівником реєстраційної служби місцевого управління юстиції (Кривоносом – ред.), вимагав неправомірну вигоду за виділення земельної ділянки – у розмірі 120 тисяч доларів.

Сам Кривонос пояснював, що версія слідства не підтвердилась, а в Офісі генпрокурора інформували, що справа була закрита за відсутністю факту злочину.

У 2016 році Кривонос уже перемагав у конкурсі на директора Одеського територіального управління НАБУ, але відмовився обіймати цю посаду. 

На той час журналіст Дмитро Гнап готував публікацію про невнесення у декларацію Кривоноса квартири – вартістю, неспівмірною його тодішньому заробітку, та про початок розслідування щодо можливого хабарництва.

При зарплаті держслужбовців йому з дружиною Галиною вдалось купити кілька земельних ділянок та приватний будинок, а також, він приховав квартиру у Києві. Журналісти оцінили її у 3 мільйони гривень.

Кривонос з дружиною володіють або мають право безоплатного користування 17-ма земельними ділянками. Останню він отримав у право на користування у вересні 2022 року.

У період з 2017 по 2018 роки він був членом політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".

Керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що Кабмін обрав директором НАБУ людину з "нульовим досвідом розслідування корупції та звʼязками із заступником Єрмака".

Він теж нагадав, що дружина Семена Кривоноса (Г. Польшинська), була начальником відділу забезпечення першого заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень, коли цим заступником був Олексій Кулеба.

24 січня цього року Олексія Кулебу було призначено заступником голови Офісу президента.

"Також Семен Кривонос має зв'язки з колишнім бізнес-партнером Олексія Кулеби по ТОВ “Аспер Естейт” (40884190) Тимуром Ткаченком.

В декларації за 2018 рік Ткаченко вказував https://bit.ly/3IPoNCv, що користується квартирою дружини Кривоноса (Г. Польшинської) в Києві.

Також в деклараціях Кривоноса вказано, що з 1 січня 2018 року в нього в користуванні перебуває Audi Q5 2012 року випуску, власницею якого є дружина Тимура Ткаченка – Ганна Ткаченко. Примітно, що в декларації за 2019 рік Кривонос не вказує власників машини.

Ткаченко і Кулеба донедавна керували департаментом благоустрою КМДА. Коли у 2021 році Кулеба був підвищений з посади очільника департаменту до заступника голови КМДА, підрозділ очолив перший зам і експартнер Ткаченко. За словами столичного мера Віталія Кличка, Кулебу для роботи в КМДА йому рекомендував особисто голова ОП Андрій Єрмак. https://bit.ly/41IPTDS

За даними Bihus.info, департамент Кулеби був “єдиний, який обминув обшуків поліції та ДБР під час протистояння Віталія Кличка та Офісу президента за контроль над столицею”. https://bit.ly/3mkFnT3

Чи означає це на 100%, що Кривонос контрольований Банковою? Ні, як на мене, не означає. Але, погодьтеся, породжує обгрунтовані в цьому підозри.

Що з цим робити? Для нас у ЦПК це привід надалі прискіпливо моніторити роботу НАБУ", - зазначив Шабунін.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міноборони, реагуючи на історію з блогеркою Оксаною Волощук (Ксюша Манекен), пояснило, що до виконання завдань можуть залучатися люди різних професій.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE