Politerno > Україна і світ > Значна більшість українців проти виборів під час війни та глосування через інтернет – соцопитування

Значна більшість українців проти виборів під час війни та глосування через інтернет – соцопитування

  • 30 Жовтня, 2023
  • 362 Переглядів
  • 0

Попри те, що повноваження Верховної Ради закінчуються цієї осені, а повноваження президента навесні 2024 року, переважна більшість громадян України проти проведення виборів у час війни. 65% українців станом на жовтень 2023 року негативно ставляться до ідеї запровадження дистанційного голосування через інтернет і хвилюються за ризики фальсифікацій. 

Такі дані соціологічного дослідження опублікував Київський міжнародний інститут соціології.

Згідно з результатами дослідження,  станом на жовтень 2023 року 81% опитаних респондентів вважають, що вибори мають проводитися після війни і зараз вони не на часі.

Тих, хто вважає,  вже мають проводитися попри війну – 16%.

При цьому проти проведення виборів під час війни виступають жителі більшості регіонів України. Найбільше сихиляються до думки про необхідність негайних виборів на сході – там таких 21%, а найменше на заході країни – на вибори під час війни там погоджуються 13%.

Підтримують ідею введення в Україні системи дистанційного голосування на виборах трохи менше третини громадян, а саме– 29%.

Водночас ставлення до думки про «діджиталізацію виборів» рівномірно негативне у всіх регіонах країни – 55-68% проти ідеї запровадження дистанційного голосування.

Також не підтримують українці можливого обмеження прав громадян на період відновлення після війни. 88% громадян наполягають, що в Україні має будуватися розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу. За обмеження прав громадян на період відновлення після війни виступають 7% респондентів.

Опитування проведене впродовж 30 вересня-13 жовтня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не потрапили мешканці тимчасово окупованих територій, а також  громадяни закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, об 11:22 у тимчасово окупованому Севастополі почала лунати повітряна тривога, окупанти відразу ж перекрили Кримський міст і заявили, що працює ППО.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE