Politerno > Україна і світ > Рада не має голосів під Закон про мобілізацію – “слуги” повернуть на доопрацювання проєкт, але це не точно

Рада не має голосів під Закон про мобілізацію – “слуги” повернуть на доопрацювання проєкт, але це не точно

  • 10 Січня, 2024
  • 393 Переглядів
  • 0

Верховна Рада не має достатньої кількості голосів для прийняття Закону про мобілізацію в існуючому вигляді. Депутати запропонували два варіанти вирішення цієї проблеми, але жоден з них не задовольняє вимоги Офісу президента. Фракція “Слуга народу” увечері середи, 10 січня, на своєму засіданні вирішила повернути на доопрацювання урядовий законопроект про мобілізацію.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела в парламенті.

У зв’язку з цим засідання профільного комітету Ради перенесено на 10:00 ранку 11 січня, а сесійне засідання – на 12:00 замість 10:00. Також завтра зранку відбудеться зустріч глав фракцій Верховної Ради, на якій має бути присутній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

На даний момент велика кількість депутатів від “Слуги народу” не хочуть давати старт цьому закону в першому читанні.

В той же час фракції “Європейська солідарність” та “Батьківщина” відмовилися голосувати в повному складі, а ОПЗЖ, “Довіра” та “За майбутнє” будуть голосувати лише частково.

За даними ZN.UA, до Офісу президента було подано два варіанти вирішення цієї проблеми. Пропозицію, яку в кулуарах підтримала більшість депутатів, подав голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич. Він запропонував повернути законопроект на доопрацювання Кабміну.

Правильність цього рішення пояснюється хоча б тим фактом, що на засідання комітету свої зауваження до закону передали Міносвіти, Нацгвардія, МОЗ та інші суб’єкти виконавчої влади. Так сталося через те, що законопроект не обговорювався з відповідними структурами і під час створення, і навіть під час його затвердження Кабміном перед внесенням до Верховної Ради.

Свою пропозицію, як стверджують джерела ZN.UA, також вніс Давід Арахамія: поставити прийняття цього законопроекту на паузу та прийняти закон №10062 – про військові реєстри, сертифікат захисника та автоматичне отримання статусу учасника бойових дій. Все інше, що потрібно для мобілізації, Арахамія запропонував приймати підзаконними актами.

Однак Банкова відмовилася від обох запропонованих варіантів, оскільки, на думку ОП, неприйняття цього закону при наявності президентської монобільшості ослаблює позицію України як перед ворогом, так і перед західними партнерами.

Як повідомив увечері середи народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram, фракція “Слуга народу” на своєму засіданні вирішила повернути на доопрацювання урядовий законопроект про мобілізацію.

“Тільки що фракція “Слуга народу” на своєму засіданні вирішила повертати мобілізаційний законопроект Кабміну на доопрацювання”, – написав народний обранець.

Водночас депутат Ярослав Железняк сумнівається, що це рішення погоджене з Кабінетом міністрів та Офісом президента, тому воно може бути не фінальним.

“Тому правильне формулювання буде таке: “присутні депутати висловили ідею відправити уряду назад законопроект, і щоб він швидко вніс доопрацьований варіант”, – зазначив Железняк.

Згодом голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що сьогодні фракція не повертала  законопроєкт про мобілізацію на доопрацювання Кабміну.

“Усі рішення щодо розгляду законопроектів будуть ухвалюватися на погоджувальній раді, куди запрошено військове командування та керівництво Міністерства оборони”, – розповів Аразамія. 

Він додав, що погоджувальна Рада відбудеться у четвер.

Нагадаємо, Київський окружний адміністративний суд 10 січня задовольнив позов ексголови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова щодо поновлення на посаді судді і виплати заробітної плати «за час вимушеного прогулу».

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE