Politerno > Україна і світ > Прирівняння корупції до держзради є “дуже поганою ідеєю” – Transparency International

Прирівняння корупції до держзради є “дуже поганою ідеєю” – Transparency International

  • 28 Серпня, 2023
  • 442 Переглядів
  • 0

Антикорупційний рух Transparency International Ukraine вважає, що прирівняння корупції до державної зради в Україні на воєнний час – це дуже погана ідея.

Про це йдеться у заяві TIU.

“Подібні ініціативи – це більше про боротьбу з симптомами, а не з хворобою. Корупція – це державна зрада на метафоричному рівні, а не юридичному. Це системна проблема, яка не має “простих рішень”. Україна вже працює в потрібному напрямку, тож не варто сходити з цього шляху задля, здавалося б, швидких, але дуже ризикових рішень. Навіть під час війни”, – зазначили в організації.

Експерти з TIU наводять шість причин, чому вважають цю ідею поганою:

  1. Лише посиленням відповідальності за корупційні злочини знизити рівень корупції неможливо. Адже системні глобальні проблеми потребують таких самих системних, а не популістичних і точкових, рішень.
  2. Варто, прибрати можливості для фінансової вигоди корупціонерів та зробити покарання за корупційні злочини невідворотним. Досвід Китаю показує, що навіть загроза розстрілу за хабарі не зменшує реальний рівень корупції в країні
  3. Розглядом справ щодо державної зради займаються органи Служби безпеки України, і подібні розслідування — це об’ємна і важка робота. Водночас ці провадження передбачають безпрецедентні обмеження прав громадян, навіть коли йдеться про підозру. І в судах розгляди таких справ тривають теж дуже довго.
  4. СБУ вже розслідувала корупційні злочини з моменту здобуття незалежності – впродовж 23 років. І у 2013 році Україна мала найнижчі показники в Індексі сприйняття корупції — всього 25 балів. Також виникають застереження стосовно здатності СБУ уникати впливу, в тому числі з боку президентської вертикалі. Тому аполітичність її розслідувань може бути під питанням. 
  5. Це може негативно вплинути на майбутню євроінтеграцію України. І так само це може погано відбитися на посиленні верховенства права в державі та питанні захисту прав людини. 
  6. “Просте рішення” у вигляді змін до Кримінального кодексу України ніколи не призводило ні до чого хорошого. Приклад – кримінальна відповідальність за неособисте голос

Як повідомлялося, за даними джерел ZN.UA в Офісі президента та НАБУ, після підтримки парламентом пропозиції президента прирівняти корупцію у воєнний час до державної зради влада планує дозволити СБУ, а не тільки НАБУ розслідувати корупційні справи на суму більше ніж 24 мільйони гривень.

Нагадаємо, у Києві в своєму кабінеті знайшли мертвим полковника Служби безпеки України. Чоловіка знайшли вогнепальним пораненням голови.  

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE