Politerno > Статті > Україна і світ > Гендер поплутав. Про що Стамбульська конвенція, з якої виходить Польща і хоче зайти Україна

Гендер поплутав. Про що Стамбульська конвенція, з якої виходить Польща і хоче зайти Україна

  • 30 Липня, 2020
  • 1543 Переглядів
  • 0

У Польщі, з якою Україна і Литва об’єдналися в так званий “Люблінський трикутник”, наростають нові проблеми з Євросоюзом.

Варшаві погрожують урізанням бюджету від ЄС, якщо вона, як і обіцяє, вийде з Стамбульської конвенції. Цей документ, який відкрили до підписання майже 10 років тому в Стамбулі, викликає суперечки серед лібералів і прихильників традиційних цінностей.

Конвенція нібито захищає жертв домашнього насильства і зобов’язує боротися проти будь-якої дискримінації, в тому числі щодо сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Стежити за виконанням конвенції зобов’язана держава в особі міністерства соціальної політики.

А це розглядається багатьма як підготовка до визнання одностатевих шлюбів з усіма витікаючими наслідками. У Польщі так вважають консерватори, які зміцнили владу після переобрання президентом в липні цього року Анджея Дуди.

Документ підписали і ратифікували 35 країн Європи. Зокрема, Польща підписала конвенцію в грудні 2012 року, а ратифікувала – в 2015 році. Але є і ті, хто її не схвалив, наприклад Росія і Азербайджан, а Болгарія взагалі визнала її неконституційною.

В Україні конвенція готується до ратифікації, що, втім, може викликати серйозний скандал всередині Ради і не факт, що на це вистачить голосів.

Чому Польща хоче вийти з Стамбульської конвенції та що це означає для України – у матеріалі.

Гендерні уроки

Почалося все з того, що польська неурядова організація консервативних юристів Ordo Iuris почала збирати підписи під громадською ініціативою про те, що Польщі треба вийти “з цієї дивної Стамбульської конвенції”, угледівши в ній розхитування підвалин традиційної польської сім’ї.

Ряд міністерств підтримали ініціативу консервативних юристів, а міністр сімейної політики Магдалена Малага публічно заявила про те, що Польща відкличе свій підпис.

Польська влада вважає, що Стамбульська конвенція спрямована проти сім’ї.

Міністр юстиції Польщі Збігнев Зіобро назвав текст конвенції “шкідливим”, оскільки в ньому міститься вимога, щоб школи вчили дітей про гендер з соціологічної точки зору. Тому, за його словами, країна почне готувати офіційний процес виходу країни з конвенції.

За його словами, статті конвенції, що стосуються освіти дітей та молоді, а також сімейних відносин в контексті ЛГБТ, неприйнятні.

“Ми відкидаємо ЛГБТ-стимулювання сімейних відносин, що пропагують активісти лівих і гомосексуальних кіл, які хочуть перетворити свої переконання в обов’язковий закон”, – сказав польський міністр.

Зіобро стверджує, що країна має в своєму розпорядженні достатні правові інструменти для захисту жертв насильства в сім’ї, а Стамбульська конвенція “просуває ідеологію гендеру” і порушує права батьків, вимагаючи від шкіл навчати дітей гендерної ідеології.

Крім того, документ, на думку Зіобро, “з ідеологічних міркувань” зараховує сім’ю, шлюб, культуру, традиції або релігію до основних причин такого насильства.

Стамбульська конвенція, за висловом міністра, веде до “дезорганізації суспільства та спрямована проти сім’ї та шлюбу” – двох польських святинь. Міністр має на увазі два пункти конвенції, а саме, ті, що стосуються боротьби з традиційним поділом ролей чоловіка та жінки.

“Закон проти насильства не може стосуватися захисту жінок або чоловіків, необхідно боротися з насильством в будь-яких проявах. Стамбульська конвенція спрямована на боротьбу з сім’єю, а не з насильством”, – додає заступник міністра юстиції Польщі Марчін Романовський.

До слова, в травні цього року, він вже називав Стамбульську конвенцію “гендерним маренням”.

Депутат сейму від опозиційної партії “Громадянська платформа” Катаржина Осос відповіла на цю заяву парламентським запитом. Вона зажадала, щоб на заступника міністра юстиції було накладено стягнення.

Погрожують “вдарити по гаманцю”

Таким чином, ЛГБТ-тема несподівано стала однією з головних на президентських виборах в Польщі, а Дуда, за словами експертів, багато в чому переміг за рахунок критики одностатевих шлюбів і усиновлення дітей гей-парами.

А вихід з конвенції, як стверджує Зіобро, стане виконанням “передвиборних обіцянок” (очевидно, мається на увазі якраз захист традиційних сімейних цінностей).

У Польщі люди вже виходять на протести проти виходу зі Стамбульської конвенції, серед активістів багато жінок, які вважають, що жертв домашнього насильства стане більше.

Бажання Варшави відкликати підпис під Стамбульської конвенції викликало жорстку реакцію ЄС.

Генсек Ради Європи Пейчінович-Бурич закликала Польщу не вдаватися до такого кроку, назвавши плани Варшави “вельми сумними” і “величезним відкатом назад” в питанні захисту жінок.

А міністр Франції у справах Європи Клеман Бон безпосередньо пригрозив, що Польща може отримати “удар по гаманцю” через нові механізми в бюджеті ЄС, якщо вона залишить договір.

“Якщо це станеться, то будуть наслідки”, – заявив Бон.

Це перший випадок за багато років, коли Польща виходить з міжнародної угоди, присвяченої правам людини.

“І це ще один камінь спотикання у відносинах Польщі та ЄС, крім спроб взяти під контроль суди і ЗМІ, а також не приймати мігрантів. Все це віддаляє Варшаву від Західної Європи, незмінною залишається підтримка США, у яких з Брюсселем теж напруженість. Польща на цьому тлі зацікавлена ​​в ролі лідера Східної Європи, в той же час допомагаючи Америці блокувати енергетичне співробітництво Росії і Заходу. І, до речі, проект “Люблінський трикутник” тому яскраве свідчення. Але занадто багато розбіжностей у Варшави з Києвом і Вільнюсом. В тому числі і згідно з конвенцією. Для Києва в такій дружбі з польською владою в кінцевому підсумку є ризик зіпсувати відносини із Західною Європою”, – заявив польський політолог і оглядач Марчин Ковальчик.

Що кажуть про конвенцію в Україні

В Україні навколо Стамбульської конвенції також ведуться суперечки.

Україна підписала документ ще в 2011 році, але до цих пір не ратифікувала.

Нещодавно петиція про ратифікацію Конвенції набрала 25 тисяч підписів, а президент Зеленський пообіцяв внести проект закону на розгляд у парламент.

Порошенко подавав законопроект про ратифікацію ще в 2016 році, але до голосування справа не дійшла через опір всередині парламенту і з боку церковних діячів.

У січні 2020 року 307 народних депутатів створили об’єднання “За сімейні цінності” і виступили проти ратифікації Конвенції в її нинішньому вигляді.

Критики в Україні, як і в Польщі, також виступають проти “гендерної ідеології”, яку просуває конвенція, і кажуть, що вона зруйнує інститут сім’ї.

“Прогресисти” наполегливо тягнуть через парламент то кримінальну відповідальність за “дискримінацію секс-меншин”, то ратифікацію Стамбульської конвенції з поняттям гендеру, то скасування шкільного курсу “Основи сім’ї”. Так що потрібна мережа, щоб не пропускати в океан законодавства таку “блакитну рибку”, – заявив один з ініціаторів створення об’єднання “За сімейні цінності”. – Україна при всіх її проблемах – для західної християнської цивілізації один з оплотів традиціоналізму. І в цьому наша серйозна конкурентна перевага”.

Прихильники ратифікації всі звинувачення заперечують.

“Конвенція ніяк не регулює ні сімейні, ні шлюбні відносини і загрожує тільки гвалтівнику в сім’ї”, – заявила омбудсмен з гендерних питань Катерина Левченко.

Як стверджують джерела в Раді, зараз готується нове внесення законопроекту про ратифікацію конвенції, причому ініціатива може виходити від когось із “Слуги народу”.

І вже можна прогнозувати, що легкої долі у цього документа не буде. Особливо на тлі прикладу Польщі.

Читайте також: Абромавічус на вихід. Чому керівник “Укроборонпрому” йде з посади і хто прийде йому на заміну

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE