Politerno > Тернопільщина > В полоні стратили молодого воїна з Тернопільщини. Пояснили, чому так сталося

В полоні стратили молодого воїна з Тернопільщини. Пояснили, чому так сталося

  • 27 Лютого, 2024
  • 4477 Переглядів
  • 0

У полоні розстріляли воїна з Тернопільщини Івана Григуса.

Про трагедію повідомив голова Залозецької селищної ради Андрій Нога. За його даними, Іван Григус, якому на початку місяця виповнилося  33 роки, потрапив в полон у Донецькій області. І днями був розстріляний.

Начальник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов в ефірі “Суспільне. Спротив” зауважив, що спостерігається чітка тенденція до збільшення кількості розстрілу полонених. . Найбільше таких фактів фіксують у Донецькій та Запорізькій областях.

“Ми бачимо тенденцію до зростання таких випадків починаючи з листопада 2023 року. І вже в цьому році — це просто масовість. Це переважно Запорізька, Донецька область”, — розказав він.

На думку Бєлоусова, збільшення кількості страт українських полонених може бути ініційованим вищим керівництвом збройних сил РФ та мають на меті залякування та психологічний вплив.

“Це намагання залякати українців, що б вони не чинили спротив. І це лягає в загальну канву політики РФ щодо підкорення українського народу. Коли вони намагаються через насильство, страти, депортацію наших громадян підкорити українців. І коли такі відео закидуються в паблік — це виключно психологічний вплив”, — зауважив Бєлоусов.

Також Юрій Бєлоусов розказав, що всі факти розстрілу українських полонених розглядають за статтею 438 Кримінального кодексу України, в рамках якої дають додаткову кваліфікацію.

“Бо можуть бути різні випадки: катування, сексуальне насильство, страта. У цьому випадку — це навмисне вбивство. Тут немає жодних сумнівів. Якщо подивитись відео, які поширюють росіяни, вони виводять людей, вкладають на землю обличчям вниз і страчують. Це пряма демонстрація саме страти”, — розказав він.

При розгляді таких справ українські слідчі, використовують інформацію не тільки з російських відео зі стратами. Також працюють зі звільненими українськими полоненими, які можуть бути свідками певних злочинів, допитують російських полонених. Також українські слідчі мають джерела інформації на території РФ, додав Бєлоусов.

За його інформацією, в Україні розслідують дев’ять кримінальних справ щодо розстрілу 45 українських військовополонених.

По одній з цих справ суд виніс вирок – до довічного засудили майора армії РФ, який розстріляв українського полоненого у Чернігівській області в березні 2022 року. Ще одна справа знаходиться на розгляді суду. По іншій справі про розстріл українського військового на Харківщині оголошена підозра.

“Це тільки ті цифри, про які нам відомо, на жаль, ці цифри більші. Російські окупанти почали вбивати наших полонених з перших днів повномасштабного вторгнення”, — зазначив Бєлоусов.

Що відомо про розстріли українських військових в Донецькій та Запорізькій областях

24 лютого 2024 року омбудсман Дмитро Лубінець повідомив про розстріл українських військових в районі Бахмута на Донеччині. Того ж дня прокуратура Донеччини повідомила про початок розслідування. Відео, яке стало однією з підстав для порушення справи, показує, як російські армійці під час штурму українських позицій між селами Іванівське та Хромове Донецької області розстрілюють 7 полонених українських військовослужбовців.

20 лютого 2024 року СБУ розпочало розслідування за фактом розстрілу росіянами трьох українських військовополонених поблизу Роботиного Запорізької області.

18 лютого 2024 року стало відомо про факти розстрілів беззбройних українських військовополонених на Донеччині: в Авдіївці, імовірно на позиції “Зеніт”, та селі Веселе Бахмутського району. Їх також розслідують як порушення законів та звичаїв війни. Досудове слідство веде СБУ.

9 лютого 2024 року СБУ почало розслідувати факт розстрілу українських військових в районі Кліщіївки Донецької області. “Під час наступу на позиції військові РФ розстріляли одного беззбройного полоненого, який виходив до них з піднятими руками. І вбили другого, кинувши гранату в бліндаж”, — повідомляла Донецька обласна прокуратура.

Читайте також: Знищено ще один російський винищувач-бомбардувальник Су-34

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE