Politerno > Україна і світ > Подоляк каже, що скандальний законопроєкт про мобілізацію не буде голосуватися в нинішньому вигляді

Подоляк каже, що скандальний законопроєкт про мобілізацію не буде голосуватися в нинішньому вигляді

  • 30 Грудня, 2023
  • 856 Переглядів
  • 0

Законопроєкт про мобілізацію, який внесли до парламенту на Різдво, буде розглядатися лише після обговорення та внесення змін.

Про це повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю.

На сайті Верховної Ради законопроєкт зареєстровано під номером 10378.

Також Мельничук повідомив, що уряд зареєстрував в Раді законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення”.

Журналiсти hromadske встигли завантажити пояснювальну записку до того, як сайт Верховної Ради став тимчасово недоступний. 

За їхніми словами, зокрема, йдеться про: 

  • зміну призовного віку з 27 до 25 років;
  • удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • надання можливості військовослужбовцям, яких звільнено з полону, відпочити та пройти відновлення шляхом надання їм додаткової відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів;
  • виключення строкової військової служби — як виду військової служби. Так, всіх військовослужбовців строкової військової служби пропонують звільнити у запас;
  • встановлення, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом двох років з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані, які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільненні зі служби у запас. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • виключення з переліку висновків військово-лікарських комісій висновку про обмежену придатність до військової служби;
  • запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • запровадження базової військової служби за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку;
  • встановлення обмеження прав громадян України, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби;
  • залучення до заходів рекрутингу на військову службу центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу.

Також у законопроєкті пропонують, що повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки може бути надіслана громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту.

Уряд пропонує парламентарям накласти низку обмежень на тих громадян, які не виконали обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону підвищити штрафи, а за відмову проходити медогляд позбавляти волі так само, як за ухилення від мобілізації.

У законопроєкті №10378 уряд пропонує запровадити, що військовозобов’язані та резервісти, які не виконали обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, за повідомленням керівника ТЦК вносяться до Єдиного реєстру боржників – і до них застосовуються такі обмеження: 

  • Заборона виїзду за кордон;
  • Заборона на проведення операцій із рухомим та нерухомим майном; 
  • Обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • Обмеження на право користуватися й розпоряджатися коштами й іншими цінностями;
  • Відмова в укладенні кредитного договору чи договору позики;
  • Призупинення отримання пільг та послуг від держави. 

Цей законопроєкт мають розглянути у парламенті. Таким чином, пропозиції можуть бути змінені.

Подоляк наголосив, що нинішня війна "потребує правильного юридичного оформлення і щодо мобілізаційних процесів".

"Тому що той закон, який сьогодні використовується, не відповідає нинішнім реаліям. І тому це дуже добре, що на рівні Генерального штабу, Міністерства оборони, Міністерства фінансів чи Кабміну в цілому, на рівні профільних комітетів Ради, на рівні експертного середовища відбувається дискусія. Це правильно", – сказав він.

Подоляк також підкреслив, що все суспільство має зрозуміти, що в Україні йде велика війна.

"Якщо Росія не програє цю війну, вона захоче встановити тут окупаційний режим із відповідними трагічними наслідками для десятків чи сотень тисяч громадян України. Треба це усвідомити", – додав радник голови ОП.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів на засіданні затвердив законопроєкт, який заблокує реформу Бюро економічної безпеки. Як заявив керівник ЦПУ Віталій Шабунін, цей законопроєкт зберігає контроль Татарова над БЕБ "для подальших знущань над українським бізнесом".

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE