Politerno > Україна і світ > У НАТО планують привести у готовність частину ядерної зброї

У НАТО планують привести у готовність частину ядерної зброї

  • 17 Червня, 2024
  • 133 Переглядів
  • 0

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що в альянсі обговорюють можливість вилучення частини ядерних ракет зі сховищ і перевести їх у режим готовності через зростання загроз з боку Росії та Китаю.

Про це він сказав в інтерв’ю The Telegraph, пише Радіо Свобода.

«Я не вдаватимуся до оперативних подробиць про те, скільки ядерних боєголовок має бути приведено в стан готовності і скільки потрібно тримати в запасі, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Саме цим ми й займаємось», – сказав Столтенберґ.

На його думку, альянс має надіслати «прямий сигнал» своїм супротивникам за допомогою ядерного арсеналу.

Він зазначив, що мета НАТО – «світ без ядерної зброї», але поки вона існує, НАТО «залишатиметься ядерним альянсом, тому що світ, в якому Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО – ні, це більш небезпечний мир». Столтенберґ заявив, що Китай вкладає значні кошти в сучасне озброєння, зокрема в ядерний арсенал, який, за його словами, зросте до тисячі боєголовок до 2030 року.

«І це означає, що у не дуже віддаленому майбутньому НАТО може зіткнутися з тим, з чим ніколи раніше не стикався, а саме з двома потенційними ядерними супротивниками – Китаєм та Росією. Звісно, це має наслідки», – заявив генсек альянсу.

Президент Росії Володимир Путін, виступаючи на Петербурзькому економічному форумі та коментуючи війну в Україні, нагадав, що в російській ядерній доктрині йдеться, що застосування ядерної зброї можливе в разі загрози суверенітету та територіальній цілісності країни. На його думку, такий момент ще «не настав».

При цьому він допустив внесення змін до цієї доктрини. За кілька днів заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що Росія може змінити базові документи у сфері ядерного стримування через «неприйнятні та ескалаційні» дії Заходу.

Читайте також: США скасували заборону на використання американської зброї бригадою “Азов”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE