Politerno > Україна і світ > Україна та Румунія вирішили 20-річний спір щодо каналу “Дунай – Чорне море”, – міністр

Україна та Румунія вирішили 20-річний спір щодо каналу “Дунай – Чорне море”, – міністр

  • 16 Грудня, 2023
  • 521 Переглядів
  • 0

Канал “Дунай – Чорне море”. Фото: Wikipedia

Україна та Румунія розв’язали багаторічний спір, пов’язаний із облаштуванням українською стороною глибоководного суднового ходу “Дунай – Чорне море”.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у суботу в Facebook.

Міністр нагадав, що спір стосувався зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Його вдалось остаточно залагодити на полях 9-ї Наради Сторін Конвенції Еспо в Женеві.

“Ми виконали “домашню роботу” і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проєкту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого”? – зазначив Стрілець.

Довідково: Міждержавний спір стосовно каналу “Дунай – Чорне море”, який пролягає Кілійським та Старостамбульським (Бистрим) гирлами в дельті Дунаю, тягнеться з 2004 року, відколи Україна запустила плавання каналом в експериментальному режимі.

Проти виступили Європейська комісія та Румунія, посилаючись на природоохоронний статус дельти й відсутність оцінки впливу судноплавства на довкілля.

Для вирішення спору у січні 2005 року на основі Конвенції Еспо була створена Комісія із запиту для формування науково обґрунтованої думки щодо можливих наслідків транскордонних впливів під час реалізації та використання каналу “Дунай – Чорне море”.

Учора стало відомо, що Дунайська комісія вирішила позбавити Росію права членства через її удари ракетами та дронами по Нижньому Дунаю в Україні.

Нагадаємо, у 2020 році уряд із порушенням законодавства виділив понад 743 млн грн фонду боротьби з COVID-19 Міністерству культури та інформаційної політики (МКІП), яке на той час очолював колишній керівник медіагрупи “1+1” Олександр Ткаченко. Із цієї суми міністерство використало понад 659 млн грн не за призначенням.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE