Politerno > Україна і світ > Недостатня “зеленофілія” Садового: БЕБ вилучило 8 млн грн готівки і 400 банківських карток співробітників Fest!

Недостатня “зеленофілія” Садового: БЕБ вилучило 8 млн грн готівки і 400 банківських карток співробітників Fest!

  • 18 Жовтня, 2023
  • 1195 Переглядів
  • 0

17 жовтня стало відомо, що БЕБ разом з СБУ 16 годин проводили обшук в офісі “Холдингу емоцій Fest!”, працівників не відпускали, поки не оглянули їх робочі місця. Згодом детективи заявили, що викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах холдингом, до складу якого входять 60 ресторанів та торгових точок у Львові.

17 жовтня близько 14:00 у центральний офіс холдингу !FEST приїхали співробітники Бюро економічної безпеки зі спеціальною опергрупою із Києва, зазначив Назарук. 

У цей час на території колишньої фабрики, де розташовується офіс компанії, проводився фестиваль FESTrepublic. «Вони фактично взяли штурмом весь FESTrepublic і заблокували його», – додав Назарук. 

За його словами, співробітники БЕБ за підтримки СБУ вилучають документи і проводять слідчі дії. Силовики вручили Назаруку підозру, у якій звинуватили холдинг !FEST у несплаті податків. 

Як повідомляється на сайті БЕБ, холдинг, до якого входять близько 60 ресторанів, платив співробітникам зарплати у конвертах. Схема полягала у тому, що близько 2000 співробітників отримували зарплату частинами, одна з яких — офіційна, інша — неофіційна. Для останньої вони оформлювали дублікати банківських карток, через які їм один-два рази на місяць зараховували платежі з призначенням «власне поповнення рахунку», заявляє бюро.

Таким чином компанія, за даними слідства, ухилялася від сплати військового збору, єдиного соціального внеску та ПДФО.

Окрім того, заклади холдингу не використовували РРО під час розрахунків з клієнтами. Під час обшуків у Львові виявили докази протиправної діяльності, говорять у БЕБ.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212−1 КК України). Максимальне покарання, передбачене статтями — 425 тисяч грн та позбавлення права займатися певною діяльністю до трьох років з конфіскацією майна.

Згодом у Бюро економічної безпеки заявили про нові деталі проведеного напередодні обшуку в офісі львівського холдингу. В ході якого вилучили близько 8 млн грн готівки та 415 банківських карток працівників компанії.

У результаті обшуків детективи вилучили:

  • 415 банківських карток, які належать співробітникам та найманим працівникам,
  • реєстри для поповнення банківських рахунків, документи щодо нарахування та виплати зарплати працівникам,
  • готівку: різні валюти в грошовому еквіваленті близько 8 млн грн.

“Саме здобуттям цих доказів й було обумовлено проведення обшуку. Адже отримати їх шляхом проведення інших процесуальних дій було б неможливо. Компʼютерна  техніка з офісу не вилучалась, всі приміщення та сейфи були відкриті представниками підприємства добровільно, без застосування спецзасобів”, – йдеться в повідомленні.

У БЕБ запевнили, що під час обшуків дотримувались професійної етики та чинного законодавства, а слідчі дії не створили перешкод для подальшої діяльності бізнесу. “Жодних клопотань від представників холдингу про порушення з боку співробітників БЕБ під час обшуку не надходило”, – додали у БЕБ.

Позиція "Холдингу емоцій Fest!"

Ось що про обшуки розповів PR-директор "Холдингу емоцій Fest!" Тарас Маселко.

"17 жовтня близько 14:00 люди в камуфляжі з повним бойовим вирядом та штурмовими автоматами разом із купою молодиків (переважно в шкірянках та сумочками через плече) оточили периметр території !FESTrepublic, увірвались в центральний офіс, заблокували всі виїзди/виходи та паралізували роботу компанії. Виявилось так виглядав обшук, який проводить Бюро економічної безпеки України. Ми мали інформацію, що силову частину забезпечували працівники СБУ, але з пов’язками БЕБ, проте офіційно пресслужба це заперечила", – зазначив Маселко.

За його словами, безліч людей висловили компанії підтримку після того, як ця подія набула розголосу.

"Що, як потім з’ясувалось, – не було за планом БЕБу. Саме тому пресслужба БЕБ змушена була реагувати та вочевидь не відповіла для чого вони зі зброєю штурмували офіс, а почала публікувати фото з грішми та печатками з нашого офісу. Гроші та печатки - це власне те, з чим і працює бухгалтерія. Ну і, звичайно, хвалитись успішно проведеною операцією по викритті злочинної схеми по несплаті податків у великих розмірах. Раптом без жодної попередньої комунікації, розмов, чи рішень суду – просто забігає купа людей зі зброєю, конфіскують документи і ствердно заявляють, що наші підприємства порушують закон і розсилають таку позицію на всі медіа і багато з них це публікує. Хоча після їхньої заяви, обшук лише почався і ще тривав після цього понад 10 годин, а загалом – понад 16 годин. Тобто з 14:00 17 жовтня і до 6:20 18 жовтня", – наголосив PR-директор компанії.

Він також розповів, що як з'ясувалося, справа відкрита уже декілька місяців і правоохоронці проводили слідчі дії в закладах та офісі уже давно. Проте холдинг дізнався про це лише зараз.

"Тобто купа здорових мужиків приходила до нас в їдальню та їла щодня (ми це зафіксували вже постфактум), бо наш офіс – це відкрита територія, вони навіть жили в нашому готелі з тими всіма автоматами. Як колись за Януковича, бо ймовірно багато хто з них – ті ж самі люди, бо у Львові переважно ця служба складається з представників колишньої податкової міліції, – ще сиділи по закладах і рахували чайові, котрі отримують кельнери, що теж тоді вважалось ухиленням від податків у великих розмірах. Загалом ця вся операція коштувала державі не один дрон. І це все заради того, аби викрити схему, яку вони вважають незаконною, проте за якою працює вся ресторанна галузь країни? Більше того, мабуть не лише ресторанна, а й ІТ галузь і безліч інших. Іншими словами – великий сектор економіки", – додав Маселко.

Варто зазначити, що наразі усі заклади холдингу працюють у звичному режимі.

Попри те, що компанію звинувачують в ухилянні від сплати податків, в ДПС у Львівській області заявили "Еспресо.Захід", що не володіють жодною інформацією щодо цих обшуків.

Недостатня "зеленофілія" Садового

Ексдепутат Зіновій Гузар в ефірі телеканалу NTA висловив припущення, що "зеленофілія" мера Львова Андрія Садовго виявилася недостатньою для Офісу президента. Саме тому, на його думку, у друзів міського голови й виникнули проблеми з БЕБ-СБУ, адже мережу холдингу «Фест» пов'язують саме з міським головою Львова.

Також Гузар підтвердив дружбу російського олігарха Михайла Фрідмана та Андрія Садового, чим і скористалася Банкова для здійснення "наїзду" на !FEST. Такі дії центральної влади можна вважати продовженням тиску на місцеву владу в контексті можливих президентських та парламентських виборів, як це було з мерами Чернігова та Рівного, або у випадку Андрія Балоги.

Мережа ресторанів !FEST була заснована у Львові у 2007 році Андрієм Худо, Юрком Назаруком та Дмитром Герасімовим. До мережі входять такі відомі заклади як П’яна вишня, Реберня, Львівські пляцки, Львівська майстерня шоколаду, Криївка, Дах, а також пивоварня.

Слід зазначити, що редактор тернопільського видання Politerno Андрій Щесняк у тексті “Маямський маєток доньки мера Тернополя. НАБУ та САП відкрили провадження” наголосив, що розрізнення політичного тиску центральної влади на місцеве самоврядування і реальної боротьби антикорупційних органів з корупцією є важливим на тлі безпрецедентного тиску Києва на мерів упродовж останнього рок.


Нагадаємо, російські загарбники втратили щонайменше 63 одиниці військової техніки в районі села Красногорівка на Авдіївському напрямку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE