Politerno > Блоги > Віктор Остафійчук > Помилка Дениса Бігуса – дилетанський підхід або свідоме намагання ввести людей в оману

Помилка Дениса Бігуса – дилетанський підхід або свідоме намагання ввести людей в оману

Типова помилка пана Бігуса і всіх його однодумців щодо оцінки контракту полягає в тому, що вони оцінюють тільки п2.2 контракту, не беручи до уваги ані додатків до контракту, ані усталеної практики виконання контракту, ані європейський досвід інших газових компаній, пов”язаних умовами “бери або сплачуй” з Газпромом.

Це або дилетанський підхід або свідоме намагання ввести людей в оману. Сподіваюся, що все-таки перше. Арбітраж взяв до уваги не тільки текст контракту, але і ЩОРІЧНІ ДОДАТКИ до нього, а також УСТАЛЕНУ ПРАКТИКУ ВИКОНАННЯ цього контракту, яка була підтверджена у минулому керівництвом самого Газпрому.

Українці ніколи не платили за контрактне зобов”язання “бери або сплачуй” не тільки міліардів, але навіть однієї гривні. НАК Нафтогаз не виконував цей пункт контракту з моменту його підписання. Річні законтрактовані обсяги газу фіксувались у щорічних додатках до контракту, ЛЕГАЛІЗУЮЧИ у такий спосіб значно менші обсяги закупівель.

Так, згідно п.2.2 газового контракту ГКК (річний законтрактований обсяг) у 2010-2019 мав бути 52 млрд куб м, а обов”язковий до сплати на 20% менший, тобто 0,8*52=41,6
Однак, практика була геть інша: скільки Нафтогаз замовляв, стільки він і сплачував. А замовляв Нафтогаз завжди менше, ніж обов”язковий мінімальний за контрактом обсяг.

Це доводять річні обсяги поставок російського газу в Україну (в млрд куб м):
2009 – 33
2010 – 36,5
2011 – 40
2012 – 32,9
2013 – 27,4
2014 – 14,5

Отже,по факту контрактувався у додатках завжди менший річний обсяг і штрафи за недобір ніколи не бралися. Правило “бери або сплачуй” (обов”язковий наперед фіксований обсяг закупівлі) було типовим у 2009 для більшості контрактів Газпрому з європейськими компаніями. Контракти з “бери або сплачуй” у Газпрома були з Edison (Італія), Eni (Італія), RWE (Чехія-ФРН), PGNiG (Польща), DEPA (Греція), “Булгаргаз” (Болгарія), Panrusgas (Угорщина-РФ) та ін., тож Нафтогаз на той час не був якимось винятком. Першою компанією, якій вдалося в 2012 році скасувати вимогу “бери або сплачуй” у своєму контракті з Газпромом була чесько-німецька компанія RWE Transgas.

Віктор Остафійчук

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE