Politerno > Україна і світ > Путін зберіг схему фінансування “ПВК Вагнер” через держконтракти – ЗМІ

Путін зберіг схему фінансування “ПВК Вагнер” через держконтракти – ЗМІ

  • 3 Серпня, 2023
  • 319 Переглядів
  • 0

Кремль, ймовірно, зберіг схему фінансування “ПВК Вагнер”, про що свідчать укладені компаніями Пригожина за місяць після так званого заколоту держконтракти на щонайменше 2 млрд рублів.

Про це пише опозиційне російське видання “Агентство”.

Так, пов’язані з Євгеном Пригожиним компанії за місяць, що минув після військового заколоту, уклали держконтрактів не менше ніж на 2 мільярди рублів. Зокрема, фірмам “кухаря Путіна” вдалося не втратити великі замовлення на гарячі обіди для школярів у підмосковних містах, встановило “Агентство”, проаналізувавши дані сайту держзакупівель. 

“Ймовірно, це може свідчити про те, що влада зберегла схему неявного фінансування операцій “ПВК Вагнера” в Африці”, – пише видання.

Щоб зрозуміти, чи вдається Пригожину, як і раніше, отримувати держконтракти, “Агентство” вивчило держконтракти 17 компаній.

Найбільші підряди за останній місяць фірми Пригожина отримали на організацію гарячого харчування школярів у містах Московської області. Адміністрація Митищ заплатить 705 мільйонів рублів компанії “Соціальне харчування “Центр””, адміністрація Красногорська – 935 мільйонів рублів компанії “Продфудсервіс”. 

“Це свідчить про те, що групі компаній “кухаря Путіна” вдалося зберегти двох великих держзамовників у Підмосков’ї”, – підкреслює видання. 

Продовжив співпрацювати з фірмами Пригожина дитячий табір “Артек” – за харчування дітей у 2023 році він заплатить 260 мільйонів рублів “Комбінату дошкільного харчування”. 

Серед інших держзамовників послуг харчування у компаній глави “ПВК Вагнера” після заколоту опинилися також кілька лікарень Москви і Московської області. Контракти укладали також із фірмами “Руссоцкапитал” і “АВК”. 

Усі проаналізовані контракти укладені з цивільними держустановами. 

З інформацією про держконтракти на харчування військових на сайті держзакупівель ознайомитися неможливо, оскільки вони засекречені. Але про те, що структури Пригожина постачають харчування військовим, раніше говорив сам засновник “ПВК Вагнера”, а також Володимир Путін. 

А те, що схема фінансування операцій “ПВК Вагнер” в Африці через держконтракти існує, визнавав сам Пригожин у листі до Шойгу, опублікованому його прес-службою 10 червня. 

Як писав засновник “ПВК”, проросійські проєкти в Африці, Сирії та інших арабських країнах фінансуються через держконтракти для групи компаній, якою управляє “Конкорд”. З 2006 року через них пройшло 147 млрд рублів, запевняв бізнесмен. 

Те, що влада фінансувала ПВК, зокрема через держконтракти на харчування військових, після заколоту Пригожина визнав і Владімір Путін. Таким чином ПВК заробило тільки за один рік близько 80 мільярдів рублів, говорив Путін.

Загалом із 2014 року до кінця 2022 року пов'язані з Пригожиним фірми, згідно з підрахунками газети The Wall Street Journal, отримали в Росії держконтрактів більш ніж на 5 мільярдів доларів (понад 400 мільярдів рублів). Телеведучий Дмитро Кисельов в ефірі програми "Вести недели" на "России 1" після заколоту називав ще більшу суму держконтрактів, отриманих фірмами Пригожина, - 1,7 трлн рублів. 

Після заколоту Bloomberg писав, що Пригожин збереже частину операцій в Африці. 

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань повідомило про підозру посадовцям ДСНС, через дії яких 18 січня 2023 року в авіакатастрофі загинуло керівництво МВС.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE