Politerno > Україна і світ > The National Interest: Неймовірний спосіб, яким Росія може захопити ваш iPhone

The National Interest: Неймовірний спосіб, яким Росія може захопити ваш iPhone

  • 12 Квітня, 2017
  • 1550 Переглядів
  • 0

Майкл Пек в The National Interest розповідає про нову російську систему електронної зброї, яка здатна підміняти собою стільникові мережі та контролювати мобільні телефони.

The Insider пропонує повний переклад статті.

Будьте обережні, коли на ваш стільниковий телефон приходить повідомлення. Воно може виявитися не від ваших рідних чи друзів, а від російських військових.

По крайній мірі, схоже, таку можливість передбачили при створенні нової російської системи електроної зброї, що базується на дронах. Комплекс РБ-341В “Леєр-3”, що поєднує безпілотники “Орлан-10” і генератори перешкод, призначений для виведення з ладу стільникових мереж, а також дозволяє російським військовим посилати абонентам фальшиві повідомлення.

“Безпілотний літальний апарат” Леєр-3 “можна перетворити в “віртуальну стільникову станцію”, яка буде розсилати повідомлення і повністю контролювати мобільні пристрої абонентів, – повідомляє відділ міжнародних військових досліджень американської армії, посилаючись на повідомлення в російських виданнях. – Коли цій системі вдається підмінити собою базову станцію стільникового зв’язку, вона може також посилати абонентам аудіоповідомлення і короткі відеоролики”.

“Леєр-3” застосовували в Сирії для миттєвої розсилки групам повстанців повідомлень, які містять форми заяви про припинення вогню, розповідав глава Центру примирення ворогуючих сторін в Сирії генерал-лейтенант Сергій Кураленко.

“Якщо” Леєр-3″може виконувати всі ці завдання, він буде засобом психологічної війни, – вказує відділ міжнародних військових досліджень. – Повідомляють, що ця система може блокувати ворожі стільникові телефони, в той же час не перешкоджаючи роботі дружніх мереж. Вона може запам’ятовувати телефонні номери і розсилати на них повідомлення, при цьому блокуючи сигнали, що виходять не з неї. А також вона може віддалено з’єднувати пристрої абонентів”.

Модернізовані російські безпілотники як і раніше справляють сильне враження на іноземних спостерігачів, роблять висновок дослідники. За повідомленням ТАСС, на яке посилається відділ міжнародних військових досліджень, комплекс “Леєр-3” уявляє собою три безпілотника “Орлан-10”, керованих з пункту управління, розташованого на базі КамАЗ-5350. Нові дрони здатні не тільки передавати інформацію, а й виконувати функції веж стільникового зв’язку, а також пригнічувати GSM-мережі.

Для цього “Орлан” оснащені “глушилками” і одноразовими передавачами перешкод, які можна скидати на землю. Старі “Орлан-10” могли пригнічувати базові станції і розсилати абонентам повідомлення лише за певних умов. Але нові дрони легко справляються з цими завданнями. Вони “глушать” базові станції і займають їх місце, стаючи віртуальними стільниковими станціями.

Спочатку системи “Леєр-3”, які надійшли на озброєння в 2015 році, були розраховані на придушення стільникових мереж формату GSM. “Але до недавнього часу комплекси не завжди могли працювати з мережами, що використовують технології передачі інформації 3G і 4G”, – повідомляє ТАСС.

Крім Сирії, системи “Леєр-3” вже були помічені в Донбасі.

Росія – не єдина країна, яка перетворила стільникові мережі в поля битв. Наприклад, Ізраїль обдзвонює абонентів в обраних для атаки містах сектора Газа, щоб дати мирним жителям час евакуюватися, перш ніж прилетять “розумні бомби”.

Але застосування безпілотників Росією відкриває цікаві можливості – наприклад, напрямок дронів в глибину території ворога, щоб перехоплювати там комунікації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE