Politerno > Україна і світ > Як Трамп Росію в кут загнав

Як Трамп Росію в кут загнав

  • 16 Квітня, 2017
  • 1726 Переглядів
  • 0

Російська політолог та публіцист Лілія Шевцова вважає, що зображати головного міжнародного задираку Кремлю більше не загрожує: своєю непередбачуваністю Трамп загнав Росію в кут.

Можливо, він її туди неусвідомлено загнав. Але це не змінює результату. Новий американський президент фактично закладає тротил під фундамент російської системи – державність. Але ж на Трампа Москва так надіялась; можна собі уявити нинішні почуття в кремлівських колах.

Коротше, дивіться самі. По-перше, Трамп не просто зруйнував російську монополію на непередбачуваність. Він в самий нахабний спосіб вибив у Кремля найважливіший інструмент зовнішньої політики – Росія могла дозволити собі бути непередбачуваною, збираючи тактичні перемоги, тільки тоді, коли була впевнена в передбачуваності Америки, поки Кремль міг прорахувати її реакцію. А як же тепер бути, коли всі зусилля доведеться витрачати на те, щоб стежити за трамповськими кульбітами?

По-друге, почавши розмахувати “томагавками” і скинувши в Афганістані десятитонну “матір всіх бомб”, Трамп тим самим заявив не тільки про своє право вирішувати світові проблеми силовим способом, але і про готовність до інтервенціонізму. Що це може означати? Вчора він вирішив побомбити в Сирії і Афганістані. Сьогодні він загрожує завдати удару по Північній Кореї, в разі, якщо її лідер рішиться на нові ядерні випробування. А завтра Трамп надумає навести порядок на Донбасі! Тепер від нього можна очікувати будь-якої пакості!

Багато хто, особливо в Москві, сподівався, що Трамп потягне Америку на відпочинок і звільнить світову сцену від обридлого гегемона. Нарешті-то можна буде потанцювати! А він що робить? Зруйнував російський план з порятунку Асада – і в ім’я чого були всі російські зусилля? Вирішив підтримувати НАТО і затіяв дружбу з Пекіном, проігнорував простягнуту Кремлем руку дружби. Звичайно, можна в блискучій кампанії Ірану і Сирії (Ердоган зрадив – ось перевертень!) Подумати про відплату. Але ось проблема: з Америкою можна бодатися і смикати її за хвіст, але зважитися на конфронтацію ніяк не можна. Кремль це добре розуміє. Адже тоді доведеться відмовитися від випробованого механізму виживання за рахунок використання ресурсів Заходу, ключ до яких лижить в американській кишені. Ні, Кремль не може на це піти. Сумно і те, що вже не можна собі дозволити хоча б смикнути Америку за вуса, як у славні часи Обами – адже цей безбашений Трамп може і відповісти!

Ну що ж з ним робити!? Ні співчуття, ні розуміння! Ні поваги до традиції … Негідник! Однозначно негідник!

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE