Politerno > Україна і світ > Стали відомі деталі запропонованого Трампом Путіну плану по Сирії

Стали відомі деталі запропонованого Трампом Путіну плану по Сирії

  • 18 Квітня, 2017
  • 1499 Переглядів
  • 0

Держсекретар США Рекс Тіллерсон під час офіційного візиту до Москви 12 квітня запропонував президенту РФ Володимиру Путіну розглянути план щодо Сирії, який розробив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп.

Про це інформує з Associated Press з посиланням на джерела у Білому домі.

За наявною інформацією, план США складається з трьох основних пунктів: ліквідація ІДІЛ, відновлення стабільності в усіх регіонах Сирії і забезпечення “перехідного періоду” в країні, в результаті якого президент Башар Асад залишить займану ним посаду.

Як зазначається, після перемоги або нейтралізації ІДІЛ адміністрація Трампа спробує ввести локальні режими припинення вогню між армією Асада і різними повстанськими угрупованнями та створити “проміжні зони стабільності”, які не будуть вимагати військової присутності США.

Згідно з планом Трампа, уряд Асада стане учасником “зон стабільності”, а тому літаки коаліції зможуть вести патрулювання без ризику зіткнутися з урядовою авіацією.

Що стосується позбавлення від Асада в Вашингтоні розглядаються кілька варіантів. Серед них проведення в Сирії виборів відповідно до нової конституції, до участі в яких Башара Асада не буде допущено. За іншим варіантом Асада чекає те саме, що Саддама Хусейна або Муаммара Каддафі. Третій шлях – використання військових злочинів адміністрації Асада як важеля проти чинного президента.

У Вашингтоні вважають, що прихильників Асада може задовольнити варіант, який передбачає притулок для нього десь за межами Сирії, наприклад, у Ірані або Росії.

Крім того, чиновники з адміністрації Трампа наполягають, що участь Росії має вирішальне значення для врегулювання конфлікту. Підтримку Путіна хочуть отримати, гарантувавши Росії доступ до військово-морській базі у Тартусі та авіабази у Латакії за будь-якого варіанту відсторонення Асада від влади.

Як повідомляє АР, Тіллерсон не вимагав негайної відповіді, а просив влади керівництво РФ все обміркувати.

У той же час прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков вже заявив, що вся інформація про передачу Путіну плану Трампа не відповідає дійсності.

На думку аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Євгенія Ярошенко, США навряд чи почнуть сухопутну операцію в Сирії, оскільки це збільшить ймовірність військового зіткнення з Росією.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE