Politerno > Тернопільщина > “Milena City” для Яреми i Ko. Чому у 2020-му київські СБУшники гучно затримували керівників тернопільської податкової

“Milena City” для Яреми i Ko. Чому у 2020-му київські СБУшники гучно затримували керівників тернопільської податкової

  • 19 Січня, 2024
  • 5968 Переглядів
  • 0

У перші дні 2024 року в інформаційному просторі Тернополя з’явилася новина одного з інтернет-видань, мовляв, у справі щодо колишнього заступника податкової Тернопільщини Євгена Воробця, якого затримали на вимаганні та отриманні хабаря у розмірі 1 мільйон гривень 24 вересня 2020 року, більше 3 років немає вироку.

Зазначене видання, яке не раз було помічене у розповсюдженні фейків та замовних статей, у квітні минулого року згадувало, що Євген Воробець та його син Василь Воробець написали заяву в поліцію на чоловіка, у якого вимагали та отримали хабар у розмірі 40 тисяч доларів у вересня 2020 року. Є підозра, що зазначена інформація вкидувалася задля відведення уваги від справжнього підґрунтя того гучного затримання.

Можливо експодатківець із сином справді написали заяву на якогось Івана, який раніше працював на них, але вимагання хабаря, на якому погоріли Воробці та начальник оперативного управління ДФС у Тернопільській області Олег Дурняк, стосувалось зовсім іншої людини.

За достовірною інформацією, яка є у розпорядженні Politerno, заявником у справі про вимагання хабаря керівниками податкової був Скібньовський Віктор Степанович.

У цьому матеріалі ми розповімо, чому начальство тернопільської податкової вимагало гроші у жителя Байківців, а також яким боком у цій історії власники дорожньої фірми «Техно-Буд-Центр» Андрій Ярема та Юрій Ханін у компанії з нардепом від «Слуги народу» Ігорем Василівим.

Будівельна схема Скібньовських

Отже, 23 січня 2020 року слідчим управління фінансових розслідуваня ГУ ДФС у Тернопільській області на підставі повідомлення про вчинення кримінального правопорушення за ст. 212 ч.3 КК України (ухилення від сплати податків) було зареєстроване кримінальне провадження №32020210000000003.

За матеріалами кримінального провадження, ФОП Скібньовська Оксана Євгенівна, здiйснюючи підприємницьку діяльність в сфері будівництва об’єктів нерухомості протягом 2019 року, не відображала реальні обсяги отриманих доходiв, внаслідок чого ухилилась від сплати податків.

Зокрема, Оксана Скібньовська спільно з сином Віктром Скiбньовським організувала будівництво житлових котеджів на території с. Байкiвцi Тернопільського району. Йдеться про котеджне містечко «Milena City».

Кошти за здійснення будівельних робіт замовниками будівництва оплачувались готівкою. Придбання будівельних матеріалів та будівельних послуг, необхідних для будівництва відбувалося також за готівкові кошти без будь-якого відображення в бухгалтерському обліку та податковій звітності. Отримані доходи від здійснення підприємницької діяльності Оксана Скібньовська у бухгалтерській звітності не відображала.

Як нам пояснили обізнані зі справою податківці, організатором злочинної схеми та безпосереднім керівником будівництва котеджних містечок «Milena City» у Байківцях та «Щасливий маєток» у Петриках – Скібньовський Віктор Степанович.

Протягом 2018 та частини 2019 року Байковецька сліьська рада в особі сільського голови Кулика Анатолія Романовича видавала земельні ділянки під забудову на підставних осіб, з якими було узгоджено подальший продаж землі Віктору Скібньовському для будівництва зазначеного котеджного містечка.

Згодом Віктор Скібньовський проводив реалізацію готових об’єктів нерухомості, організовував оформлення усіх документів на нерухомість та земельні ділянки, отримував та розпоряджався грошовими коштами, а також регулював продажі.

Торговельні марки реєстрував теж він:

ФОП Віктор Скібньовський діяв за дорученнями свої мати Скібньовської Оксани Євгенівни, яка в свою чергу представляла згаданих вище дорожніх будівельників Андрія Ярему та Юрія Ханіна.



Будівництво 120 котеджів загальною площею від 95 до 190 м.кв. у Байківцях здійснювалося згідно договорів будівельного підряду.

З 2019 року Віктор Скібньовський безпосередньо здійснював й продаж котеджів по ціні від 35 до 65 тисяч доларів США (9000 грн/м.кв) в залежності від площі та знаходження.

Це підтверджується його коментарями під оголошеннями про продаж котеджів у мережі Фейсбук.

Ось на запитання читачів про вартість котеджів відповідає сторінка «Milena City», але під одним з повідомлень у Віктора Скібньовського не переключається акаунт і відповідь щодо вартості нерухомості проходить під його особистим ім’ям та прізвищем.

Розрахунок здійснювався виключно в іноземній валюті, як уже згадувалося, без будь-якого відображення в податковій звітності та без сплати податків до бюджетів усіх рівнів. Оформлення дозвільних документів, проектної документації, договорів підряду, актів виконаних робіт теж здійснювалися Віктором Скібньовським через підконтрольних осіб.

Про все це йшлося у матеріалах кримінального провадження.

У підсумку, загальний обсяг отриманих готівкових коштів за все будівництво склав близько 6 млн доларів США – еквівалент 150 млн. грн. При цьому чистий дохід становив близько 50% – 75 млн. грн.

Втрати бюджету, за даними наших співрозмовників, становили близько 15 мільйонів гривень.

З’ясувати, як працювала зазначена схема, Politerno допоміг чиновник Збаразької міськради, вірніше, його електронна декларація. Отже, у 2019 році Роман Павлович Напованець вносить суттєві зміни у майновому стані, вказуючи земельну ділянку площею 189 кв.м.

Купив він її у вже відомої нам Оксани Скібньовської нібито за 17 089 грн.

І вже через рік попри ділянку у його декларації з’являється об’єкт незавершеного будівництва, будинок на 95 кв.м.

У тому ж 2020-му знову суттєві зміни, тільки вже будинок зведений і оцінений у 486 000 грн:

За курсом початку літа 2020 року зазначена сума дорівнювала 18 200 доларів США. Невже тернополяни повірять, що котедж у Байківцях обійшовся Роману Напованцю так дешево? Зі справжніми цінами на нерухомість у «Milena City» читач міг ознайомитися вище.

Закриття провадження «пінкертоном» з СБУ

Як читач уже зрозумів, згадана кримінальна схема у 2020 році привернула увагу податківців, які порушили кримінальну справу та вирішили на ній заробити.

Не довго думаючи, головний податковий міліціонер Тернопільської області Олег Дурняк та заступник начальника відділу Головного управління ДФС у Тернопільській області Микола Воробець примудрилися вимагати хабаря у Віктора Скібньовського та мільйонерів з «ТБЦ» за пом’якшення інкримінованої статті.

Як зазначають співрозмовники Politerno в одному з правоохоронних органів міста, Андрій Ярема вийшов на столичних працівників СБУ, які власне й здійснили гучне затримання Дурняка та Воробців.

Рік часу кримінальна справа щодо Скібньовських припадала порохами у податковій. Після резонансного затримання свого керівництва працівники ДФС обходили її десятими колами.

І ось 24 вересня 2021 року Тернопільська обласна прокуратура передає провадження по «Milena City» слідчому в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ в Тернопільській області, який влаштовує йому офіційне «поховання» за відсутністю доказів.

Як з’ясувалося, мати та син Скібновські не надали у цій справі жодних показів – вони просто відмовлялися від них на підставі 63 статті Конституції України. Як зазначив слідчий, який закривав справу, обушки у підозрюваних та на підприємствах, що постачали будматеріали, нічого не дали (о диво!), а самі суб’єкти підприємницької діяльності жодних розрахунків із Скібньовськими не здійснювали.

У який спосіб, в такому разі, на світ з’явилося котеджне містечко «Milena City» - слідчого не зацікавило. Воістину, з невидимого стало видиме!

Ну і ще – руху коштів на рахунках Оксани Скібньовської щодо оплати за будівельні матеріали не встановлено. Свідки - власники котеджів - на допитах пояснили, що ділянки вони оформляли на підставі рішення сільради Байківців (що не може бути правдою), або ж купляли у Скібньовських за готівкові кошти (а це вже правда, так як усі ділянки під містечком були оформлені на нього). Про це пише сам слідчий СБУ і в той же час не бачить криміналу у діях байковецького горе-бізнесменів.

Звідки ж у Скібньовських стільки земельних ділянок, яким чином вони опинилися у їхній власності - слідчого СБУ не цікавить.

Жодних перерахунків, за даними «пінкертона», Оксані Скібньовській не здійснювалося. Що і доводило початкове слідство! Отже оплати здійснювалися лише готівкою і податки з них не сплачувалися. Тільки от слідчий СБУ у важливих справах навпаки сприйняв це, як підставу для закриття справи.

Податкових порушень в Оксани Скібньовської знайшли лише на близько триста тисяч гривень, але, навівши певні норми закорндавства, слідчий у діях жінки злочину не побачив. Тож справа була закрита.

Ярема, Ханін, Василів

Яким боком у цій історії Андрій Ярема та Юрій Ханін і навіщо на початку статті окрім власників «Техно-Буд-Центру» ми згадали народного депутата Ігоря Василіва? Пояснюємо.

Після продажу котеджів «Milena City» три земельні ділянки, на яких знаходяться адміністративні будинки та відпочинкова зона котеджного містечка, опинилися у співвласності Оксани Скібньовської, Андрія Яреми та Юрія Ханіна.

6125280600:02:001:2493 - ділянка під приватним дитсадком Happy Time. Будівля теж належить зазначеним особам. Надаємо лише один скріншот з ДРРП віносно Юрія Ханіна, так як перелік його майна найзручніший для візульного охоплення:

6125280600:02:001:2491 - відпочинкова зона з басейном.

6125280600:02:001:1231 - адміністративна будівля.

Ось ці ділянки відмічені на панорамному фото котеджного містечка:

Це є прямим доказом участі власників «ТБЦ» в описаній у цьому матеріалі афері.

У цьому котеджному містечку наприкінці 2020 року власником будинку на 135,4 кв.м. став народний депутат від «Слуги народу» Ігор Василів, який є кумом Юрія Ханіна, та був свого часу близьким до Андрія Яреми громадським активістом. Як Юрій Ханін, так і Андрій Ярема були гостями на весіллі Ігоря Василіва та Марії Сметаніної за часів їхнього членства у «Автомайдані».

Нещодавно ми згадували про співпрацю Ігоря Василіва та власників «Техно-Буд-Центру» в контексті дорожніх ремонтів та громадського контролю за здійсненням закупівель у цій сфері. Тернопільський «Автомайдан» приймав активну участь у постреволюційних процесах області, а його керівник Ігор Василів був помічений у просуванні інтересів «ТБЦ». Писали раніше ми й про його котедж у містечку Скібньовських-Яреми-Ханіна.

У який спосіб народний депутат став власником зазначеної нерухомості та чи не є вона подарунком Яреми-Ханіна народному депутату та члену інфраструктурного комітету Верховної ради – питання відкрите. Котедж з'являється у декларації Ігоря Василіва у 2021 році, але його вартість не зазначається.

Жодних ілюзій щодо реакції правоохоронців на викладену інформацію у нас не виникає. Хоча, як міг переконатися читач, кримінальна справа щодо порушень під час будівництва котеджного містечка «Milena City» слідчим СБУ закрита вкрай незграбно. Та все ж вважаємо за потрібне донести до громади правдиву історію затримання екскерівників податкової, адже у певних медіа та осіб, що стоять за ними, є стійке бажання вчергове «навішати локшини» на вуха тернополян.

Що ж стосується кримінального провадження проти Олега Дурняка та Євгена Воробця, то, як ми розуміємо, їхнє покарання більше нікого не цікавить. «Потерпіла сторона» досягнула основного - справу «Milena City» закрито.

Іншими словами - одні злочинці підставили на хабарі інших злочинців і дали хабаря, щоб закрити кримінальну справу проти них. А тепер ті інші злочинці роздають хабарі, щоб зам'яти свою справу про хабар. Пробачте за тавтологію, але ось така вона - українська реальність.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE