Politerno > Україна і світ > Без створення Антикорупційного суду всі наші зусилля будуть залишатися нульовими – Ситник

Без створення Антикорупційного суду всі наші зусилля будуть залишатися нульовими – Ситник

  • 15 Лютого, 2017
  • 1429 Переглядів
  • 0

Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник відзвітував про роботу НАБУ в комітеті Верховної Ради з протидії корупції.

“Без створення Антикорупційного суду всі наші зусилля будуть залишатися нульовими” – про це сказав Артем Ситник, звітуючи про роботу НАБУ на антикорупційному комітеті Ради, повідомляє ЦензорНет.

“На сьогоднішній день НАБУ і САП рохслідує близько сотні справ. Загальна сума збитків по цих справах становить 82 млрд грн. 50 справ САП направила до суду. Прямо відшкодовані 115 млн грн, по тим справам, які перебували в провадженні, а також вдалося запобігти розкраданню значної кількісті коштів  в результаті знищення корупційних схем “, – повідомив очільник НАБУ.

“На сьогоднішній день ми маємо 150 детективів і майже повністю укомплектований штаб прокуратури (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. – Ред.). У нас закінчується конкурс на детективів. В принципі, ми плануємо, що після цього конкурсу у нас залишиться 38 вакансій детективів”, – сказав Ситник, зазначивши, що “150 детективів діяльність НАБУ можна порівнювати з роботою 15 тис. прокурорів ГПУ”.

Ситник зауважив, що відсутність Антикорупційного суду залишається серйозною проблемою для боротьби з корупцією.

“Зараз сума арештованого майна налічує мільярди гривень. В принципі, якщо ми доб’ємося вироків суду, то вперше в історії є реальні шанси повернути ці кошти. Повертаємося до теми Антикорупційного суду – і логічно, і організаційно – це вірно. Без створення Антикорупційного суду всі наші зусилля залишатимуться нульовими. Маючи досвід створення антикорупційного органу з нуля, можу сказати, що за умови прийняття відповідного законодавства, цей суд можна створити до кінця року “, – сказав Ситник

Він додав, що антикорупційні справи розслідуються по всій Україні, але є об’єктивні причини затримання їх розгляду.

“Не у всіх судах можна сформулювати трійки (колегію трьох суддів. – Ред.), тому що справи нашої категорії повинні слухати судді в складі трьох осіб зі стажем роботи п’ять років. Це призвело до того, що справи постійно переміщаються між судами.”, – пояснив Ситник.

Зокрема, на підтвердження затримок з розглядом справ НАБУ прокурор Антикорупційної прокуратури Максим Грищук зазначив, що “справа про незаконне збагачення прокурора АТО Кулика 4 місяці в суді, але до сих пір не слухається”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE