Politerno > Україна і світ > Єрмак, права рука Зеленського, віддає зруйновану війною Україну олігархам? – Business Insider

Єрмак, права рука Зеленського, віддає зруйновану війною Україну олігархам? – Business Insider

  • 20 Грудня, 2023
  • 1348 Переглядів
  • 0

У впливовому американському виданні Business Insider під таким заголовком вийшла стаття Павла Старобіна про роль Андрія Єрмака у політичному та економічному житті України.

Стаття опублікована на порталі Business Insider.

У тексті статті зазначається: “Наприкінці вересня Майк Пайл, головний представник Ради національної безпеки президента Джо Байдена з міжнародних економічних питань, надіслав своїм колегам в Україні чотиристорінковий “робочий проект”, який він написав, із переліком численних реформ, які Білий дім очікує від Києва в обмін на подальшу фінансову допомогу від Сполучених Штатів. Йдеться про посилення нагляду за державними підприємствами в енергетичному секторі, а також кроки “для сприяння більшій прозорості та підзвітності під час післявоєнної відбудови України”. Загалом, мета полягала в тому, щоб приборкати корупцію, спричинену державою, яка вже давно є характерною рисою українського урядування.

Серед одержувачів листа Пайла був Офіс президента України — команда з близько п’яти десятків інсайдерів на чолі з Андрієм Єрмаком, давнім другом президента Володимира Зеленського. У політичних і ділових колах Києва Єрмака, колишнього юриста та кінопродюсера, вважають другою за впливом людиною в країні — таким собі Діком Чейні при Джорджі Буші. Насправді дехто вважає Єрмака впливовішим за президента, колишнього коміка, який прийшов на посаду в 2019 році без будь-якого попереднього досвіду роботи в уряді. Коли двоє чоловіків стоять поруч один з одним у відповідній оливковій військовій формі, громіздкий, понад 6 футів Єрмак височіє над жилавим, Зеленським із зростом 5 футів. Часто виглядає, сказав мені київський фінансист Андрій Сірко, ніби Єрмак “няньчить Зеленського”.

Далі автор зазначає: “Так сталося, що в день відправки листа Пайла я був у Києві, зустрічався з Дарією Каленюк, виконавчим директором Центру протидії корупції, правозахисної організації, яка отримує фінансування від Вашингтона та країн-членів Європейського Союзу. Протягом години Каленюк змалювала мені неприкрашену картину української політико-економічної структури влади в епоху Зеленського-Єрмака. “Хороша історія”, – сказала вона мені, полягає в тому, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну в 2022 році значною мірою знищило покоління олігархів, які мали повну свободу грабувати економіку України з моменту звільнення країни від Радянського Союзу в 1991 році. Старі титани більше не мають тієї влади, яку вони колись мали над парламентом і засобами масової інформації, і багато їхніх промислових активів лежали поза межами їхньої досяжності на території, яку зараз займає російська армія.

Але "погана історія", продовжила Каленюк, полягає в тому, що Єрмак - якого вона назвала "одурманеним владою" - створює нову систему олігархії, якою він керує. За її словами, Єрмак через своїх заступників в Офісі президента та міністрів Кабінету міністрів маневрує, щоб встановити контроль над значною частиною української економіки, а також її правоохоронним і безпековим апаратом. Через ці махінації, за її словами, "люди з хорошими зв’язками" в бізнесі отримують державні контракти за завищеними цінами. "Він не будує сильної України", – сказала Каленюк. "Він завдає шкоди військовим зусиллям". Фактично те, що вона описувала, є формуванням випадкової олігархії під прикриттям воєнного стану, на який посилається уряд Зеленського".

Як зазначає Старобін, згідно з опитуваннями українці назвали корупцію першою перешкодою для розвитку підприємництва в країні, навіть попереду руйнувань, спричинених війною. Втім більшість опитаних українців заявили, що військову допомогу іноземним партнерам було б "доцільно" надавати "лише за умови ефективної боротьби з корупцією в Україні". За останнім індексом "сприйняття корупції", складеним наглядовою організацією Transparency International, Україна посіла 116 місце зі 180 країн — ненабагато попереду Росії, яка посіла 137 місце.

"Ставки високі. Український воїн на фронті ризикує своїм життям заради повернення контролю над урядом та економікою своєї нації її найбільш хижими гравцями. Цей результат, незважаючи на поразку для Росії, означав би порожню перемогу для України та Вашингтона. Тим часом Сполучені Штати вже виділили на оборону України близько 67 мільярдів доларів, і за однією оцінкою вартість післявоєнної реконструкції може перевищити 1 трильйон доларів. Що є для того, щоб запобігти викачанню таких трансформаційних сум грошей — більш ніж у п’ять разів більших від довоєнного валового внутрішнього продукту України — менеджерами олігархії, що виникає? "Це буде шалене годування акул", - сказав Роланд Шпіц, колишній інвестиційний банкір у Києві. А найбільшими акулами, додав він, є "люди при владі". "Новий натовп, — продовжував він, — завжди найбільш голодний".

Нагадаємо, внаслідок російського обстрілу Херсона в ніч на 20 грудня знищено склади двох гуманітарних організацій, офіс ще однієї – пошкоджено.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE