Politerno > Тернопільщина > Ще трохи про баталії навколо Тернопільського Генплану

Ще трохи про баталії навколо Тернопільського Генплану

  • 15 Лютого, 2017
  • 1533 Переглядів
  • 0

Діючий і сьогодні Генеральний план Тернополя, після прийняття в 2010 році, міська влада заховала від громади під грифом «для службового користування». До 2015 документ нехтували й фальшували. Зараз, «прикриваючи тили», в Генеральний план Тернополя хочуть внести офіційні зміни.

Про це пише “20 хвилин”.

Зокрема, видання зазначає, що частина змін є узаконенням земельних оборудок попередніх років, частина – підготовкою територій для майбутніх проектів. Спроби внести зміни до Генплану, який можна офіційно міняти не частіше, аніж раз на п’ять років, тривають з 2015 року. Та процедура передбачає, що такі зміни повинні проходити через сесійне голосування. До сьогодні виконавча влада міста шукала компроміси з депутатським корпусом і, схоже, знайшла.

– Коридорами міськради і поміж депутатами гуляє інформація, що ніби то уже є 25 голосів «за» Генплан, тому він буде в порядку денному чи внесений з голосу на наступному пленарному засіданні, – повідомляє депутат міської ради, голова земельної комісії Андрій Шкула. – Чи дійсно є ці голоси, хто ці депутати, як вмотивували людей підтримати зміни — поки не знаю. Ніхто ж не скаже прямо: «я підтримую аби на місці парків була комерційна чи житлова забудова» або ж «я допоможу чиновникам прикрити оборудки». Генеральний план міняють і для того, щоб прикрити владні дупи. Роками документ підмальовували, на основі тих підмальовок давали добро на отримання землі й будову, а зараз треба «кінці в воду» бо ж якщо аферу розкрити, то хтось постраждає.

– Генеральний план та містобудівна документація доволі об’ємна і важка до сприйняття штука, – продовжує пан Шкула. – Прородно, що депутати, які не є в профільній комісії — не тямлять в тому. Аби після голосування, якщо воно буде, не звучало «я не розібрався», «я не знав», «мені ніхто не пояснив», я потратив трохи часу і підготував кожному депутату, розіславши на офіційні електронні скриньки та через організаційний відділ міської ради, порівняння: «було-стало». Мова про десяток ділянок, які в справжньому Генеральному плані є зеленими зонами, а в фальшованому, на основі якого розробляли зміни для голосування депутатів, ділянки вже під будови. Якщо спрощено, то пробую донести до депутатів, як в тих місцинах, де давати землю під будову не можна було її давали шляхом підробки Генерального плану. В сеісійну залу ми всі маємо прийти з чітким розумінням, що відбувається і що ми можемо натворити своїм голосуванням.

Крім питання внесення змін до містобудівної документації зараз гостро стоїть питання відповідальності чиновників, які підмальовували Генплан чи видавали фальшиві викопіювання з нього.

– Генеральний план — це стратегічний документ, який має стосунок до кожного та міста загалом, бо визначає, де у нас парки, де земля промисловості, а де житлова забудова, – каже депутат тернопільської міської ради, член постійної депутатської комісії з питань архітектури Юрій Штопко. – Та цей стратегічний документ, ховаючи від громади, паскудили як могли. Зараз є кримінальні провадження. Одне зних стосується існування трьох різних викопіювань з Генплану однієї й тієї ж ділянки на вулиці Орлика, біля храму. Розумієте масштаб? Три різні копії з одного й того ж незмінного документу.

Завдяки підмальовуванню Генерального плану, наполягає депутат, міську землю в зелених зонах та скверах роздавали “своїм”. Якщо довести оборудку то незабудовані землі ще можна врятувати. На найближчй сесії депутатам ппропонують проголосувати за зміни до Генерального плану. Якщо погодяться то, фактично, узаконять дерибани.

А тим часом, на сторінці Андрія Шкули у Facebook, розгорілись неабиякі пристрасті.
Зокрема, на ній можна побачити публікацію депутата від “Свободи” Ігора Турського з фотографією статті Тараса Сапіги для однієї з тернопільських газет. В ній автор звинувачує Шкулу та Сороколіта у “грі на руку Кремля”, стандартній тезі нинішньої Української влади по відношенню до невдоволених її політикою людей. У  зазначеній статті мова йде про скандал навколо торфяних котелень, за котрими, як писала тернопільська журналістка Тетяна Колісник, видніється постать міського голови Сергія Надала, та проти яких виступив Андрій Шкула.

Що це на вашу думку і хто за цим стоїть? Хвора уява чи насправді люди-гімно?

Опубліковано Ігором Турським 15 лютого 2017 р.


Пишуть і симпатики Андрія Шкули:

 

Andriy Shkula оце ти перейшов комусь дорогу?))))

Опубліковано Володимиром Шевченком 15 лютого 2017 р.


Є на сторінці депутата і згадка його колеги Андрія Грицишина про статтю в “Бізнес Компаньйоні” із звинуваченнями Андрія у підробці фоторгафій генплану:

 

Опубліковано Андрієм Грицишиним 15 лютого 2017 р.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE