Politerno > Україна і світ > Зеленський провів кадрові перестановки в СБУ – “штатний кілер” Поклад став заступником Малюка

Зеленський провів кадрові перестановки в СБУ – “штатний кілер” Поклад став заступником Малюка

  • 28 Серпня, 2023
  • 3395 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський своїми указами провів кадрові перестановки, призначивши заступника голови СБУ та начальника управління СБУ в Запорізькій області.

Про це свідчать укази президента №509/2023, №510/2023 та №511/2023.

Зокрема, президент своїм указом звільнив Олександра Поклада з посади начальника департаменту контррозвідки Служби безпеки та призначив його заступником голови СБУ.

Іншим своїм указом Зеленський призначив Олександра Пеліна начальником управління Служби безпеки в Запорізькій області.

Ця посада була вакантною з 6 березня 2023 року, коли президент звільнив Бориса Безрукого.

Довідково:

у січні цього року стали відомі подробиці діяльності безпосереднього організатора вбивства Дениса Кірєєва, який напередодні вторгнення Росії попередив ГУР МО про план Москви захопити Київ. Ним виявився начальник контррозвідки СБУ Олександр Поклад, який відповідає за затримання співробітників розвідки і безпеки, підозрюваних у роботі на Росію і який відмовився давати коментарі журналістам, як і речник СБУ, посилаючись на закон про державну таємницю.

В Офісі президента України підтвердили інформацію американського видання, заявивши, що причиною вбивства Кірєєва стала погана координація між СБУ та Головним управлінням розвідки Міноборони. “The Wall Street Journal” написав, що за словами Буданова, у ніч перед переговорами в Білорусі Денису Кірєєву зателефонували з офісу Олександра Поклада. Кірєєв приїхав на київський залізничний вокзал разом зі своєю особистою охороною та агентами військової розвідки для поїздки до Білорусі. За якийсь час на вокзал під’їхало кілька мікроавтобусів з агентами СБУ, які наказали співробітникам військової розвідки та охоронцям Кірєєва скласти зброю. Кірєєва відвели до мікроавтобуса. Його охорона залишилася лежати на вулиці, поки мікроавтобус від’їжджав. Приблизно через 90 хвилин агенти військової розвідки були викликані на місце, де вони знайшли тіло Кірєєва.

WSJ нагадало, що в липні Володимир Зеленський звільнив голову СБУ Івана Баканова і звільнив або притягнув до відповідальності десятки генералів відомства за їхню ймовірну роль у сприянні російському вторгненню.

17 квітня 2022 року Президент України Олександр Зеленський присвоїв Олександру Покладу звання бригадного генерала.

За інформацією журналістів програми “Схеми”, за президентства Віктора Януковича Поклад працював помічником на громадських засадах ексдепутата від Партії регіонів і “Опозиційного блоку” та колишнього начальника охорони бізнесмена Дмитра Фірташа Івана Мирного (вірогідного співробітника ФСБ – ред.). А перед цим Поклад працював також помічником нардепа Равіля Сафіулліна з Партії регіонів (6 скликання, 2007-2012 рр.).

Зв’язки з регіоналами О.Поклада цим не обмежуюються. У ЗМІ пишуть, що у 1999 році Олександр Поклад заснував компанію “Олтекс”, яка займається наданням в оренду й експлуатацію нерухомого майна. Через три роки він вийшов із складу засновників, а у 2011 році однією із власників компанії стала його мати – Зоя Поклад. За даними аналітичної системи Youcontrol, наразі її частка складає 50%, а внесок до статутного капіталу компанії становить 6,6 млн гривень. Другою власницею “Олтексу” є Лідія Шаповалова. Видання “Радіо Свобода” стверджує, що вона є матір’ю народного депутата від групи “За майбутнє” Юрія Шаповалова і бабусею іншого народного депутата від фракції “Слуга народу” – Олексія Мовчана.

Коли він потрапив у контррозвідку – достеменно невідомо. Але на момент вбивства ватажка “ДНР” Олександра Захарченка (31 серпня 2018 року) Олександр Поклад вже був заступником начальника 5-го управління департаменту контррозвідки СБУ Романа Червінського. Російські ЗМІ приписують йому участь у ліквідації голови бандформування “ДНР”. 

Видання "Апостроф" пише, що Олександр Поклад керував спецопераціями із затримання генерал-майора відомства Валерія Шайтанова у 2020 році і співробітника управління "К" СБУ Юрія Расюка у 2021-му, підозрюваних у роботі на спецслужби Російської Федерації.

Також відомо, що у 2017 році указом президента Петра Порошенка Поклада нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня, а у 2020-му вже президент Володимир Зеленський вручив йому орден "За мужність" ІІ ступеня.

За інформацією екснардепа Ігоря Мосійчука, Поклад по лінії СБУ наприкінці 2019 року брав участь у замаху на депутата Київської міськради бізнесмена В'ячеслава Соболєва. Машину депутата розстріляли колишні військові, які співпрацювали з 5-м управлінням ДКР СБУ, яке тоді очолював Поклад. Депутата та його дружину було поранено, трирічного сина Соболєва вбили.

В інтернеті можна знайти інформацію, датовану 2008-м роком, що у 1996-му Олександр Поклад був засуджений за рекет у складі організованого злочинного угрупування до 6 років позбавлення волі з конфіскацією – ст. 144 КК України в редакції 1960 року ("Вимагательство державного, колективного або індивідуального майна, вчинене при обтяжуючих обставинах"). Нібито апеляційний суд залишив вирок без змін і покарання він відбував у Полтаві, однак через два з половиною роки був звільнений за амністією. Цю інформацію наразі не вдалося ані спростувати, ані підтвердити.

Видання "Дзеркало тижня", з посиланням на власні джерела серед чинних і відставних офіцерів СБУ стверджує, що "Поклад має дуже віддалене відношення до класичної контррозвідки. Він висококласний фахівець з активних заходів. Жорсткий, цинічний, небезпечний, вмілий". До речі, раніше "Дзеркало тижня", із посиланням на власні джерела в Державному бюро розслідувань писало, що згаданий вище Юрій Расюк, затриманням якого керував Поклад, заявляв про катування зі сторони СБУ під час проведення процесуальних та слідчих дій. ЗМІ також зазначає, що перепрофілювали команду П'ятого управління ДКР, яке очолював Поклад, із зовнішнього сектору на внутрішній і долучили до вирішень бізнес-питань усередині країни вже за керівництва Службою безпеки України Іваном Бакановим.

"Новому президенту колишнього особливого порученця Петра Порошенка рекомендували залишити на службі перший заступник голови СБУ Баранецький та голова бюджетного комітету Арістов. Нинішнє призначення Олександра Поклада рекомендоване головним чином Андрієм Єрмаком", – пише видання.

За даними ОРД, Поклада привіз до Києва з Полтави Олександр Плужник, коли з посади начальника полтавського УБОЗ перейшов до столичного слідом за колишнім мером Комсомольська Олександром Поповим, який очолив КМДА (зараз вони обидва — депутати Київради). Андрій Єрмак був радником Попова по темі МАФів і перетинався на цьому напрямку з Плужником. Нині він депутат Київради від ОПЗЖ.

Один із високопоставлених офіцерів СБУ в коментарі ЗМІ підсумував, що з огляду на досвід і спеціалізацію Поклада його призначили або під велику разову операцію, або президент Зеленський просто не зрозумів, що він зробив.

Сьогодні стало відомо, що у Києві в своєму кабінеті знайшли мертвим полковника Служби безпеки України. Чоловіка знайшли вогнепальним пораненням голови.  

Антикорупційний рух Transparency International Ukraine вважає, що прирівняння корупції до державної зради в Україні на воєнний час – це дуже погана ідея.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE