Politerno > Тернопільщина > Плюс-мінус $10-20 тисяч при купівлі-продажу авто. Що із деклараціями тернопільських “слуг народу”

Плюс-мінус $10-20 тисяч при купівлі-продажу авто. Що із деклараціями тернопільських “слуг народу”

  • 13 Грудня, 2023
  • 3579 Переглядів
  • 0

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон про відновлення декларування. Одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року. Національне агентство з питань запобігання корупції виконало вимоги закону № 3384-ІХ та забезпечило відкритий цілодобовий доступ до Реєстру декларацій з 10 грудня.

Якщо ви не знайшли у Реєстрі декларацію певної особи, то це означає, що щодо неї до НАЗК надійшло подання про вилучення з публічного доступу. Своєю чергою вилучення документів з публічної частини Реєстру можливе і після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану в Україні. Однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі.

На підставі подань вилучаються з відкритого доступу не тільки декларації, а і повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди. Всі документи, подані до Реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань вже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично.

Відновлення електронного декларування передбачає:

  • подачу декларацій за 2023 рік з 1 січня до 31 березня 2024 включно,
    а також за 2021-2022 роки до 31 січня 2024 року;
  • відновлення спецперевірок;
  • військові, які беруть участь в бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів для подання е-декларації після закінчення бойових дії або демобілізації.
  • радники ОП не декларуються.

Politerno промоніторило декларації народних депутатів, що представляють президентську політичну силу «Слуга народу» та розповідає, хто з них не затягує з декларуванням й уже відзвітував про свій майновий стан.

Андрій Богданець

Отже, найсумліннішим з тернопільських «слуг» виявився народний депутат Андрій Богданець. Отанню щорічну декларацію він подавав у березні 2022 року, а у листопаді цього року вніс суттєві зміни до неї.

У нардепа немає свого житла, він все ще живе в орендованій квартирі. Також у декларації, яка звітує за 2021 рік, вказано, що у нього більше немає автомобіля Ford Edge 2018 року випуску, який він придбав у 2019 році за 338 602 грн. Це вже другий автомобіль народного обранця, який він продає у рази дорожче за початкову вартість.

Так у тому ж 2019 році Андрій Богданець придбав Ford Edge 2017 року випуску за 272 142 грн. Але вже у декларації за 2020 рік зазначив, що продав цей автомобіль, не уточнивши вартість - за 750 тисяч чи за 840 тисяч гривень, оскільки саме ці дві суми він задекларував як дохід від продажу рухомого майна. 

Отже, у минулому місяці Андрій Богданець подав «суттєві зміни» до декларації, вказавши, що отримав 2 090 000 грн. від громадянина Убілави Артема Вахтанговича в рамках відчуження рухомого майна. Ми перепитали нардепа і він підтвердив, що гроші отримав від продажу автомобіля. Якщо йдеться про Ford Edge 2018 року випуску, а іншої автівки у народного обранця не було, то її вартість, як і попереднього авто, завищена - але як мінімум на півтора мільйона гривень.

Ігор Василів

Своєю чергою колишній активіст «Автомайдану» Ігор Василів останню щорічну декларацію подавав у березні 2021 року. З помітних змін відносно попередньої декларації можемо відмітити житловий будинок загальною площею 135,5 м.кв. у селі Байківці, оформлений безпосередньо на нардепа наприкінці 2020 року.

Раніше на нього була оформлена лише квартира розміром майже 12 м.кв., вірогідно батьківська. До слова, у 2020 році, а саме за цей період звітував «слуга народу», вона все ще залишалася у його власності, попри появу котеджу у Байківцях. Усе інше майно, вказане Василівим у декларації, належить його дружині Марії Сметаніній. Автомобілі, зокрема, Mercedes-Benz E 350 2010 року випуску, на якому офіційно їздить народний депутат – теж належить їй.

Слід зазначити, що вищезгаданий котедж у Байківцях на вулиці М.Лотовича знаходиться у котеджному містечку «Мілена-Сіті», який побудували відомі тернопільські підприємці, співвласники будівельної компанії «ТехноБудЦентр» Андрій Ярема та Юрій Ханін, і який обріс скандальними історіями щодо законності свого зведення.

Того ж 2021 року, але у липні, Ігор Василів вніс суттєві зміни в майновий стан, вказавши придбаний за 1 370 450 грн. автомобіль AUDI Q8 2019 року випуску, на якому, за наявними даними, їздить Марія Сметаніна.

Politerno отримало у своє розпорядження фотографію котеджу Ігоря Василіва, біля якого, власне, можна помітити і автомобілі подружжя:

Якщо Андрій Богданець явно завищує вартість Ford Edge 2018 року випуску при його продажу, то Ігор Василів ціну AUDI Q8 2019 року випуску при купівлі вочевидь занижує. 10-20 тисяч доларів туди-сюди для «слуг народу» не проблема.

Гевко, Марченко та Калаур

Після минулорічного гучного скандалу, пов’язаного з недостовірними даними у декларації Володимира Гевка, нардеп нових не подавав і жодних змін у майновий стан не вносив.

Як відомо, перевірка НАЗК встановила, що народний обранець не вніс до декларації за 2020 рік відомості про оренду житла в центрі Києва вартістю понад 3,7 млн грн. Також майже на 10 тис. грн була занижена сума коштів, розміщених на депозитах, некоректно відображені й відомості з одержаних відсотків за цими депозитами.

Загалом, відомості в е-декларації за 2020 рік нардепа відрізняються від достовірних на понад 3,75 млн грн. Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали на підставі висновку НАЗК.

«Слуга народу» Людмила Марченко востаннє подавала декларацію у 2021 році, звітуючи за попередній. Її декларація, якщо так можна висловитися, не цікава, адже уске у ній записане на чоловіка нардепки. Єдине, що у ній точно змінилося з тих пір, так це завершено будівництво будинку у Великих Гаях, у чому могла пересвідчитися уся країна.

Іван Калаур теж востаннє звітував про нажите добро у 2021 році.

Отже, не спішать тернопільські «слуги народу» подавати свої електронні декларації, тягнуть до останнього. Утім, якщо брати до уваги проблеми, що виникли із звітністю у Володимира Гевка, зовсім не зрозуміло, куди дивиться НАЗК у випадку дивних купівель-продажів автівок Ігоря Василіва та Андрія Богданця.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE