Politerno > Україна і світ > Зернова криза: Польща може знизити підтримку України та скоротити допомогу українським біженцям у 2024 році

Зернова криза: Польща може знизити підтримку України та скоротити допомогу українським біженцям у 2024 році

  • 20 Вересня, 2023
  • 329 Переглядів
  • 0

Польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що Польща може зменшити підтримку України на тлі кризи довкола українського агроімпорту.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на інтерв’ю міністра PAP.

“Дії України не справляють на нас враження… але вони справляють певне враження на польську громадську думку. Це видно з опитувань, з рівня суспільної підтримки подальшої допомоги Україні. І це шкодить самій Україні”, – зазначив Шинковський вель Сенка.

Говорячи про конфлікт через зернове ембарго, міністр зазначив, що польський уряд є “невблаганним” у цьому питанні, зважаючи на інтереси фермерів.

Він підкреслив − якщо поляки не підтримуватимуть надання допомоги Україні в такому ж обсязі, як було раніше, то її доведеться скоротити.

“Ми хотіли б і надалі підтримувати Україну, але – щоб це було можливо – ми повинні мати підтримку польського народу в цьому питанні. Тому, якщо не буде підтримки з боку польського народу, нам буде важко продовжувати підтримувати Україну так, як ми це робили дотепер”, – заявив Шинковський вель Сенк.

Відповідаючи на запитання, чи будуть аграрні питання розмінною монетою при можливому вступі України до ЄС, він підкреслив, що Україна “повинна виконати низку конкретних умов, і не тільки в цьому питанні”.

“Україна повинна буде виконати всі умови, і українське сільське господарство може, звичайно, мати доступ до європейських ринків, але не таким чином, щоб це загрожувало польським фермерам”, – додав міністр.

Своєю чергою речник уряду Пьотр Мюллер в інтерв’ю телеканалу Polsat заявив, що Польща, ймовірно, скоротить фінансову підтримку українців, які втекли від агресії РФ проти України. повідомляє Bloomberg.

За його словами, підтримка біженців, яка включає в себе відмову від вимог щодо проживання та надання дозволу на роботу, вільний доступ до шкіл, медичної допомоги та пільг на сім’ю, не буде продовжена у 2024 році.

“Ці правила просто втратять чинність наступного року. Я думаю, що в значній мірі ці правила не будуть продовжені”, – зазначив Мюллер.

Як повідомлялося, більшість країн-членів Євросоюзу підтримують рішення, запропоноване Європейською комісією щодо експорту українського зерна, та проти зернової блокади.

Нагадаємо, ДП «ДержККБ «ЛУЧ» 19 вересня офіційними листами звернулося до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д. А., секретаря РНБО України Данілова О. М., Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Камишіна О. М. та Генерального директора АТ «Українська оборонна промисловість» Сметаніна Г. В. з проханням врегулювання відповідності висновків Держаудитслужби законодавству.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE