Politerno > Україна і світ > Річниця справи Резніченка: розслідування є, підозр немає, Держаудитслужба затягує надання НАБУ висновку для експертизи, – ZN.UA

Річниця справи Резніченка: розслідування є, підозр немає, Держаудитслужба затягує надання НАБУ висновку для експертизи, – ZN.UA

  • 29 Жовтня, 2023
  • 514 Переглядів
  • 0

У другій половині 2022 року Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали кримінальне провадження щодо зловживання владою та службовим становищем і відмивання доходів на тлі інформації про тендери на ремонт доріг на Дніпропетровщині на понад 1,5 мільярда гривень, які виграла компанія «Будінвест інжиніринг», пов’язана з колишнім главою ОВА Валентином Резніченком.

Наразі в межах справи розслідуються декілька епізодів, пише журналістка Тетяна Безрук у тексті “Свій до свого по своє. Чи є перспектива у кримінальної справи Тимошенка/Голика/Резніченка?” для ZN.UA із посиланням на власні джерела.

Вона нагадала, як рік тому екскерівник головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський прокоментував цю дорожню історію в інтерв’ю ZN.UA: “Одна справа — довести за стандартами умовного журналістського розслідування, сформулювати якісь уявлення про ті чи інші обставини в суспільства. Зовсім інша — довести до того, щоб спочатку повідомити про підозру, а потім суд виніс відповідний вирок”.

Після призначення директором бюро Семена Кривоноса, Андрій Калужинський звільнився, як і низка інших професійних детективів.

“Навряд чи зараз можна точно сказати, як цей факт уплине на розслідування справи, яка нас цікавить, однак припустити, що така стрімка плинність кадрів у ключовому антикорупційному органі — поганий сигнал, можна вже зараз. А розслідування й справді, як повідомляють джерела, відбувається повільно”, – зазначила авторка статті.

Протягом року двічі відбулися обшуки в будинку консультанта президентської програми «Велике будівництво» Юрія Голика. Спочатку детективи були в містечку «Коник» (тоді ж вони навідувалися до Резніченка). У ході другого обшуку НАБУ вилучило телефон у Голика.

Співрозмовники в офісі президента сказали, що адвокати Голика намагаються повернути смартфон. На Банковій також переконані, що ексзаступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко, який до повномасштабної війни Росії проти України був куратором «Великого будівництва», не є фігурантом провадження. Однак Національне антикорупційне бюро перевіряє його причетність до тендерів у Дніпропетровській області

У відповідь на запит ZN.UA, у НАБУ не стали відповідати, чи дійсно у дорожній справі наразі немає Тимошенка і чи є там хтось інший з тих, кого згадували в заголовках медіа в межах цієї історії, оскільки розслідування ще триває. Тетяна Безрук вважає це свідченням того, що до оголошення про підозри ще далеко.

Утім, із власних джерел нам вдалося дізнатися, що в провадженні наразі — декілька епізодів. Частина з них стосується ремонту доріг у Дніпропетровській області. До того ж антикорупційні органи розслідують факти незаконного збагачення та недостовірного декларування співробітників Дніпропетровської ОВА. Також НАБУ та САП перевіряють щонайменше 11 фірм, які були контрагентами компанії «Будінвест інжиніринг». Йдеться про перевірку руху коштів компаній і те, як вони між собою пов’язані. Частину цих фірм також перевіряють на предмет того, чи пов’язані вони зі співробітниками Дніпропетровської ОВА”, – додала журналістка.

Раніше повідомлялося, що минулої осені поліція Дніпропетровської області відкрила незаконне кримінальне провадження проти «посадових осіб Дніпропетровської ОВА» через більш як півтора мільярда на ремонт доріг для «Будінвест інжиніринг». Ця справа була підслідна НАБУ, яке на той час уже проводило розслідування за цим фактом. Правоохоронці, ймовірно, мали намір знищити оригінали вилучених документів.

Нещодавно стало відомо, що бізнесмен Юрій Голик, який був фігурантом антикорупційного розслідування по “Великому будівництву, досі регулярно відвідує Банкову, хоч не має ніякої посади в ОП, а компанія “Будінвест інжиніринг”, яку пов’язували з Голиком, продовжує отримувати мільйони на все те ж експлуатаційне утримування доріг.

Нагадаємо, у ніч на 29 жовтня на Херсонську область ворог скинув 32 керовані авіабомби.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE