Politerno > Україна і світ > Останнє судно залишило Одесу перед завершенням “зернової угоди” – США обіцяють РФ наслідки у разі її припинення

Останнє судно залишило Одесу перед завершенням “зернової угоди” – США обіцяють РФ наслідки у разі її припинення

  • 16 Липня, 2023
  • 530 Переглядів
  • 0

Останнє судно, що здійснило рейс у рамках “зернової угоди”, покинуло порт Одеси рано вранці в неділю, до закінчення терміну, встановленого для продовження угоди.

Про це повідомляє Reuters.

Росія не погоджується реєструвати нові судна з 27 червня, і термін дії ініціативи закінчується в понеділок, 17 липня, якщо Москва не погодиться її продовжити.

У п’ятницю представник ООН заявив, що генеральний секретар Антоніу Гутерріш очікує відповіді від російського диктатора путіна на пропозицію про продовження “зернової угоди”.

У суботу Путін у телефонній розмові з президентом ПАР Сирілом Рамафосою заявив, що зобов’язання щодо усунення перешкод для експорту російського продовольства і добрив ще не виконані.

В ефірі телеканалу CBS News радник президента США з питань національної безпеки Джейкоб Салліван заявив, що Білий дім готовий до ситуації, якщо Росія не продовжуватиме на новий термін чорноморську зернову ініціативу.

Він вказав на те, що на сьогодні невідомо реальні наміри Кремля щодо угоди, однак вихід з неї дорого обійдеться Росії.

«Якщо вони справді вийдуть з цієї угоди, решта світу подивиться на це і скаже, що Росія відвернулася від забезпечення того, щоб країни Глобального Півдня, Африки, Латинської Америки та Азії могли отримати продовольство, якого вони потребують за доступними цінами. І я думаю, що надалі це призведе до величезних дипломатичних втрат для Росії. Тож Владіміру Путіну доведеться зробити вибір», – сказав він.

Салліван додав, що триває співпраця з українського владою з цього питання.

Росія неодноразово погрожувала вийти з угоди, укладеної за посередництва ООН і Туреччини в липні 2022 року після вторгнення москви в Україну.

Від початку повномасштабної війни росії проти України країни Африки залишилися без українських поставок зерна та іншої агропродукції через блокаду москвою портів у Чорному морі. Пізніше Туреччина та ООН підписали дві окремі угоди з росією та Україною для створення гуманітарного коридору в Чорному морі.

17 травня віце-прем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня.

Нагадаємо, від початку року міжнародні партнери виділили Україні понад 23 млрд доларів для фінансування дефіциту бюджету. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE