Politerno > Україна і світ > Підконтрольне Зеленському ДБР хоче звільнити головного екзаменатора суддів: він заявив про тиск

Підконтрольне Зеленському ДБР хоче звільнити головного екзаменатора суддів: він заявив про тиск

  • 29 Грудня, 2023
  • 441 Переглядів
  • 0

Державне бюро розслідувань просить зняти з посади голову Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романа Ігнатова. Він сам називає це тиском.

Про це свідчить лист ДБР, який є в розпорядженні “Української правди”.

21 грудня слідчий надіслав листа у Вищу раду правосуддя про те, що ДБР розслідує справу стосовно Ігнатова за статтею про "державну зраду".

При цьому, за твердженням слідчого, матеріали слідства "дають підстави вважати, що Ігнатов отримував громадянство РФ і складав присягу країні-агресору". 

Так, у 1995-1996 роках Ігнатов працював слідчим у прокуратурі Петрозаводська, РФ, що, за російським законом, потребує російського паспорта. Також ДБР посилається на інформаціб Служби зовнішньої розвідки, яка встановила дані російського громадянина, які співпадають з даними Ігнатова. 

ДБР вважає, що голова Кваліфкомісії нібито допустив поведінку, "що підриває авторитет та суспільну довіру до правосуддя". Тому слідчий просить Вищу раду правосуддя "розглянути питання щодо проведення процедури припинення повноважень" Ігнатова.

ВІДЕО ДНЯ
 

Вища рада правосуддя публічно підтвердила, що отримала такий лист.

Там підкреслюють, що наявність у судді російського громадянства є неприпустимою. Водночас, інформація про Ігнатова має бути об’єктивно розслідувана. Сама ВРП провести таке розслідування не може.

У коментарі УП Ігнатов заперечив, що отримував російське громадянство. Він заявив, що лист ДБР є "тиском і втручанням в роботу, а також боротьбою за посаду голови ВККС".

Ігнатов пояснив, що у 90-х роках після навчання дійсно працював у прокуратурії Росії, куди потрапив після практики. Він каже, що, попри вимогу в російському законі до слідчого мати російське громадянство, у перші роки після розвалу СРСР ця вимога не була ключовою. Головним умовою була відсутність громадянства інших колишніх республік. Ігнатов як студент мав тимчасову прописку в Саратові.

За час роботи в Росії (яка тривала 5 місяців) Ігнатов, за його словами, так і не встиг отримати російський паспорт. Він запевняє, що залишався апатридом, тобто особою без громадянства, не встиг пройти в російській прокуратурі атестацію і не приймав присягу. 

Влітку 1996 році, після повернення в рідний Луганськ, він офіційно підтвердив українське громадянство і був призначений слідчим в українській прокуратурі. 

Копія трудової книжки Ігнатова. Червоним виділена дата його призначення в українську прокуратуру в Луганську. За словами Ігнатова, якби він приймав присягу в Росії, це було би зазначено в його трудовій.

Номер нібито російського паспорта, який наводить ДБР і Служба зовнішньої розвідки, насправді є номером його радянського паспорта. Це також підтверджує заява на видачу паспорта України, яку Ігнатов заповнював у 1997 році і копію якої він має. 

Копія форми, яку Ігнатов заповнював у 1997 для отримання нового українського паспорта. Жовтим виділений номер радянського паспорта. Червоним – позначка про підтвердження українського громадянства в 1996.

При цьому, за даними Ігнатова, провадження ДБР щодо нього було розпочате за заявою скандального народного депутата Максима Бужанського, який також неуспішно подавав заяву до Служби безпеки України.

Розслідування стосується подій ще 2014 року, коли Ігнатов потрапив у полон бойовиків у Луганську. Ці події також розслідує Національна поліція – там суддя є потерпілим, адже справа стосується його незаконного затримання та катування.

Крім того, у листопаді 2023 ДБР надіслало іншого листа на робочі електронні скриньки членів ВККС. У документі слідчий розповідає про нібито зраду Ігнатова, не вказуючи, що є джерелом і доказами цих фактів. Суддя називає це неправдивими відомостями і дискредитацією.

Прийняття присяги обов’язково записувалось у трудову книжку. 

 

Довідково: Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) є органом, який відповідає за відбір суддів та їх оцінювання. Новий склад ВККС, який очолює Ігнатов, був сформований влітку 2023 року.

Вища рада правосуддя (ВРП) – орган суддівського самоврядування. Вона призначає, зокрема, і членів ВККС.

Державне бюро розслідувань займається кримінальними справами, фігурантами яких є державні службовці, судді тощо. Раніше УП розповідала, що керівництво ДБР орієнтується на Офіс президента.

21 грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів отримала лист від Служби зовнішньої розвідки, у якому йдеться, що голова ВККС Роман Ігнатов має російське громадянство

Ігнатов заперечив це і заявив про провокації, що готуються проти службовців ВККС, а також просив про посилену охорону.

Пізніше незалежні журналісти-розслідувачі також спростували інформацію про російський паспорт Ігнатова. Вони пояснили, що номер документа, що оприлюднила СЗР – це компоновка з цифр радянського паспорта.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський звільнив Володимира Труша з посади голови Тернопільської облдержадміністрації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE