Politerno > Україна і світ > У Тбілісі 16-ий день поспіль тривають мітинги проти закону про “іноагентів” – почалися сутички з поліцією

У Тбілісі 16-ий день поспіль тривають мітинги проти закону про “іноагентів” – почалися сутички з поліцією

  • 1 Травня, 2024
  • 171 Переглядів
  • 0

Біля будівлі парламенту Грузії у Тбілісі 30 квітня триває чергова акція протесту проти ухвалення закону “Про прозорість іноземного впливу”, або закону про “іноагентів”, який викликав критику Заходу та громадянського суспільства.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на SOVA.news та “Эхо Кавказа”.

Акція проти другої спроби партії влади “Грузинська мрія” ухвалити законопроєкт про “іноагентів” відбувається у Тбілісі 16-ий день поспіль.

У руках присутніх – прапори Грузії та Євросоюзу, а також плакати з гаслами, що критикують владу й натякають на її зв’язки з Росією.

Пізніше перед будівлею парламенту Грузії на вулиці Читадзе сталося фізичне протистояння між поліцією та протестувальниками. Правоохоронці відтіснили громадян від бокового входу до парламенту. На місці мобілізовано загін спеціального призначення, а також спецтехніку.

Учасники мітингу, які перебували тут, скандували в бік депутатів від “Грузинської мрії”, які виходили з будівлі парламенту: “Росіяни”, “Раби”.

Згодом правоохоронці розпилили перцевий балончик проти щонайменше десяти людей, які брали участь в акції протесту проти ухвалення законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу” у Тбілісі.

Спецпризначенці застосували перцевий спрей з боку вулиці Читадзе, аби відтіснити протестувальників від входу до будівлі парламенту Грузії й дозволити виїхати представникам партії влади “Грузинська мрія”.

Тим часом грузинське Міністерство внутрішніх справ закликало організаторів та учасників мітингу підкорятися вказівкам правоохоронців задля “уникнення штучної ескалації подій”.

За даними “Эхо Кавказа”, після сутички частина учасників акції попрямувала в бік адміністрації уряду Грузії.

Сьогодні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” був винесений на розгляд пленарної сесії парламенту Грузії у другому читанні. Водночас лідер парламентської більшості Мамука Мдинарадзе заявив, що його обговорення може тривати кілька днів.

У відповідь представники неурядового сектору, громадянські активісти, опозиція і молодіжні організації та рухи перекрили проспект Руставелі у Тбілісі.

“Головне, що він сказав, це те, що він веде Грузію до Росії, і це дуже чіткий сигнал! Тому дуже важливо, щоб ми не робили те, що він каже. Він каже, що ми втомимося, але ми не повинні втомлюватися, тільки це дозволить нам виграти цю боротьбу. Доля нашої країни перебуває у руках кожного громадянина”, – голова Transparency International Ека Гігаурі прокоментувала вчорашній виступ лідера “Грузинської мрії” Бідзіни Іванішвілі.

Закон про "іноагентів" у Грузії: що відомо

7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російський закон про іноземних агентів. Після цього в країні спалахнули протести. Поліція застосувала до учасників акцій сльозогінний газ. На ранок 8 березня було відомо про затримання біля будівлі парламенту 66 учасників мітингу. Опозиція натомість оголосила про нові протести.

У ЄС попередили Грузію про "серйозні наслідки" в разі остаточного ухвалення законопроєкту про "іноагентів".  

Уже 9 березня політрада "Грузинської мрії", "Сили народу" та парламентської більшості відкликала закон. Пізніше парламент країни відхилив цей законопроєкт у другому та остаточному читанні.

Проте 3 квітня 2024 року у парламенті Грузії знову ініціювали законопроєкт про "іноземних агентів".

6 квітня повідомлялось, що після повторного ініціювання законопроєкту очільники парламентських комітетів закордонних справ низки країн Європи закликали Тбілісі відмовитись від нього. У США також заявили, що цей закон збиває Грузію з європейського шляху.

8 квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що влада готова ухвалити закон, а президентка Саломе Зурабішвілі оголосила, що накладе вето, якщо його ухвалить парламент.

9 квітня у Тбілісі тисячі людей взяли участь у мітингу проти закону, який владна партія "Грузинська мрія" вдруге зареєструвала у парламенті.

15 квітня у парламенті Грузії попри хвилю критики відзахідних партнерів і обурення всередині країни почалися обговорення суперечливого проєкту “Про прозорість іноземного впливу”. Під час обговорення цього документу в одному з парламентських комітетів сталася бійка. Очільник опозиційної партії “Громадяни” Еліко Елісашвілі напав на голову фракції правлячої “Грузинської мрії” Мамуку Мдінарадзе. Зав’язалася бійка.

Вже 16 квітня грузинський парламент відклав розгляд закону через протести громадян.

Парламент Грузії 17 квітня у першому читанні вдруге ухвалив скандальний закон про "іноагентів", учасники акції протесту вимагали зустрічі з прем'єром.

Нагадаємо, приватна компанія, пов’язана із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, будує в горах під Сочі величезну резиденцію з готелем, ресторанним комплексом і шале.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE