Politerno > Україна і світ > Влада руками лобістів зробила економічну диверсію, нібито виводячи зерно з тіньового обігу

Влада руками лобістів зробила економічну диверсію, нібито виводячи зерно з тіньового обігу

  • 29 Березня, 2023
  • 356 Переглядів
  • 0

Ситуація з блокуванням податкових накладних, яка змусила фермерів продавати зерно за готівку, що своєю чергою збило ціни на українське зерно, – це диверсія проти України, створена у Верховній Раді руками лобістів. 

Про це в інтерв’ю ZN.UA розповів почесний президент Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) України Микола Стрижак.

За словами експерта,  селяни обходять ПДВ, скидають ціну і беруть готівкою.

“Потуга пана Гетманцева нібито вивести з тіньового обігу зерно. Якщо ще торік ми легко вигравали суди, відмітаючи претензії податкової, то тепер держава не збирається виконувати рішення судів. Тому фермер старається продати зерно тільки за формою 2 — за гроші. “А навіщо мені ваше ПДВ, якщо його однак заблокують, а потім ще й оштрафують? А так продав зерно, маю гроші. Хай і менше, та без проблем”. Тому зараз іде масовий продаж зерна в тіньовому обігу. Ось чого, мабуть, і хотів досягти Гетманцев“, – зазначив Стрижак.

Безвихіддю селян, які хочуть хоч щось продати, користуються посередники.

“Безпосередньо фермер не може продати зерно в той-таки одеський порт, тому йому назустріч іде зернотрейдер. Їх, основних, на ринку — сім. Але ж зернотрейдер сам у фермерів не купує, є дилери, які теж хочуть нажитися. Зернотрейдери взяли гроші в західних банках і дали в руки дилерам, які поїхали українськими селами: ось тобі гроші, і “плювати ми хотіли й на тебе, і на Гетманцева”. Але ж зернотрейдер — робить свою погоду. Може, наприклад, тиждень не куплять зерно. І, як ви думаєте, що буде з ціною? Звісно, вона різко падає. І це вже називається “корпоративна змова”. Держава не втручається й не регулює цих процесів. Отже, вже можна констатувати, що парламент руками лобістів зробив економічну диверсію для України цим економічним законом”, – наголосив експерт.

При цьому, за словами Стрижака, закон працює однобоко, саме проти тих, хто зерно вирощує. 

"Обидві сторони ризикують із готівкою та ухилянням від сплати ПДВ. Але ж зернотрейдера ніхто ніколи не спіймає за руку, — там уже давно все схоплено, а ось будь-якого фермера можна притиснути. І ви дуже помиляєтесь, якщо думаєте, що то закон такий недолугий і Гетманцев помилився. Нічого подібного. Просто ніхто не думав про державу, яка втратить мільярди ПДВ. Думали тільки про те, як знищити фермерство на догоду великим агролобістам", - наголосив він.

Ця ситуація, за словами експерта, накладається на зовнішній фактор.

"Після жнив, до 1 вересня, ціна на зерно в Україні завжди падає, а потім — починає рости майже до лютого місяця. А в лютому вже в Аргентині, Бразилії починаються жнива. Пропозиція збільшується, а отже ціна падає вже на світових біржах. З 1 квітня знову піде вгору і в травні буде найвища. Такий собі круговорот на світовому ринку", - зазначив він.

У результаті, українське зерно стає найдешевшим у світі. У порівнювали зі світовими цінами, українська пшениця продається по 100, а то й по 75 доларів за тонну, хоча світові ціни перевалюють за 250.

З фермерством в Україні буде покінчено, якщо влада не зупиниться. Детальніше читайте про це в інтерв'ю Інни Ведерникової з почесним президентом Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) України Миколою Стрижаком.

Нагадаємо, глава Пентагону Ллойд Остін вважає, що Україна має “дуже хороші шанси” на успішний контрнаступ навесні 2023 року за рахунок значного виснаження російських сил і західної зброї.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE