Politerno > Блоги > Вячеслав Ільченко > “Ми нічого за останні 4 роки не зробили для того, щоб світ нас вважав за суттєву політичну величину”

“Ми нічого за останні 4 роки не зробили для того, щоб світ нас вважав за суттєву політичну величину”

Давайте чесно зізнаємось: ми нічого за останні 4 роки не зробили для того, щоб світ нас вважав за суттєву політичну величину. За великим рахунком, у Заходу є два образи, з яких ми не виходимо:

– образ бідного попрошайки, який стоїть у порога і виклянчує то кредити, то зброю, то резолюцію;
– образ країни, де у влади стоять якісь фантастичні проходимці, які навіть не ховаються, що грабують власну країну, і готові продавати її оптом і вроздріб в обмін на те, щоб їх “височайше помазали на генерал-губернатора”.

Всі наші уявлення про себе – наприклад, про те, що ми форпост захисту Европи від Орди, або що ми велика нація із визначною історією – закінчуються на нашому кордоні.

Далі нього про нас не знають нічого – саме тому ті ж самі поляки за рахунок українців вирішують власні проблемні сторінки історії. Зметикували, що тут суцільна біла пляма, і це можна використати для вящого блага Польськи.

В стрічці у мене пролітав пост, як один із наших блогерів летів в літаку поряд із високою чиновницею МВФ. Якщо коротко, чиновниця була упевнена в сакральності Криму для Росії, а потім буквально була шокована розповіддю про те, що Володимир – князь взагалі-то київський і український.

Скажіть будь-ласка, ота вся наша медіа-армія, яка щодня засіває український медіапростір історіями про стонадцяте розкриття Тимошенко як “русску шпійонку”, вона взагалі здатна виокремити десяту частину свого часу і звернути увагу на західний інфопростір? Швидше за все, вони туди і не потикались – тому що там читач значно більш вимогливий і в зляпану нашвидкуруч легенду про Анаконду вірити не буде.

Після цього якось не дивно, що російська пропаганда там порядкує, як у себе вдома, і наудачу взятий західний чиновник упевнений, що Україна – це бунтівлива провінція Росії, яку треба просто утихомирити.

А ми себе в цей час заспокоюємо тим, що ми героїчна нація, і ось-ось нам принесуть сто полумисків… тобто, джавелінів на всі смаки, і ще й План Маршалла безкоштовно дадуть.

А ми для цього хоч щось на державному рівні зробили? Хоч якось намагались просунути Україну в світовому інформаційному просторі? Боюся, питання риторичне…

Вячеслав Ільченко

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE