Politerno > Україна і світ > Що вдалося Луценку за рік роботи в ГПУ?

Що вдалося Луценку за рік роботи в ГПУ?

  • 18 Квітня, 2017
  • 1444 Переглядів
  • 0

З моменту призначення Юрія Луценка на посаду генпрокурора у травні виповниться рік. Він традиційно, як це прийнято в українських прокурорів, обіцяв посадити злочинців, незважаючи на їхню політичну приналежність. В першу чергу, йшлося про притягнення до відповідальності винних у розстрілах на Майдані, анексії Криму і розв’язанні збройного конфлікту на Донбасі.

24 канал” пропонує огляд основних справ, які відкрила Генпрокуратура під керівництвом Юрія Луценка.

Непідкупний генпрокурор?

За кілька місяців після початку роботи на новій посаді Юрій Луценко опинився в центрі уваги ЗМІ через візит на Кіпр для того, щоб отримати потрібну інформацію у справах по офшорах. Проблема в тому, що Луценко поїхав туди у супроводі народного депутата від БПП Олександра Грановського, якого журналісти вважать куратором всіх правоохоронних органів від президента. Більше того, Грановського та Ігоря Кононенка – народного депутата і близького соратника Петра Порошенка – називають заочними керівниками одного з важливих департаментів у ГПУ (з розслідування економічних злочинів).

Юрій Луценко заявив, що залучив Грановського в інтересах розслідування справ з офшорами деяких депутатів. Однак досі невідомо, наскільки реальною була допомога Грановського і чи вдалося ГПУ “накопати” щось проти народних депутатів, прізвища яких не розголошувалися.

Бенефіс Луценка

ГПУ відкрила кілька гучних кримінальних проваджень, провела низку обшуків, які супроводжувалися яскравим висвітленням у ЗМІ, що більше нагадувало американський крутий бойовик. Приміром, ГПУ обшукала двох мерів міст Бучі та Ірпеня в Київській області – Анатолія Федорука і Володимира Карплюка, яких звинувачують в тому, що протягом шести років вони незаконно відводили у власність земельні ділянки своєму оточенню. Загалом мери розкрали 890 га лісу під Києвом, вартість якого складає сотні мільйонів гривень. Однак жодного так і не заарештувала, і вони і надалі перебувають при своїх посадах.

З особливим пафосом Генпрокуратура провела обшуки в маєтках Андрія Клюєва і Володимира Сівковича, яких підозрюють у причетності до подій на Майдані.

ГПУ направила до Верховної Ради подання щодо зняття депутатської недоторканності з Олександра Онищенка, якого підозрюють в розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах. Недоторканність з парламентарія зняли, але на той момент Онищенко перебував далеко за межами України.

Щоб переконати нардепів зняти недоторканність з відомого олігарха, представника “Опоблоку” Вадима Новинського (неформального лідера “Опоблоку” підозрюють у викраденні людини – Прим. “24”), Юрій Луценко особисто приїхав до парламенту. Депутати підтримали подання Луценка. Новинський не став тікати з країни, але особливих успіхів у справі не помітно. Експерти вважать, що вона може легко розвалитися в суді.

Єфремов і сепаратизм

Одна з ключових справ ГПУ – щодо екс-глави фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, якого, серед іншого, підозрюють у державній зраді, організації і підтримці так званої “ЛНР”. Але одного з головних свідків у цій справі – Володимира Медяника відпустили. Хоча Юрій Луценко заявляв, що є достатньо доказів проти Медяника. Пізніше генпрокурор змінив свої погляди і заявив, що Медяник проукраїнськи налаштований. Як нагадує військовий експерт Дмитро Снєгирьов, так званий “проукраїнський” Медяник оголосив про винагороду 1 мільйон гривень за голову українського пілота, який начебто був причетний до бомбоудару по Луганській ОДА.

Справа проти Олександра Єфремова нині розглядається в Старобільському суді Луганської області. Але в Єфремова сильні адвокати, і не виключено, що він уникне покарання.

Луценко і Янукович

Найгучнішою справою, яку анонсував Луценко, є заочне засудження екс-президента Януковича. Генпрокурор обіцяв передати справу до суду ще до кінця 2016 року. Але постійно щось заважало. Зокрема, в Луценка виник конфлікт з керівником Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергієм Горбатюком, який безпосередньо розслідував кримінальне провадження проти Януковича.

Крім того, захист Януковича здійснив спробу зробити з екс-президента свідка під час розглядання справи колишніх “беркутівців”. Юрій Луценко оголосив підозру Януковичу у державній зраді. Однак судовий заочний процес розпочнеться тільки 4 травня і продовжиться кілька місяців у кращому випадку. Результати можуть бути різними. Яким би не був вирок, адвокати Януковича його оскаржуватимуть, в тому числі в Європейському суді з прав людини.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE