Politerno > Україна і світ > Україна, Польща і Литва створили “Люблінський трикутник”

Україна, Польща і Литва створили “Люблінський трикутник”

  • 28 Липня, 2020
  • 1129 Переглядів
  • 0

Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс у вівторок, 28 липня, ухвалили спільну декларацію щодо створення “Люблінського трикутника” як формату співпраці.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України. 

Учасники формату домовилися координувати дії задля захисту міжнародного права  у контексті триваючої російської агресії проти України – як у тристоронній координації, так і в міжнародних організаціях НАТО, ООН, ЄС, Раді Європи та ОБСЄ.

Наголошується, що одним з важливих блоків взаємодії “Люблінського трикутника” стане розвиток торгівлі, інвестицій та інфраструктурних проєктів. 

“Люблінський трикутник підкреслює важливість інтенсифікації взаємодії між Європейським Союзом, Північноатлантичним альянсом та Східним партнерством та приділяє особливу увагу розвитку Ініціативи Трьох Морів. Країни формату підтримують співпрацю України з Тримор’ям та іншими регіональними форматами взаємодії”, – йдетьс в повідомленні, 


Під час брифінгу глава українського МЗС Дмитро Кулеба запевнив, що співпраця України, Польщі, Литви тільки розширюватиметься й не обмежуватиметься лише питаннями оборони.

“Ми говоритимемо про економіку, торгівлю, інвестиції, інфраструктуру, туризм – про все те, що здатне ще тісніше об’єднати наші країни, зробити центральну Європу ще сильнішою, зробити Європу загалом ще сильнішою в тій великій боротьбі, яка розгортається у світі”, – зазначив глава МЗС України.

Кулеба також додав, що подякував Польщі та Литві за те, що вони послідовно підтримують Україну на шляху членства до ЄС і НАТО, на шляху реформ.

“Це більше, ніж дружня підтримка. Це більше, ніж підтримка партнерів. Це справді сімейна підтримка”, – наголосив він. Він додав що “немає нічого більш природного в цій частині Європи, ніж союз трьох народів: поляків, литовців та українців”, – підкреслив міністр.

Нагадаємо, з 27 липня лідерами країн “Нормандської четвірки” має бути підписана угода про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі.

Учора стало відомо, що бойовики ОРДО отримали наказ про повне припинення вогню на Донбасі з 27 липня.

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак закликав не піддаватися на інформаційні провокації і гібридні прояви паніки у зв’язку з домовленостями про всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування сторін на Донбасі з 27 липня.

У заяві Міністерства оборони України зазначається, що повний і всеосяжний режим припинення вогню на Донбасі буде реалізовано лише за умови дотримання принципів угоди, які зафіксовано з участю представників ОБСЄ.

Президент України Володимир Зеленський 26 липня провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, під час якої обсудив припинення вогню на Донбасі.

Сьогодні вночі, після початку режиму “повної і всеосяжної тиші”, терористи ЛДНР обстріляли позиції збройних сил України на Донбасі.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE