Politerno > Україна і світ > “Схеми” знайшли у близького соратника Зеленського громадянство РФ і бізнес у Криму. ВІДЕО

“Схеми” знайшли у близького соратника Зеленського громадянство РФ і бізнес у Криму. ВІДЕО

  • 21 Грудня, 2023
  • 474 Переглядів
  • 0

НАУМ БАРУЛЯ, ІРИНА БОРЗОВА ТА СЕРГІЙ БОРЗОВ

Давній соратник президента Володимира Зеленського, успішний український продюсер Наум Баруля виявився громадянином РФ із бізнесом у Криму.

Про це йдеться у розслідуванні “Схем” (Радіо Свобода).

Журналістам вдалось встановити, що у квітні 2009 року російська міграційна служба видала Науму Барулі російський паспорт, продюсеру тоді було 49 років.

Після початку війни на Донбасі та окупації Криму, Баруля повернувся в Україну з Москви та уклав партнерство зі студією “95 квартал” на чолі з Володимиром Зеленським.

Другий напрямок співпраці Барулі та Зеленського – виробництво серіалів для комерційних телеканалів.

Баруля їздив в окупований Крим аж до 2019 року включно, заїжджаючи на український півострів саме за російським паспортом. 

У Судаку в творчого соратника Зеленського залишається три квартири загальною площею 312 квадратних метрів. Які він добровільно перереєстрував за російським законодавством, визнавши тим самим юрисдикцію РФ на окупованій українській території.

У 2017 році Баруля став власником земельної ділянки на 7 соток у Судаку. Вже за рік – там же набув у власність ще 6 соток та став власником семиповерхової будівлі, площею у понад 2 тисячі квадратних метрів.

За даними “Схем”, станом на грудень 2023 року, у засновника “Ліги Сміху” залишаються дві активні компанії в окупованому Судаку. Ці кампанії зареєстровані після анексії за законами країни-агресорки.

Фірма “Профі”, хоч і не закрита, але нині діяльності не веде. А ось друга, “Профіль-Н” – це заклад харчування на центральній набережній Судака під назвою “Прохлада”. 

За даними російського реєстру “Спарк”, виторг кафе за останні 5 років становив понад 15 млн рублів, з яких у 2022 році – 2,5 млн рублів.

З 2019 до 2022 року компанія акумулювала для російського бюджету у вигляді податків більше мільйона рублів, з яких на пів мільйона казна окупантів поповнилася після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

У формально-юридичній площині свою співпрацю Баруля та Зеленський оформили у вигляді двох компаній.

Перша – «Продюсерський центр Ліга Сміху» – де, крім них двох, в засновники увійшли сценаристи Сергій Чивурін і Андрій Яковлев, та брати Сергій і Борис Шефіри – давні партнери Зеленського по «Кварталу».

Друга – це «Драйв Продакшн» – де, крім них, співвласником також став Тімур Міндіч – молодший партнер Ігоря Коломойського, для телеканалів якого – «1+1», «ТЕТ» – і створюються ці розважальні проєкти.

Під час президентської кампанії, «Ліга Сміху» була одним з інструментів прихованої агітації. Це фіксувала громадянська мережа «Опора».

«Це не агітація, це концерт для хорошого настрою. А ви люди розумні, ви самі визначитеся за кого голосувати», – ролик з таким зверненням Зеленського демонстрували на одному з концертів «Ліги Сміху» у 2019 році.

В якості ВІП-агітатора на виборах брав участь і сам Наум Баруля.

 

Донька Барулі Ірина Борзова обралась у Верховну Раду від "Слуги народу". Її чоловіка – зятя Наума Барулі – Зеленський призначив головою Вінницької області.

Нагадаємо, у впливовому американському виданні Business Insider під заголовком "Єрмак, права рука Зеленського, віддає зруйновану війною Україну олігархам?" вийшла стаття Павла Старобіна про роль Андрія Єрмака у політичному та економічному житті України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE