Politerno > Україна і світ > Масові заворушення в Угорщині, протестанти вимагають відставки Орбана

Масові заворушення в Угорщині, протестанти вимагають відставки Орбана

  • 27 Березня, 2024
  • 289 Переглядів
  • 0

Тисячі людей вийшли на протест увечері, 26 березня, в столиці Угорщини Будапешті, з вимогою відставки прем’єр-міністра Віктора Орбана та головного прокурора після оприлюднення аудіозапису зі свідченнями про корупцію в угорському уряді.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

“Тисячі людей протестували у Будапешті біля парламенту у вівторок, вимагаючи відставки головного прокурора та прем’єр-міністра Віктора Орбана”, – йдеться у повідомленні.
Відео дня

Протестувальники пройшли маршем від офісу головного прокурора до будівлі парламенту з вигуками “У відставку, у відставку”.

Перед протестувальниками виступив Петер Мадяр – колишній чоловік ексочільниці міністерства юстиції Угорщини Юдіт Варги. Саме він опублікував аудіозапис, де його колишня дружина визнала змову, з метою приховування корупції в уряді країни.

Мадяр підтвердив наміри створити власну партію, щоб “кинути виклик Орбану” на місцевих виборах та виборах до Європарламенту в червні.

“Угорці дякують вам за те, що ви прийшли сьогодні тисячами…, щоб сказати владі, що з нас досить”, – зазначив Мадяр.

Як повідомляється, у центрі скандалу – колишній державний секретар міністерства юстиції Угорщини Пал Волнер, якого у 2022 році звинуватили в отриманні хабарів від колишнього голови судових виконавців Дьордя Шадла. Обидва не визнали себе винними у правопорушенні. Прокуратура вимагає ув’язнення обох фігурантів.

У своїй заяві прокурори заявили, що проаналізують запис, який, за словами Мадяра, він зробив у січні 2023 року, також будуть зібрані додаткові докази у справі.

Угорщина у липні перебере на себе піврічне головування в Раді ЄС. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову виступив із критикою ЄС та “західного світу”, а також закликав прихильників допомогти йому “окупувати Брюссель” на виборах до Європарламенту, що відбудуться влітку.

Читайте також: В Угорщині спалахнув скандал через оприлюднення аудіо щодо корупції в уряді Орбана

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE