Politerno > Україна і світ > Більшість країн ЄС засуджують блокаду зерна з України сусідніми країнами, які відкинули план Києва

Більшість країн ЄС засуджують блокаду зерна з України сусідніми країнами, які відкинули план Києва

  • 18 Вересня, 2023
  • 261 Переглядів
  • 0

Більшість країн-членів Євросоюзу підтримують рішення, запропоноване Європейською комісією щодо експорту українського зерна, та проти зернової блокади.

Про цен повідомляє “Європейська правда” з посиланням на RMF FM та Reuters.

Міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас Пучадес сказав, що “Європейська комісія зробила хорошу роботу”.

Більшість західних міністрів сільського господарства вважають, що солідарність з Україною має бути збережена, оскільки зерно є важливою частиною доходу для української сторони. Вони також критично ставляться до односторонньої блокади з боку Польщі, Угорщини та Словаччини.

Як зазначив іспанський міністр, те, що будь-яка країна запроваджує односторонні заходи проти єдиного ринку, суперечить законодавству ЄС, але судити про це має Європейська комісія.

Водночас, за даними RMF FM, Єврокомісія поки що не поспішатиме з покаранням Польщі.

“Наразі немає бажання вживати рішучих заходів проти Польщі”, – сказав один з європейських високопосадовців.

Міністерка сільського господарства Фінляндії Сарі Ессая із розумінням поставилась до рішення України подати скаргу до СОТ, підкресливши, що міжнародні зобов’язання та зобов’язання ЄС повинні поважатися.

Міністр сільського господарства Франції Марк Фесно також розкритикував односторонню блокаду, заявивши, що такі дії ставлять під сумнів європейську солідарність.

“Для солідарності потрібна єдність… Ми повинні втримати ці два елементи, інакше європейський проєкт опиниться під загрозою. Єдиний ринок є фундаментальним елементом”, – сказав Фесно.

У той же час п’ять держав-членів Європейського Союзу 18 вересня відкинули підготовлений Україною план із обмеження експорту сільгосппродукції, який, за задумом Єврокомісії, мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту.

Згідно з пропозицією Києва, за інформацією PAP, Міністерство економіки України самостійно ухвалюватиме рішення про надання дозволів на експорт зерна до ЄС, зокрема й п'яти східних країн-членів, навіть якщо вони виступатимуть проти таких дозволів.

Водночас Україна пропонує проводити консультації з країнами ЄС та Європейською комісією щодо дозволів на експорт, але, "незалежно від результатів консультацій, остаточне рішення залишатиметься за Києвом", пише польська агенція.

На зустрічі в Брюсселі постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садось розкритикував українську пропозицію, яка, на думку Варшави, не вирішує питання контролю та обмеження притоку українського зерна.

Джерело в ЄС повідомило PAP, що сусідні з Україною держави виступили проти пропозиції Києва.

У п'ятницю Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку. Також стало відомо, що рішення Європейської комісії про скасування обмежень на імпорт української сільгосппродукції не вплине на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону.

Нагадаємо, колишнього голову Херсонської ОДА Геннадія Лагуту знайшли мертвим біля гаражів у Солом’янському районі Києва 16 вересня, тоді як 13 вересня його дружина заявила в поліцію про зникнення чоловіка.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE