Politerno > Тернопільщина > Афера Юхимця і Ко. Як керівник Тернопільобленерго нагрів “на сонці” державу

Афера Юхимця і Ко. Як керівник Тернопільобленерго нагрів “на сонці” державу

  • 29 Листопада, 2023
  • 23207 Переглядів
  • 0

Низка знаних тернопільських підприємців та політиків у 2019-2020 роках побудували у селі Лозова Тернопільського району потужну сонячну електростанцію, на місці якої, за документами, повинні знаходитися їхні ж приватні домогосподарства.

Як відомо, Закон дозволяє громадянам України встановлювати сонячні електростанції потужністю до 30 кВт, як на дахах приватних будинків, так і на землі біля них.

При цьому будинок повинен бути житловим приміщенням, введеним в експлуатацію, а також перебувати у приватній власності того, хто встановлює СЕС.

Земельна ділянка – лише під житлову забудову (цільове призначення 02.01). На ній повинен бути об’єкт житлової нерухомості (будинок, літня кухня), який приєднано до електромережі.

За однією юридичною адресою можна встановити 1 сонячну електростанцію. Якщо, наприклад, один приватний будинок має кількох власників зі своїми адресами (наприклад, будинок №10/1, №10/2), у кожного є свій електричний лічильник, то на одній ділянці/будинку можна встановити кілька СЕС по 30 кВт.

Для отримання зеленого тарифу потрібно, щоб фізична особа, громадянин України, була власником будинку та земельної ділянки під ним. Власник будинку є власником рахунку в обленерго, а також є підписантом у договорі на зелений тариф.

В експлуатацію СЕСи приймають оператори системи розподілу – обленерго.

Земля, на якій знаходиться сонячна електростанція у Лозовій, розбита на близько 60 земельних ділянок, на яких, в свою чергу, за документами повинні знаходитися стільки ж житлових будинків. Насправді, жодного будинку там не збудовано.

Отже, вулиця Енергетична у селі Лозова – віртуальна.

Вона існує лише на документах і саме вона об’єднує людей, яких ми відносимо до однієї досить впливової бізнесово-політичної групи, а саме:

дружину та дітей керівника «Тернопільобленерго» Ігоря Юхимця:

його скандального партнера, ексначальника Тернопільської філії Державного земельного кадастру Михайла Федишина:

ще одного партнера Ігоря Юхимця по енергетичному бізнесу Олега Джумагу:

доньки та сина в.о. голови Тернопільської обласної ради, «замайбутнівця» Володимира Болєщука:

депутата-«замайбутнівця» з обласної ради Святослава Лебонтова та його партнера по «Престижбуду» Ігоря Качмарського:

колишнього прокурора області В’ячеслава Перча:

колишнього в.о. обласної податкової Валерія Лісницького:

колишнього головного лісовика області Ігоря Попадинця:

а також ще декількох відомих і не дуже підприємців.

А це чисто для прикладу кілька скріншотів з реєстру речових прав на Болєщуків, Олену Юхимець, Вячеслава Перча та Михайла Федишина, які демонструють сусідство усіх загаданих людей у Лозовій.

Отже, як міг переконатися читач, саме керівник обленерго Ігор Юхимець, Михайло Федишин та Олег Джумага мають найбільше земельних ділянок під електростанцією у Лозовій. Відповідно, й найбільше «паперових» будинків на «Енергетичній». Іншими словами, свою сонячну станцію Ігор Юхимець, як керівник обленерго, приймав сам у себе.

Слід зазначити, що вартість підключення СЕС відрізняється по областях, між деякими областями – в рази. В середньому для 30-кіловатної станції вартість підключення становить 50-60 тисяч гривень. Також вартість підключення відрізняється в місті і селі. Щодо підвищення договірної потужності – теж існують свої нюанси, які напряму пов’язані з впливом обленерго. Усі розрахунки здійснює також енергозбут.

Уявляєте собі, наскільки зашкалює рівень конфлікту інтересів? І це ще без чистого криміналу відносно віртуальних господарств!

Редакція Politerno має надію, що оцінку вищезгаданій «схемі» за участі керівника «Тернопільобленерго» Ігоря Юхимця нададуть правоохоронні органи.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE