Politerno > Україна і світ > Росія почала постачати Асаду касетні бомби

Росія почала постачати Асаду касетні бомби

  • 18 Квітня, 2017
  • 1324 Переглядів
  • 0

Волонтерська група Conflict Intelligence Team (CIT) в ході розслідування з’ясувала, що Росія поставляє режиму Башара Асада касетні бомби.

До такого висновку волонтерів підштовхнули фотографії, опубліковані в кремлівських ЗМІ після хімічної атаки на місто Хан-Шейхун.

Повідомляє портал Антикор з посиланням

Аналізуючи знімки, оприлюднені в “Комсомольской правде”, РІА Новини, в сюжетах Першого каналу, волонтери прийшли до висновку, що в 2016 році сирійська авіація почала використовувати контейнери для мелкоколіберних бомб БКФ АТ-2,5РТ вперше з 2014 року.

З подібних контейнерів розкидаються блоки, які розсіюють суббоєприпаси, включаючи хімічне спорядження. Не всі бомби вибухають, деякі залишаються на поверхні і несуть небезпеку для населення, особливо для дітей.

CIT посилається на публікацію сирійського активіста Махмуда аль-Алушу, який 11 вересня 2016 року опублікував в “Твіттері” фото, зроблені в анклаві сирійської опозиції на півночі провінції Хомс. На них зображені суббоєприпаси, що не розірвалися з маркуванням АТ-2,5РТ. При цьому 10 вересня в ЗМІ повідомлялося про застосування касетних боєприпасів у цьому районі.

Волонтери роблять висновок, що 10 вересня в Хомсі були застосовані БКФ АТ-2,5РТ, які останній раз застосовувалися в 2013 році, до вступу Росії у війну. Аналізуючи супутникові знімки Planet Labs, CIT заявила, що Сирія активно використовувала касетні бомби в вересні-жовтні 2016 року.

На думку волонтерів, довга перерва у використанні касетних боєприпасів урядовими військами Сирії пояснюється виснаженням їх запасів і зносом парку сирійських ВВС. Організація вважає, що боєприпаси в Сирію поставляє Росія.

Предмети, схожі на контейнери для хімічної зброї, помічені на фотографіях з сирійської авіабази Шайрат, виявилися касетними боєприпасами БКФ АТ-2,5РТ.

“Сирійські урядові ВПС знову почали застосовувати ці боєприпаси в 2016 році. Останній раз касетні боєприпаси застосовувалися сирійськими урядовими ВПС в 2013-2014 роках, що вказує на те, що вони могли бути поставлені Російською Федерацією після її вступу у війну “, – робить висновки Conflict Intelligence Team.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE