Politerno > Україна і світ > До ВРП по квоті президента: суддя, що допоміг експосадовиці з паспортом РФ, та детектив з сумнівною нерухомістю

До ВРП по квоті президента: суддя, що допоміг експосадовиці з паспортом РФ, та детектив з сумнівною нерухомістю

  • 20 Червня, 2024
  • 184 Переглядів
  • 0

19 червня Етична рада затвердила список кандидатів, рекомендованих для призначення президентом України на посаду члена Вищої ради правосуддя. У ньому двоє: старший детектив НАБУ Дмитро Давидчук та суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Андрій Жук.

Етична рада визначила цих кандидатів як таких, що відповідають критеріям професійної етики та доброчесності.

Раніше детально про всіх кандидатів розповідала Фундація DEJURE, зазначивши, що є обґрунтовані сумніви щодо доброчесності претендентів на цю посаду. Зокрема, до детектива Дмитра Давидчука були питання про походження коштів на нерухомість його дружини в столичному ЖК.

Суддя Андрій Жук, зазначали аналітики, відомий виправданням судді Майдану Владислави Гудим, яка своїм рішенням взяла під варту учасника Революції Гідності.

Крім того, у січні цього року суддя Жук у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду ВС скасували постанову Шостого апеляційного адміністративного суду про законність звільнення експосадовиці Мінʼюсту Марини Прилуцької з громадянством РФ з посади державної служби.

За даними СБУ, Прилуцька добровільно отримала російське громадянство ще у 2014 році та мала контакти з ФСБ. Через це її звільнили у 2021 році з Міністерства юстиції. Проте вона вирішила поновитись на посаді і Верховний суд відправив її справу на повторний розгляд в Шостий апеляційний адмінсуд.

Вища рада правосуддя уповноважена призначати суддів, звільняти їх або ж відправляти у почесну відставку зі значними довічними виплатами. Наразі у Вищій раді правосуддя заповнено 17 з 21 посад, 4 – вакантні, підкреслюють в DEJURE.

Нагадаємо, Верховна Рада в четвер 239 голосами за необхідного мінімуму у 226 голосів ухвалила закон (№10439) про перезавантаження Бюро економічної безпеки, повідомив голова профільного парламентського комітету Данило Гетманцев.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE