Politerno > Статті > Україна і світ > Віджати “Панду” і продати спадок. За що хочуть зняти недоторканність з трьох нардепів

Віджати “Панду” і продати спадок. За що хочуть зняти недоторканність з трьох нардепів

  • 20 Травня, 2017
  • 2499 Переглядів
  • 0

19 травня ближче до вечора Юрій Луценко і очолюване ним відомство повідомили про підготовку подання в парламент про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності відразу трьох народних депутатів з різних фракцій. Причому по всім трьом кримінальні справи “народилися” з е-декларацій нардепів. Що самому по собі цікаво – по суті, вперше, електронне декларування проявляє себе з небезпечного для чиновників і депутатів боку.

Нагадаємо, що суворо карати чиновників за неправдиві відомості та за не підтверджені деклараціями доходи неодноразово закликали країни Заходу і громадськість. І ось – “перші пішли”. У чому підозрюються народні обранці, як вони відреагували на претензії силовиків і чи з’являться нові жертви е-декларування, розбиралася “Страна“.

Ухилення і збагачення

Юрій Луценко заявив, що в результаті спільної перевірки електронних декларацій силами ГПУ, САП і НАБУ, підготовлені подання в парламент на дачу згоди на зняття недоторканності і притягнення до відповідальності трьох народних депутатів, яким інкримінується:

– Геннадію Бобову – ухилення від сплати податків і декларування недостовірної інформації (ст. 212, 366-1 КК України),

– Євгену Дейдею – незаконне збагачення (ст. 368-2 КК України),

– Андрію Лозовому – незаконне збагачення і ухилення від сплати податків ( т. 212, 368-2 КК України).

Таким чином, в ГПУ своєрідно відзвітували про проміжний фініш кампанії по перевірці електронних декларацій можновладців, що стартувала на початку року. Нагадаємо, що ще 12 січня Національне антикорупційне бюро повідомило, що зареєструвало понад 20 кримінальних проваджень за результатами аналізу електронних декларацій. У фокус уваги відомства потрапили також ще 6 інших народних депутатів, але їх імена не називалися. Вже на наступний день на сайті ГПУ була оприлюднена інформація про те, що в ході вивчення електронних декларацій парламентаріїв були встановлені факти невідповідності між задекларованими грошовими коштами і офіційно заробленими доходами декларантів, з яких сплачено відповідні податки та обов’язкові платежі.

Три десятка сумнівних декларантів

Як показовий приклад наводився один з депутатів, який за 15 років (з 2001 по 2016 роки) отримав дохід в сумі 600 тисяч гривень, але згідно з даними е-декларації є власником грошових коштів в розмірі 22 мільйонів гривень. Ім’я народного обранця теж не афішувалося, в той же час було відзначено – подібні приклади є масовими серед парламентаріїв. З метою встановлення легальності походження задекларованих коштів, а також повноти сплати податків декларантами та їх податковими агентами відповідних сум до бюджету, Генеральною прокуратурою перед Державною фіскальною службою інцііровано проведення документальних позапланових перевірок щодо відразу 29 нардепів. Десять з них були ідентифіковані за допомогою Єдиного реєстру судових рішень. Всі вони стали фігурантами розслідувань про можливе ухилення від сплати податків (ч.3 ст.212 КК України).

У списку значилися: Олесь Довгий від групи “Воля народу”; представники “Опозиційного блоку” Євген Бакулін і Юрій Солод; “радикали” Андрій Лозовий та Андрій Рибалка, нардеп від БПП Борислав Розенблат; представник “Відродження” Геннадій Бобов; “фронтовики” Віктор Романюк і Олександр Горбунов.

Чим завершилася велика частина цих перевірок на даний момент невідомо, але в кінцевому рахунку генпрокурор заявив про підготовку подання тільки трьом нардепам з числа майже тридцяти, які опинилися під прицілом через своїх декларацій. Втім, ніщо не заважає силовикам видавати нові подання на нардепів дозовано, підтримуючи інтригу самого процесу і регулярно оновлюючи список тих, кому світить позбавлення імунітету.

Що інкримінують Лозовому, Бобову і Дейдею?

З матеріалів судового реєстру слідує, що стосовно Лозового, який задекларував готівкою 150 тисяч євро, 50 тисяч доларів, 800 тисяч гривень і перелік з 25 об’єктів цінного рухомого майна (картини, антикваріат), в податковій відсутня інформація про доходи за 15 років. У розпорядженні фіскалів виявилися тільки дані 2015 року про 69,5 тисячі гривень зарплати і 80,5 тисячах гривень, отриманих на виконання депутатських повноважень.

Сам парламентар після оприлюднення своєї багатомільйонної декларації стверджував, що свого бізнесу ніколи не мав, але дуже багато допомагав, “в першу чергу в залученні інвестицій”. “Я не оформлений, я чим тільки в житті не займався. Я колись кур’єром працював”, – говорив він журналістам восени минулого року.

За його словами, до депутатської кар’єри він часто вже не оформлявся на роботу в офіційному порядку, і “в принципі цим не парився” (відзначимо, що робота неофіційно, точніше несплата податків з отриманого заробітку саме по собі є кримінальним злочином). На уточнююче запитання, як у нардепа накопичилася велика сума готівки, він заявив тоді, що отримав спадок.

“Це моя частина спадщини, це частина того, що мої батьки продали майно, у мене був від прадіда будинок в селі Новоукраїнка (село в Роздільнянському районі Одеської області – ред.), Я продав його. Я чесно все написав, розумієте. А ви говорите, не працюю. Я сплю по дві години на день”, – пояснив він.

Справою Лозового займається Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ. Цей самий структурний підрозділ займається вивченням декларації парламентарія від “Відродження” Геннадія Бобова. У судовому рішенні зазначено, що нардеп, який задекларував готівкою 100 мільйонів гривень, 2,5 мільйона доларів і 1,8 мільйона доларів своєї дружини дружини, за даними фіскалів за період з 1998 року заробив 118,7 мільйонів гривень. У матеріалах судового засідання також зазначено, що паралельно у податківців є інформація про те, як Бобову в 2015 році були виплачені 17,7 мільйонів гривень дивідендів від ТОВ “Злагода” і ПП “Шанс”, які він не задекларував. Також в 2014 році на рахунки колишнього регіонала надійшли перекази від 40 фізосіб в розмірі від одного до трьох мільйонів гривень. При цьому задекларовані нардепом автомобілі “Mercedes-Benz S 500” і “Range rover”, яйця Фаберже, 3 рушниці, 4 карабіна, гвинтівка, пістолет, 4 картини, 3 статуетки і 4 пари наручних годинників, про наявність яких заявив парламентарій в своїй е-декларації, не стали предметом уваги силовиків.

Знайти матеріали судового рішення про кримінальному провадженні, яке розслідується ГПУ щодо Євген Дейдея, не вдалося, але з пенітенціарною системою і її звичаями парламентарій давно знайомий.

Як повідомлялось, вироком Суворовського районного суду Одеси 23 березня 2012 року Дейд був засуджений на п’ять років, з відстрочкою виконання на три роки. Таку міру покарання йому визначили за те, що вони разом з напарником Олексієм Ляховольскім, в стані алкогольного сп’яніння, погрожуючи обрізом і пістолетом, грабували перехожих на вулицях Одеси.

Уже після подій Євромайдану, на хвилі якого “фронтовик” зайшов в парламент за списками “Народного фронту”, Дейдею нібито був скасований вирок, але з невідомих причин ухвалу суду про це не було опубліковано в реєстрі судових рішень. Якщо в 2013 році, ще до обрання нардепом, Дейдей не задекларував ніяких доходів взагалі, то згодом члени депутатської родини стали провертати значними коштами (сім’я показала заощаджень готівкою в розмірі 71 тисячі доларів і 350 тисяч гривень), і їх витрати стали обчислюватися мільйонами.

Левову частину коштів отримала дружина парламентарія Інга Дейдей. З його електронної декларації за 2015 рік свідчать, що дружина нардепа стала щасливою власницею відразу двох нових елітних кросоверів AUDI Q7. Обидві машини обійшлися дружині нардепа в круглу суму – 3,5 мільйона гривень. Операцію прикрили договором позики коштів.

Ще в 2015 році Євген Дейдей задекларував витрати за інвестиційним договором на будівництво квартири в сумі 2,74 мільйона гривень. Ця житлоплоща на 156 квадратних метрів була відображена в його декларації в розділі “Об’єкти незавершеного будівництва”, але джерело коштів для здійснення дорогої покупки залишився невідомий. Як заявляв журналіст Володимир Бойко, саме за цим фактом в НАБУ було відкрито кримінальне провадження за статтею 368-2 КК. Це як раз те саме “незаконне збагачення”, про яке написав генпрокурор Луценко в своєму пості.

Що кажуть самі нардепи

Самі фігуранти прийдешніх подань ГПУ відреагували на інформацію Юрія Луценка в єдиній тональності, заперечуючи факт скоєння ними злочинів.

Так, “фронтовик” Євген Дейдей в ефірі “112-Україна” назвав звинувачення на його адресу сміхотворними, оголосивши намір довести свою невинність навіть без депутатської недоторканності.

“Насправді, смішно. Я так розумію, ми зловили, мабуть, всіх корупціонерів в країні. Залишилося тільки добровольців почати саджати і доводити їм, що вони незаконно збагатилися невідомо на чому”, – заявив він.

Парламентар також висловив переконання, що провідну роль в підготовці уявлення про зняття з нього імунітету зіграло не ГПУ, а перший заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава, якого пов’язують з колишнім керівником Одеської ОДА Михайлом Саакашвілі.

“Пан Углава … ініціював всю цю нісенітницю. Я вас можу запевнити, що не відчуваю своєї провини, розумію, що немає жодного фактажу, і готовий постати перед будь-яким судом, перед будь-яким парламентом. Я прожив 26 років без депутатської недоторканності, так і зараз готовий без неї жити. У цих місцях, в АТО, це особливо не допомагає”, – заявив Дейдей.

Геннадій Бобов стверджує, що подання ГПУ має собою за мету “віджимання” агрохолдингу “Панда”, який входить в орбіту впливу його сім’ї.

“З початку 2014 року мені неодноразово надходили пропозиції в різних формах з продажу бізнесу, який належить моїй родині. Я відмовлявся. Тепер проти мене розпочато брудну кампанію, її мета – захоплення бізнесу моєї родини”, – написав нардеп у своєму Facebook, який, правда , видалив через 15 хвилин після розміщення.

У ньому нардеп стверджував, що знає ім’я замовника цькування проти нього і ця людина нібито планує не тільки захопити бізнес “Панди”, але і розраховує на мажоритарний округ №196, від якого і був обраний до Ради Бобов. Він стверджує, що рейдери працюють в спайці з силовиками, і навмисне “пристібають” його ім’я до цілого ряду кримінальних проваджень. Зокрема, він згадав так звану “справу Сергієнко”, пов’язану з викраденням і вбивством черкаського журналіста, активіста Євромайдану Василя Сергієнко в квітні 2014 року.

Два дні тому генпрокурор Юрій Луценко заявив, що правоохоронці затримали в Києві підозрюваного в скоєнні цього злочину, і ним виявився якийсь громадянин Мельник, який в 2014 році нібито був начальником охорони Бобова. Сам же парламентарій називає ці звинувачення сфальсифікованими, як і претензії в частині несплати податків.

“Я завжди декларував всі суми прибутку, тому медіа у всі роки каденції включали мене в списки “найбагатших” депутатів. Я завжди прозоро демонстрував весь прибуток, який був зароблений більш ніж за 20 років роботи в аграрному бізнесі, і мені нема чого приховувати. Все, що я заробив, заробив чесно “, – підкреслив він.

Про причини, які спонукали нардепа видалити свій пост в соцмережі з коментарем з приводу скандальної ситуації, нардеп не відповів. Але тональність його висловлювань, розтиражованих ЗМІ, не відрізняється від оцінок видаленого поста.

Андрій Лозовий також назвав подання ГПУ “політичною розправою”, але всім виглядом намагався показати, що не турбується про можливі наслідки, запевняючи – справа закінчиться пшиком.

“Генеральний прокурор Луценко перейшов червону лінію в своєму бажанні політичної розправи над нашою командою. Думаю, для нього це погано закінчиться. Вже два роки тому тодішній генпрокурор Шокін з такою ж метою вносив подання на мій арешт. І де Шокін? .. Ось власне”, – зазначив нардеп від Радикальної партії.

За свого заступника також заступився лідер “радикалів” Олег Ляшко, який назвав подання про зняття недоторканності з Лозового “розправою за нашу політичну позицію”.

“Це чітко виражене політичне замовлення і імітація боротьби з корупцією замість реальної боротьби з нею”, – написав він у своєму Facebook.

Також Ляшко назвав одним з мотивів кримінального переслідування щодо Лозового – подані фракцією “радикалів” підписи за відставку Луценка з посади.

Нагадаємо, що ініційований ще в листопаді 2016 року збір автографів за висловлення недовіри главі ГПУ, на сьогоднішній день увінчався 40 підписами. Яке реальне число незадоволених діями Генпрокуратури в залі, невідомо.

У той же час, вже на 24 травня запланований звіт Юрія Луценка за підсумками його роботи на Різницькій. Не виключено, що саме зі спробою утримати від різких рухів парламентаріїв і пов’язана “декларативна історія”.

Тим більше, що всі фракції, які представляють фігуранти подань ГПУ, виступають явними або ситуативними союзниками влади. Позбутись їх підтримки в ході звіту Луценко, природно, не прагне.

У той же час джерела в Генпрокуратурі заперечують даний мотив.

“Самі подумайте, якщо б Луценко в даному випадку перш за все думав про підтримку в Раді, він би точно б не драконив відразу три фракції, – вважає джерело. – Просто кожне зняття недоторканності для Луценка – це як зірка героя і привід для піару. Тим більше, що стосується Дейдея, то тут ініціатор взагалі НАБУ, яке має на нього вже давній зуб ще з часів конфлікту навколо ОПЗ, коли Дейдей приводив на суд людей в камуфляжі, намагаючись відмазати підозрюваних топ-менеджерів заводу, близьких до Яценюка. Про цей випадок згадував і Павло Шеремет у своему останньому перед смертю блозі. Тобто Дейдей потрапив ще й на радари міжнародних структур через це”.

До слова, НАБУ в п’ятницю ввечері підтвердило підготовку подання на зняття депутатської недоторканності з Євгена Дейдея.

“Детективи НАБУ здійснюють розслідування у кримінальних виробництвах щодо двох із трьох згаданих в повідомленні народних депутатів, – Євгена Дейдея і Андрія Лозового … Однак тільки щодо одного з цих двох парламентаріїв, а саме Євгена Дейдея, проект підозри і відповідного подання в Раду підготовлений детективами НАБУ за матеріалами проведеного досудового розслідування “, – сказано в повідомленні.

Згідно із заявою НАБУ, в підготовці підозр депутатам Ради Андрію Лозовому і Геннадію Бобову детективи не брали участь. НАБУ поки невідомо, на підставі яких матеріалів досудового розслідування підготовлені ці документи. Підкреслюється, що бюро поки утримується від коментарів щодо їхнього змісту і обгрунтованості.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE