Politerno > Україна і світ > Версія BIHUS.Info про зливи в НАБУ: Углава не писав повідомлення Біркадзе, це робив сам радник ОПУ, “продаючи” отриману інформацію Голику

Версія BIHUS.Info про зливи в НАБУ: Углава не писав повідомлення Біркадзе, це робив сам радник ОПУ, “продаючи” отриману інформацію Голику

  • 7 Червня, 2024
  • 402 Переглядів
  • 0

У травні директор Національного антикорупційного бюро усунув свого першого заступника Гізо Углаву через розслідування про злив даних консультанту офісу президента Юрію Голику. Проте, за версією журналіста-розслідувача Дениса Бігуса, радник офісу президента Георгій Біркадзе спілкуючись із високопоставленою особою з НАБУ – факт зливу незаперечний – так «упаковував» інформацію для Голика і сам міг складати повідомлення від високопоставленого «японця».

Як писали ЗМІ, у телефоні, вилученому у Юрія Голика, троє людей переписувалися між собою, починаючи з 2021 року. Телефон вилучили у рамках справи Резніченка/Голика про виграні ТОВ «Будінвест інжиніринг» тендери на ремонт доріг у Дніпропетровській області на суму понад 1,5 млрд грн.

За інформацією джерел ZN.UA, детективи вже ідентифікували особу №1 – це детектив НАБУ, умовний «Валера». Як виявилося, він не вів розслідування справи Резніченка/Голика, а працював у секретному підрозділі під прикриттям. Особа №2 – Георгій Біркадзе, який був на постійному зв’язку із «Валерою». З особою №3 – якимось високопоставленим «японцем» – складніше. Найімовірніше, він є одним із керівників НАБУ.  

«З контексту листування ясно, що це людина, яка володіє повною інформацією про всі справи, курувала всі підрозділи, і у неї треба було брати дозвіл на проведення дій та отримання ресурсів для розслідування», – стверджувало джерело ZN.UA у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

У розпорядженні команди BIHUS.Info опинилася частина фотографій із кешу телефону Голика, де детективи НАБУ і знайшли файли, з яких склали картину зливів у справі Резніченка/Голика. 

У тому числі й листування Біркадзе з високопоставленим “японцем” (так на сленгу називають працівників НАБУ), яке він нібито і продавав Голику. Сам Біркадзе так само з’являється в кадрі, стверджуючи, що займався «творчістю», кілька років отримуючи інформацію від своїх джерел у правоохоронних органах і передаючи її Голику у вигляді написаних ним повідомлень нібито від високопоставленої особи в НАБУ. Очікувано заперечуючи, що це Углава.

Журналісти BIHUS.Info також поставили під сумнів стилістику «японця» (за версією слідства – Углави), зіставивши звичайне листування Углави з іншими людьми.

«Особистий висновок буде таким. Роками діяч офісу президента і радник Юрій Голик від Георгія Беркадзе отримував інформацію про діяльність НАБУ. Інформацію, якою в сукупності володів заступник директора НАБУ Гізо Углава. Чи писав сам Углава оці всі повідомлення? Ні, не думаю», – зазначив Денис Бігус.

За його словами, зважаючи на доведені контакти Біркадзе з підрозділом Д-2 (Другий Головний спецпідрозділ детективів – ред.), безпосередньо підпорядкованим Углаві (у якому працює «Валера»), варіантів передачі там безліч. Форма, у якій дані передавались Голику, додав журналіст, є вторинним моментом.

Бігус звернув увагу, що злив НАБУ інформації людині з офісу президента, можна розглядати у двох контекстах.

Перший – це продажність керівника антикороргану, другий – встановлення контакту НАБУ з учасником злочинного угруповання, аби витягти з нього інформацію. 

Однак в ході розслідування, за словами Бігуса, йому натякали ще й на третій варіант, мовляв – це така спецоперація.

«І за якихось інших умов ця версія була б ідеальною чорною скринькою. Факт є, але що він однозначно означає – не розберешся. Я не сумніваюся, що на версії «операція» НАБУ і зупиниться, бо інші пояснення взагалі вже не притулити. Але тепер ця версія не дуже вже вписується в контекст», – зазначив Бігус.

За словами журналіста, по-перше, цю версію у всіх розмовах офрек прибічники Углави використовували як останній бастіон захисту. По-друге, якби це справді була спецоперація, то всієї цієї історії взагалі б не існувало

«І якщо це спецоперація, яка тягнеться вже роками, то чому її результатом є… А який в неї результат? Дивіться, є підрозділ, який вів слідство по Голику, він провів обшуки, знайшов ці скріни, там видно якийсь процес. При чому в листуванні вказано, що у підлеглих Калужинського нічого і нема. Але в цьому ж листуванні йдеться і про те, я так розумію, що у Д-2 все люто, всі несуться… І що? Може проблема в тому, що Голик про це знає з того самого листування», – додав Бігус.

Найважливішим журналіст назвав те, що якби в НАБУ не було зливів інформації та втручань у роботу детективів, то на питання, що це за «скріни» та «що відбувається», він чув би «друже, це порожняк, в нас все нормально, все штатно, може це спецоперація якась». Але за словами Бігуса він чув, що це не новина і «в нас вже по курилках це всі обговорюють».

«Тому я особисто доволі песимістичний. І стосовно цієї версії, і стосовно цієї історії», – підсумував Бігус.

Як відомо, незадовго до відсторонення Углави САП повідомляла, що здійснює процесуальне керівництво у розслідуванні Управління внутрішнього контролю НАБУ. Зокрема, слідство розпочали за статтями 364 та 387 КК України щодо можливого вчинення кримінальних правопорушень співробітниками Бюро. Тоді в САП зазначили, що провадження розпочали після службової записки викривача – співробітника НАБУ. А обшуки проводили за місцем проживання чинного співробітника Бюро – детектива одного з підрозділів

Нагадаємо, американський лідер Джо Байден під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Франції оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні. Йдеться про озброєння на суму 225 мільйонів доларів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE