Politerno > Україна і світ > У Казахстані ексміністр до смерті побив дружину, суспільство вимагає покарання

У Казахстані ексміністр до смерті побив дружину, суспільство вимагає покарання

  • 16 Листопада, 2023
  • 625 Переглядів
  • 0

У Казахстані ексміністра економіки Куандика Бішимбаєва звинувачують у тому, що він до смерті побив дружину Салтанат Нукенову. Суспільство збирає підписи під петицією про посилення відповідальності за насилля, президент країни Касим-Жомарт Токаєв закликав тримати на контролі розслідування.

Про це повідомляють CentralAsia.Media та The.Village Казахстан.

В Астані затримали колишнього міністра національної економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва за підозрою про побиття дружини до смерті. Злочин стався 9 листопада, як стверджують ЗМІ, з посиланням на родичів загиблої та очевидців, Бішимбаєв побив Нукенову в одному з ресторанів Астани.

Ексчиновник начебто залишив жінку помирати в одному з приватних залів, повечеряв у ресторані з братом і лише тоді послав його перевірити стан постраждалої та дозволив викликати швидку.

Як повідомила сестра загиблої Самал Нукенова виданню “The.Village Казахстан”, “Коли приїхала швидка, тіло було вже холодним”. Сестра в інтерв’ю також зазначила, що потерпіла давно скаржилась на насилля збоку чоловіка.

“На сімейному заході у вересні Салтанат розповіла мені про психологічне насильство і що хоче піти від Куандика. Також говорила, що він не дозволяв їй працювати та нікуди не відпускає”, – розповіла сестра убитої.

Крім Бішимбаєва в Астані заарештували і його брата – власника ресторану, де сталося вбивство. Його підозрюють у приховуванні злочину.  За свідченнями родичів загиблої, брат бачив побиту Нукенову ще живою, але не намагався тоді її врятувати.

Бішимбаєв обіймав посаду міністра національної економіки Казахстану з травня до грудня 2016 року. У січні 2017 року його затримали за підозрою у неодноразовому отриманні хабарів у особливо великому розмірі, але через півтора року достроково випустили з-під арешту.

Інцидент викликав резонанс у суспільстві. Зокрема, молодіжний рух “Жана адамдар” (“Нові люди”) закликав виходити на вулиці з гаслами проти насильства. А петиція проти сімейно-побутового насильства, в якій просять посилити покарання за насильство щодо жінок та дітей, на ранок 15 листопада набрала вже понад 63 тисячі підписів.

Казашки у соцмережах закликають підписувати петицію та діляться власними історіями побутового насильства.

Президент Казахстану Токаєв відреагував на вбивство та доручив керівництву МВС тримати на особливому контролі розслідування вбивства Салтанат Нукенової.

"Закон має бути єдиним для всіх. Справедливість у суспільстві – це солідарність громадян задля зміцнення законності. Справедливий Казахстан – це країна, де панують закон та порядок", - зазначив Токаєв.

Нагадаємо, активісти Союзу автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) в четвер на одну годину заблокували пункт перетину кордону з Україною “Вишнє Нємецьке”. Таким чином вони висловили солідарність із польськими мітингарями.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE