Politerno > Україна і світ > Заочно тепер не тільки засудять, але і майно відберуть

Заочно тепер не тільки засудять, але і майно відберуть

  • 13 Квітня, 2017
  • 1365 Переглядів
  • 0

Після прийняття закону про внесення змін до Кримінального кодексу, не тільки винні можуть залишитися без майна, але і їх дружини

Президент України Петро Порошенко 11 квітня підписав закон про внесення змін до Кримінального кодексу, завдяки якому суди тепер зможуть розглядати кримінальні виробництва в заочному порядку. Тобто, присутність передбачуваних винних, в тому числі і втікачів-чиновників, під час судового засідання не обов’язкова. Поясню, що це дає.

Припустимо, хтось із передбачуваних винних знаходиться в іншій країні. Завдяки цим змінам його тепер можна засудити, звичайно, лише після того, коли слідчих матеріалів про доведення провини буде вистачати. А при цьому, можна накласти арешт на його активи, на його майно на території України. Тоді він просто не зможе цим скористатися. Скажімо, продати або подарувати.

До слова, це основна мета внесення цих змін.

Але є і прихований момент. Якщо припустимо, обвинувачений разом з дружиною в період скоєння злочину купив завод, або особняк, і при цьому оформив це все на неї, то тепер відповідно до закону, на половину майна можна буде накласти арешт. Якщо це неподільне майно – квартира, будинок, офісне приміщення, земельну ділянку – арешт буде накладатися на все.

Навіть якщо вони, після того, як йому повідомили про підозру, розлучилися.

Потім це майно продається, одна частина залишається державі, а друга – віддається дружині. При цьому, навряд чи хтось буде шукати багатого покупця, можливо, що продаватися буде за копійки.

Так що тепер, не виключено, що кількість бажаючих стати чиновником, різко зменшиться. Навряд чи їм захочеться заочно опинитися на лаві підсудних і таким чином позбутися всього майна.

Іван Ліберман, адвокат

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE