Politerno > Україна і світ > Через силовий розгін мирних демонстрантів Грузії хочуть призупинити статус кандидата на вступ до ЄС

Через силовий розгін мирних демонстрантів Грузії хочуть призупинити статус кандидата на вступ до ЄС

  • 7 Травня, 2024
  • 278 Переглядів
  • 0

Понад 30 депутатів Європейського парламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії, верховного представника Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля призупинити Грузії статус кандидата на вступ до ЄС, повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

На думку депутатів Європарламенту, спроби змусити замовкнути мирних демонстрантів і застосувати силу в процесі ухвалення російського аналога закону про «іноагентів», ініційованого «Грузинською мрією», вийшли за межі дозволеного.

«Така поведінка ще більше посилила напруженість та поляризацію у грузинській політиці та суспільстві», – наголошують євродепутати.

Європарламентарі вказують, що ці дії суперечать дев’яти крокам Єврокомісії, і що це більше не можна ігнорувати.

«Закликаємо вас зайняти тверду позицію та вжити відповідних заходів, які послужать чітким сигналом уряду Грузії. Поведінка уряду Грузії та правлячої партії «Грузинська мрія» суперечить зобов’язанням країни-кандидата в ЄС. Відповідно, статус кандидата для Грузії має бути зупинено без подальшого прогресу на шляху вступу», – йдеться в документі.

Його автори також закликають керівництво ЄС до наступних кроків: переглянути фінансування Європейським союзом державного бюджету та урядових програм Грузії, негайно провести проміжну оцінку прогресу Грузії у виконанні дев’яти кроків, викладених у рекомендації Єврокомісії від 8 листопада 2023 року.

Депутати Європарламенту заявляють, що вони невпинно працювали, щоб підтримати грузинський народ та його прагнення до інтеграції в Євросоюз, і продовжують це робити, але демократичні критерії для всіх країн-кандидатів однакові, і вони мають виконуватися.

Авторами заяви є Раса Юкнявічене, Андрюс Кубілюс, Міріам Лексман та ще 28 депутатів Європарламенту, передає новинний портал SOVA.

1 травня парламент Грузії ухвалив у другому читанні законопроєкт «Про іноземний вплив». За проєкт закону, яки його противники називають аналогічним російському законодавству про «іноземних агентів», проголосували 83 депутати, проти – 23. Ухвалення документа супроводжувалося бійкою між представниками провладної більшості й опозицією.

Читайте також: Масові протести у Грузії, яку проросійський уряд намагається повернути на орбіту Кремля

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE