Politerno > Україна і світ > Чим закінчиться протистояння Генпрокуратури та НАБУ?

Чим закінчиться протистояння Генпрокуратури та НАБУ?

  • 2 Квітня, 2017
  • 1614 Переглядів
  • 0

Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що необхідно внести зміни в закон про НАБУ.

Національне антикорупційне бюро не має достатньо ресурсів і можливості розслідувати всі справи, які йому повинна передати для розслідування Генеральна прокуратура за законом.

Це і є причиною конфлікту між двома установами. Свою позицію в інтерв’ю німецькому журналу “Bild” озвучив глава ГПУ Юрій Луценко, повідомила “УП“.

“Проблема в тому, що моя установа набагато більше НАБУ. У мене 10 тисяч співробітників, з них 800 – слідчих. В НАБУ – 220 детективів. Разом ми відповідаємо за 150 тисяч державних чиновників, а зараз в роботі знаходиться 1,2 млн справ”, – пояснив Луценко.

“У чому полягає конфлікт з НАБУ? Фінансовий критерій зловживання для передачі справи в НАБУ дуже низький – від 30 тисяч євро. При цьому я повинен передати в НАБУ тонну паперів, які складають матеріали слідства. А там тільки 220 детективів і 30 прокурорів. Якби я передавав все, то НАБУ просто б не витримало”, – додав генпрокурор.

Луценко також підкреслив, що налаштований на повномасштабну співпрацю з НАБУ і на доведення до суду справ по відношенню до всіх осіб, яких НАБУ підозрює в корупції.

“І це підтверджує практика. З мого боку не було жодного випадку, коли б Генпрокуратура відмовляла в розслідуванні справи на запит НАБУ”, – зазначив глава ГПУ.

За словами Луценка, він піддавався критиці не тому, що не передавав НАБУ окремі справи, а тому, що висував звинувачення проти суддів і політиків, якими хотіло займатися бюро, але не могло за недостатнім кадровим забезпеченням.

“Мої співробітники заробляють в 20 разів менше, ніж детективи НАБУ. І коли вони спіймають велику рибу, то зазвичай прагнуть власноруч передати таку справу в суд, щоб, принаймні, отримати схвальну оцінку. В цьому полягає конфлікт”, – пояснив він.

За словами Луценка, рішення знайдено. “Ми зараз створюємо спільні групи розслідування і прокуратури спільні. Я їм пропоную справу, а вони міркують, хочуть вони її розслідувати чи ні. Якщо хочуть – будуть зобов’язані, якщо ні – то ні”, – розповів Луценко.

Таким чином, генпрокурор виступив за внесення змін до закону про НАБУ, в розробці якого сам брав участь.

“Нам потрібно не контролювати НАБУ, а співпрацювати з ним або навіть конкурувати в справі боротьби з корупцією. Отже, ми пропонуємо створити “аудит-моніторинг “з трьох людей, які повинні контролювати НАБУ.

Зараз ведеться справжня боротьба за те, хто стане цими аудиторами. НАБУ хоче, щоб це були його представники, а президент і більшість парламенту прагнуть, щоб це були нейтральні особи – поза НАБУ. Таким чином ми досягнемо більш об’єктивного контролю”, – резюмував Луценко.

Читайте також: Загальна амністія для бойовиків на Донбасі неможлива

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE