Politerno > Україна і світ > РФ розмістить ядерну зброю в Білорусі після заяви Британії про постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном

РФ розмістить ядерну зброю в Білорусі після заяви Британії про постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном

  • 25 Березня, 2023
  • 643 Переглядів
  • 0

Росія та Білорусь домовилися розмістити тактичну ядерну зброю на території РБ.

Про це президент РФ Володимир Путін заявив в інтерв’ю журналісту Павлу Зарубіну на телеканалі “Россия 24”, передають пропагандистські агенції РИА Новости і ТАСС.

Путін уточнив, що 1 липня закінчиться будівництво сховища. Він запевняє, що розміщувати зброю будуть без порушення зобов’язань за ДСНО.

За словами Путіна, приводом для такого кроку стала заява Великої Британії про постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном.

“Що стосується наших переговорів з Олександром Григоровичем Лукашенком (самопроголошений президент Білорусі – ред.), приводом послужила заява заступника міністра оборони Великої Британії [Аннабель Голді], що вони збираються постачати в Україну заряди зі збідненим ураном, це так чи інакше пов’язано з ядерними технологіями.

Навіть поза контекстом цих подій, цієї заяви Олександр Григорович Лукашенко давно ставить питання про те, щоб розмістити на території Білорусі російську тактичну ядерну зброю”, – заявив Путін.

“Ми вже передали в Білорусь наш відомий, дуже ефективний комплекс “Іскандер”, він теж може бути носієм. З 3 квітня приступаємо до навчання екіпажу і 1 липня закінчуємо будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусі”, – додав російський диктатор.

Путін також заявив, що Росії є чим відповісти на снаряди зі збідненим ураном.

“Повинен сказати, що Росії, звичайно, є чим відповісти. У нас, без перебільшення, сотні тисяч, саме сотні тисяч, таких снарядів. Ми їх поки що не застосовуємо”, – сказав президент країни-агресора.

Росія і раніше погрожувала посилити напади на Україну після того, як британський уряд оголосив, що надасть Україні такий тип боєприпасів, який, за неправдивими твердженнями РФ, містить ядерні компоненти.

Міністерство оборони Великої Британії 20 березня підтвердило, що надасть Україні бронебійні снаряди, що містять збіднений уран.

Такі снаряди були розроблені США під час холодної війни для знищення радянських танків, зокрема тих самих танків Т-72, ​​з якими зараз бореться Україна на полі бою.

Збіднений уран є побічним продуктом процесу збагачення урану, необхідного для створення ядерної зброї. Снаряди зберігають деякі радіоактивні властивості, але вони не можуть викликати такої ядерної реакції, як ядерна зброя, – сказав ядерний експерт RAND і дослідник політики Едвард Гейст.

Це не завадило росіянам відверто попередити, що надання цих боєприпасів відкриває двері для подальшої ескалації. У минулому вони припускали, що війна може перерости до використання ядерної зброї.

І британське міністерство, і Білий дім відкинули російські звинувачення.

Збіднений уран є побічним продуктом процесу створення більш рідкісного збагаченого урану, який використовується в ядерному паливі та зброї. Попри те, що збіднений уран – менш потужний, ніж збагачений, і не здатний викликати ядерну реакцію, збіднений уран надзвичайно щільний – щільніший за свинець – якість, яка робить його дуже привабливим для снарядів.

“Він настільки щільний і має такий сильний імпульс, що просто продовжує проходити крізь броню – і нагріває її настільки, що вона загоряється”, – сказав Гейст.

Після пострілу боєприпас зі збідненим ураном стає “по суті екзотичним металевим дротиком, випущеним з надзвичайно високою швидкістю”, – сказав старший аналітик RAND з питань оборони Скотт Бостон.

У 1970-х роках армія США почала виготовляти бронебійні снаряди зі збідненого урану і з того часу додала його в композитну танкову броню для її посилення. Також додали збіднений уран до боєприпасів штурмовика ВПС А-10, відомого як “вбивця танків”. За словами Бостона, американські військові все ще розробляють боєприпаси зі збідненим ураном, зокрема бронебійний снаряд M829A4 для основного бойового танка M1A2 Abrams.

Нагадаємо, за словами речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого останніми днями на Бахмутському напрямку зменшилася кількість боєзіткнень, але заяви розвідки Британії про виснаження російських військ потребують уточнення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE