Politerno > Україна і світ > Звинувачення Зеленського у бік Польщі щодо “підігравання Путіну”: реакція Варшави

Звинувачення Зеленського у бік Польщі щодо “підігравання Путіну”: реакція Варшави

  • 20 Вересня, 2023
  • 619 Переглядів
  • 0

19 вересня президент Володимир Зеленський на Генеральній асамблеї ООН зазначив, що йому тривожно бачити, як “дехто в Європі грає в солідарність у політичному театрі”, перетворюючи постачання зерна на трилер й допомагаючи “підготувати сцену для московського актора”.

Зеленський зазначив, що після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи Україна працювала над пошуком нових шляхів вивезення своєї продукції та збереженням сухопутних експортних маршрутів.

“І тривожно бачити, як дехто в Європі грає в солідарність у політичному театрі, перетворюючи постачання зерна на трилер”, – сказав президент.

“Може здатися, що вони грають власну роль, але насправді вони допомагають підготувати сцену для московського актора”, – додав він.

Голова держави не вказав, кого саме має на увазі, але, ймовірно, йдеться про Польщу, Словаччину та Угорщину, які нещодавно запровадили обмеження на імпорт української сільгосппродукції.

У польському уряді не хочуть приміряти до своєї країни слова президента України Володимира Зеленського про те, що у ситуації з зерном дехто в Європі “допомагає готувати сцену для московського актора”.

“Сподіваюся, що ці слова не стосуються Польщі. Назва нашої країни там не згадувалася, тому я не хотів би їх так сприймати…

Від самого початку в конфлікті, який спричинила Росія, ми поводилися так, щоб зберегти безпеку Європи, України, але також і Польщі. Я вважаю, що в таких ситуаціях завжди потрібні холоднокровні заяви”, – зазначив речник польського уряду Пьотр Мюллер в ефірі RMF FM.

За словами речника польського уряду, Польща діє у цій ситуації “продумано”. 

“Ми допомагаємо Україні у військовому плані, щоб вона могла захистити себе – але також і нас – від Росії. Однак в економічних, сільськогосподарських питаннях ми повинні захищати польські інтереси”, – сказав Мюллер.

Відповідаючи на запитання, чи зустріч президентів Анджея Дуди та Володимира Зеленського була скасована випадково, речник уряду Польщі зазначив, що коли відбуваються великі міжнародні зустрічі, “іноді з суто організаційних причин зустрічі не відбуваються”.

“Я не хотів би робити тут висновків”, – додав Мюллер.

Президенти Володимир Зеленський і Анджей Дуда мали зустрітися під час 78-ї сесії Генасамблеї ООН, однак їхню зустріч скасовно.

Дуда повідомив, що у зв’язку зі зміною часу зустрічі засідання було знято з порядку денного, повідомляє видання Rzeczpospolita.

Однак Дуда також визнав, що, незважаючи на свої плани, не зміг зустрітися з Володимиром Зеленським «з організаційних причин» – затримки в графіку виступів лідерів на Генеральній асамблеї ООН, але не виключає, що зустріч відбудеться пізніше.

Українські журналісти навели хибний переклад слів президента Польщі Анджея Дуди: «Чи потрібно нам діяти так, щоб убезпечити себе від того, щоб не постраждати від потопельника? Звичайно, ми повинні діяти так, щоб захистити себе від того, щоб потопельник не заподіяв нам шкоди, тому що якщо потопельник заподіє шкоду і втопить нас, то він не отримає допомоги. Тому ми повинні дбати про свої інтереси, і ми будемо робити це ефективно та рішуче».

Йдеться не про «потопельника», а про «того, хто тоне» і вочевидь не збирається стати потопельником. Іншими словами, якщо той, хто тоне - нашкодить тому, хто допомагає - то гірше стане усім.

Нагадаємо, польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що Польща може зменшити підтримку України на тлі кризи довкола українського агроімпорту.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE