Politerno > Україна і світ > Журавський: В Україні немає і 100 депутатів, здатних виконувати покладені на них функції

Журавський: В Україні немає і 100 депутатів, здатних виконувати покладені на них функції

  • 18 Квітня, 2017
  • 1506 Переглядів
  • 0

В Україні необхідно проводити скорочення депутатського корпусу, заявив у коментарі виданню “Гордон” екс-нардеп, лідер громадської організації “Дістало!” Віталій Журавський.

“Як показує практика, за роки незалежності в сесійній залі Верховної Ради, де ухвалюють найважливіші державні рішення, у комітетах та на виборчих округах виконують свої прямі обов’язки не більш ніж 60 із 450 депутатів.

Отже, скорочення депутатського корпусу допоможе підвищити ефективність роботи парламенту та мінімізує витрати на владу. Кількість депутатів треба скорочувати. Це зрозуміло всім”, – зазначив Журавський.

Він наголосив, що українські парламентарії повинні мати необхідний політичний досвід і юридичну кваліфікацію.

“Проблема в тому, що сьогодні в Україні немає і 100 депутатів, здатних виконувати покладені на них функції. Парламент – це політичний і законодавчий орган. Для того щоб там працювати, треба мати високу юридичну кваліфікацію, політичний досвід та ще й знання хоча б однієї з іноземних мов”, – підкреслив екс-нардеп.

За його словами, після ухвалення в 1996 році Конституції України щорічно народні депутати реєструють понад 1,2 тис. законопроектів. За 21 рік зареєстровано понад 25 тис. законопроектів, з яких ухвалено (без урахування вето президента) трохи більше ніж 3 тис. Водночас далеко не всі з них працюють.

“Тому доцільно передати право законодавчої ініціативи не народним депутатам, а парламентським фракціям. Це прискорило б виборчий процес і позбавило його відвертої популістської пурги. На скорочення депутатського корпусу, на передання законодавчої ініціативи фракціям, як і на ліквідацію депутатської недоторканності, народні обранці не підуть через шкурні інтереси. А от якби ці положення увійшли в проект нової Конституції, то не сумніваюся, що народ би це підтримав на референдумі”, – резюмував Журавський.

Верховна Рада України VIII скликання була обрана на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року, парламентарії прийняли присягу 27 листопада 2014 року. Парламент налічує 450 депутатів, яких українці обирають на п’ять років.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE